موارد استفاده قرص پیرفنکس و اطلاعات دارویی آن
قرص پیرفنکس از جمله داروهای مؤثر در فیبروز ریوی است. اگرچه مکانیسم دقیق اثر این دارو تاکنون ناشناخته مانده است، اما در موارد فیبروز ریوی بدون علت مشخص (IPF) تجویز می گردد. به طور معمول این دارو به صورت کپسول های خوراکی با دوز ۲۶۷ میلی گرم و قرص خوراکی با دوز ۲۶۷ میلی گرم و ۸۰۱ میلی گرم تولید شده و با نام تجاری Esbriet شناخته می شود. بر همین اساس در این مقاله قصد داریم با موارد مصرف قرص پیرفنکس بیشتر آشنا شویم. بنابراین تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
قرص پیرفنکس به منظور درمان بیماری ریه تحت عنوان فیبروز ریوی ایدیوپاتیک (IPF) استفاده می شود. (IPF) موجب می شود بافت اسکار در اعماق ریه های شما ایجاد شود. بافت اسکار ضخیم شده و با گذشت زمان سفت می شود که این کار ریه های شما را سخت تر خواهد کرد. کاهش عملکرد ریه تنفس شما را دشوار می کند. هم چنین سایر مشکلات پزشکی هنگامی ایجاد می شود که قلب، مغز و اندام شما اکسیژن کافی دریافت نکند. به همین خاطر قرص پیرفنکس که یک داروی ضد عفونی کننده است، با کاهش فیبروز و تورم در ریه ها، تنفس شما را راحت تر می کند. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا با موارد مصرف قرص پیرفنکس و عوارض جانبی آن بیشتر آشنا شویم.
قرص پیرفنکس در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
قرص پیرفنکس یا پیرفنیدون از دسته داروهای مؤثر در فیبروز ریوی است. با وجود این که مکانیسم دقیق اثر این دارو تاکنون ناشناخته است، اما برای فیبروز ریوی بدون علت مشخص (IPF) تجویز می شود. پیرفنکس یک مولکول کوچک خوراکی است که با مهار سنتز کلاژن، تولید سایتوکاین ها را کاهش داده و تکثیر فیبروبلاست ها و تحریک در پاسخ با سایتوکاین ها را مهار می کند. این دارو در شرایط فیبروتیک ریوی، کبدی و کلیوی اثر بخشی دارد.
همان طور که اشاره کردیم، مکانیسم اثر این دارو ناشناخته است. با این وجود به احتمال زیاد پیروفنیدون یا پیرفنکس اثرات آنتی فیبروتیک خود را با کاهش رشد و تکثیر فیبروبلاست ها با اثر بر روی پروتئین ها و سایتوکاین های مؤثر در این زمینه و یا تغییر در ساختار کلاژن در ماتریکس خارج سلولی که منجر به کاهش پاسخ به فاکتورهای رشد از جمله فاکتور رشد بتا می شود، اعمال می نماید. باید خاطر نشان ساخت که این دارو دارای اثرات ضد التهابی است که ناشی از کاهش تجمع سلول های التهاب زا است.
نحوه مصرف قرص پیرفنکس
در افراد بزرگسال مبتلا به فیبروز ریوی ایدیوپاتیک (IPF)
- پیش از مصرف دارو نسبت به انجام آزمایش عملکرد کبدی اقدام شود.
حتما دارو همراه با غذا مصرف شود. - روز ۱-۷: ۲۶۷ میلی گرم (یک کپسول) سه بار در روز به صورت خوراکی
- روز ۸-۱۴: ۵۳۴ میلی گرم (دو کپسول) سه بار در روز به صورت خوراکی
- روز ۱۵ به بعد: ۸۰۱ میلی گرم (سه کپسول) سه بار در روز به صورت خوراکی
دوز نگهدارنده
۸۰۱ میلی گرم (سه کپسول) سه بار در روز به صورت خوراکی همراه با غذا
در کودکان
هنوز ایمنی دارو مورد تأیید قرار نگرفته است.
یادآوری چند نکته مهم پیش از مصرف پیرفنکس
- توصیه می شود CrCl بیمار جهت بررسی عملکرد کلیوی پیش از درمان و به صورت دوره ای چک شود.
- آزمایش های بالینی جهت بررسی عملکرد کبدی بیمار در زمان شروع درمان با این دارو و سپس هر ۶ ماه یک بار و بعد از آن هر ۳ ماه یک بار انجام شود.
- به بیمار توصیه کنید به منظور کاهش احتمال بروز علائم گوارشی و سرگیجه داروی مذکور را همراه با غذا و در ساعت مشخصی از روز مصرف کند. هم چنین در طول مدت درمان با این دارو، از مصرف فرآورده های حاوی گریپ فروت و آب گریپ فروت جدا خودداری کنید.
موارد احتیاط هنگام مصرف قرص پیرفنکس
- بسیار اهمیت دارد که پزشک پیشرفت شما را در صورت مراجعه منظم بررسی کند تا اطمینان حاصل کند که این دارو به درستی عمل می کند. هم چنین به منظور بررسی اثرات ناخواسته ممکن است آزمایش خون لازم باشد.
- در صورت بروز درد یا حساسیت در معده فوقانی، ادرار تیره، مدفوع کم رنگ، حالت تهوع، استفراغ، کاهش اشتها و یا زردی چشم ها، فوراً با پزشک خود مشورت کنید. این نشانه ها می توانند علائم یک مشکل جدی کبدی باشند.
- این دارو ممکن است پوست شما را در برابر نور خورشید حساس تر کند و احتمال ایجاد آفتاب سوختگی افزایش می یابد. به همین خاطر از قرار گرفتن مقابل نور خورشید به ویژه در ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر خودداری کنید. هم چنین از اتاق های برنزه کننده و لامپ فرابنفش اجتناب کنید. در هر شرایطی از عینک آفتابی، ضد آفتاب و لباس محافظ استفاده کنید.
- در صورت ابتلا به سوء هاضمه، سوزش معده، درد معده، استفراغ، اسهال و یا عدم گرسنگی با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت امکان عوارض جانبی آن کاهش یابد.
- پیش از مصرف دارو سیگار را ترک کنید و همزمان با مصرف دارو از سیگار اجتناب کنید. چرا که سیگار می تواند اثر بخشی دارو را کاهش دهد.
- حتما دارو همراه با غذا مصرف شود.
- عملکرد خونی خود را به طور مرتب بررسی کنید.
- دارو در ساعت های مشخص و ثابت مصرف شود و مصرف هیچ دوز آن را فراموش نکنید.
- دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. اما اگر نزدیک به دوز بعدی بود، از مصرف آن صرف نظر کنید. از دو برابر کردن دوز تجویز شده خودداری کنید.
- حتی در صورت احساس بهبودی نیز مصرف دارو را طبق تجویز پزشک ادامه دهید.
- در صورت بارداری، شیردهی و حتی قصد بارداری حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر حداقل دو هفته عدم مصرف دارو داشته اید، پیش از شروع مجدد آن به پزشک خود اطلاع دهید.
موارد منع مصرف
- در صورت داشتن نقص کبدی.
- در صورتی که CrCl بیمار کمتر از ۸۰ باشد.
- در صرت ساببقه حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه.
آشنایی با عوارض جانبی قرص پیرفنکس
عوارض جدی
آگرانولوسیتوز، آنژیو ادم
عوارض شایع ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها.
- سردرد، سرگیجه، احساس خستگی.
- بروز علائم سرماخوردگی مانند بینی پرزدار، عطسه، گلو درد.
- اسهال.
- درد معده، سوزش قلب، سوزش معده.
- درد مفاصل.
- مشکلات خواب (بی خوابی).
- کاهش وزن.
- بروز واکنش های آلرژیک مانند کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو.
در صورت مشاهده علائم زیر حتما با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد مداوم شدید معده، استفراغ، اسهال.
- سوزش یا درد در مری یا گلو.
- مشکلات کبدی، درد معده (قسمت فوقانی راست)، زردی (زرد شدن پوست یا چشم)، احساس خستگی، کبودی آسان یا خونریزی، ادرار تیره، مدفوع رنگ خاک رس.
تداخلات دارویی با قرص پیرفنکس
به صورت کلی پیرفنکس (پیرفنیدون) با داروهایی که سوبسترای ۲E1، ۲D6، ۲C19، ۲C9، A2 باشند و یا داروهایی که حساسیت به نور ایجاد می کنند، تداخل دارد.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات قرص آدی ژل اس، قرص زالربان و قرص روزافن را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا