بحران اقتصادی چالش مسلمانان جهان برای ادای مناسک حج


بحران اقتصادی چالش مسلمانان جهان برای ادای مناسک حج

تورم جهانی و بحران‌های اقتصادی در جهان بر سفر معنوی و مذهبی حج مسلمانان تاثیر گذاشته است، به طوری که هزینه بالای حج امسال باعث شده تا بسیاری از علاقه‌مندان به حج از این سفر معنوی باز بمانند.

خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: در حالی عربستان برای بزرگ‌ترین ضیافت حج آماده می شود که تورم جهانی و بحران‌های اقتصادی باعث شده است که این سفر معنوی مذهبی برای بسیاری از حجاج سخت باشد و حتی بسیاری دیگر نتوانند به این سفر بیایند.

از پاکستان تا مصر، مردم تورم و افزایش قیمت‌ها دچار بحران اقتصادی بی سابقه‌ای شدند که جنگ اوکراین با روسیه، تعطیلی‌ها به دلیل شیوع کرونا به مشکلات جهانی دامن زده است.

«محمد» استاد دانشگاه یکی از دانشگاه‌های مصر در قاهره گفت: به خاطر یک سنت سالانه، او مقالات خود را برای ادای فریضه حج ارایه می کند، اما امسال نه.

محمد که از ترس انتقام مقامات مصر باتوجه به حساسیت صحبت درباره بحران اقتصادی در کشورش خواست نامش به طور کامل ذکر نشود، می گوید: من معمولا می توانستم برای تامین مخارج، چیزی پرداخت کنم. اما هزینه امسال زیاد است و همین باعث شده که سفر حج دور از دسترس باشد.

تورم جهانی به افزایش قابل توجه هزینه سفر حج به همراه افزایش قیمت بلیط هواپیما، حمل و نقل، غذا و اقامت در شهر مکه مکرمه و اطراف آن منجر شده است. علاوه براین، بسیاری از کشور از جمله برخی از کشورهایی که بیشترین جمیعت مسلمان در جهان را دارند، از بحران اقتصادی رنج می برند که باعث کاهش قابل توجه ارزش پول ملی این کشورها شده است.

هزینه بالا و عدم تمایل به عزیمت به حج

برخی از کشورها برای تامین سهمیه خود برای تعداد حجاج در سال جاری تلاش کرده اند، زیرا شمار زیادی به دلیل هزینه‌های بالا تمایلی به سفر ندارد و این مسئله شگفت انگیز است، زیرا به طور معمول تقاضا برای حج از عرضه ویزا در بسیاری از کشورها بیشتر است.

عربستان برای هر کشور سهمی از ویزای ویژه حج فراهم می کند تا تعداد ورود به سرزمین های خود را کنترل کند و فرصتی عادلانه برای همه تضمین کند.

عربستان سعودی موسم حج در سال‌های 2020 و 2021 به دلیل شیوع کرونا با تعداد بسیار محدود برای کسانی که تنها داخل عربستان بودند، برگزار کرد.

در سال گذشته، عربستان تصمیم گرفت تعداد حجاج را با کاهش سهم هر کشور از موسم حج به نصف یا بیشترتقلیل دهد. اما عربستان امسال اعلام کرد: بیشترسهمیه ها به سطح قبل از همه گیری کرونا بازگشته است.

مقامات مصر تعداد کل حجاج مصری در سال جاری را اعلام نکردند، اما به نظر می رسد که از 80 هزار نفر در سال 2019 میلادی و سال‌های گذشته آن کمتر است.

بر اساس اظهارات مقامات مصری به رسانه های محلی، شرکت هواپیمایی مصر، بین 35 هزار تا 45 هزار حاجی جابجا کرده است و چهار هزار نفر دیگر از طریق زمینی به عربستان سفر کردند.

مصر با مشکلات اقتصادی وخیمی از جمله نرخ تورم بالای 40 درصد مواجه بود. دولت بارها ارزش پول ملی را کاهش داده است و تلاش می‌کند تا در میان افزایش بدهی‌ها، کاهش ذخایر ارزی کشور را متوقف کند. پوند مصر از زمان موسم حج اخیر 40 درصد ارزش خود را در برابر ریال عربستان از دست داده است.

مصر مانند بسیاری از کشورها بخشی از سهم خود را به شرکت‌های گردشگری خصوصی اختصاص می‌دهد تا به کسانی که مایل به ادای مناسک حج هستند، بفروشد و بخشی دیگر را به شرکت‌های حج ارزان‌قیمت که توسط دولت از طریق قرعه‌کشی برای متقاضیان اخذ ویزای حج برگزار می‌شود، اختصاص می‌دهد.

محدودیت در برداشت ارز

به گزارش رسانه های دولتی مصر، یکی از ارزان‌ترین بسته‌های حج امسال که توسط وزارت کشور مصر سازماندهی شده است، 175 هزار پوند مصری (نزدیک به 5663 دلار) قیمت دارد. هزینه همین بسته در سال گذشته 90 هزار پوند مصر (نزدیک به 4770 دلار) در آن زمان بود.

مدیر یک آژانس مسافرتی مستقر در قاهره که خواست نامش فاش نشود، گفت که سال گذشته 100 سفر حج را ترتیب داد، در حالی که امسال تنها 40 درخواست برای ویزای حج دریافت کرده است.

برهمین اساس، حجاج نیز از محدودیت های اعمال شده توسط بیشتر بانک های مصری برای برداشت نقدی ارزهای خارجی رنج می برند.

یکی از مسئولان آژانس های مسافرتی می گوید: نمی تواند با خطوط هوایی خارجی پرواز رزرو کند.

یکی از خبرنگاران آسوشیتدپرس که اکنون در مکه به سر می برد، می گوید: محدودیت های بانکی به این معناست که او فقط می تواند هزار ریال سعودی، تقریباً 266 دلار، برای یک هفته اقامت در عربستان برداشت کند.

«نادیا عوض» حاجی مصر با بیان اینکه توان پرداخت هزینه های سفر هوایی را ندارد، از طولانی‌ترین و ارزان‌ترین مسیر زمینی به مکه می رود، می گوید: از این راه حل حتی اگر متحمل خستگی و سختی بیشتر باشد، راضی است.

مصر تنها نیست

مصر تنها کشوری نیست که با مشکل بحران اقتصادی مواجه است، پاکستان نیز به دلیل افزایش نرخ بالای تورم و کاهش ارزش پول، به سهمیه خود برای موسم حج امسال نرسید.

«عبدالمجید» یک کارمند دولتی از شهر راولپندی، می گوید: من برای حج، پول پس انداز می کردم، اما باید برنامه خود را لغو کنم.زیرا نمی توانم فاصله زیاد بین پس انداز و هزینه‌های حج امسال را پر کنم.

در ابتدا، دولت پاکستان قیمت سفر حج را 1.175 میلیون روپیه پاکستانی تعیین کرد که 69 درصد بیشتر از قیمت سال گذشته به روپیه پاکستان بود.

مقامات پاکستان تلاش کردند این هزینه تا حدودی کاهش یابد و گفته اند که اقامتی ارزان تری در مکه مکرمه پیدا کرده اند.

شرکت‌های گردشگری خصوصی توانستند سهمیه خود را که تعداد آن 179 هزار ویزای حج است، به طور کامل انجام دهند، این حال، درخواست ویزا برای سفرهایی که دولت سازماندهی کرده است، به سطح لازم نرسید.پاکستان در نهایت اقدام بی سابقه ای را انجام داد و هفت هزار ویزای حج استفاده نشده را به عربستان بازگرداند.

برخی از کشورها با مشکلی در جهت مخالف مواجه هستند و آن تجمع مشتاقان به حج پس از محدودیت های همه گیر اعمال شده طی 3 سال گذشته است.

اندونزی در سال جاری هشت هزار ویزای حج اضافی از عربستان سعودی دریافت کرد و مجموع مکان های اختصاص داده شده به این کشور را به 229 هزار رساند که توانست به راحتی پر کند. مالزی همچنین 10 هزار ویزای اضافی علاوه بر سهیمه خود که 31 هزار و600 حاجی است، درخواست کرد. اگرچه تایید علنی مبنی بر موافقت عربستان با این درخواست وجود ندارد.

هند نیز که 14 درصد از کل جمعیت یک میلیارد و 400 میلیون نفری آن را مسلمانان تشکیل می دهند، هزینه حج را نزدیک به 606 دلار کاهش داد که حمایت مؤثری برای علاقه‌مندان به ادای فریضه حج است. هند سهیمه کامل خود را در موسم حج امسال با 175 هزار حاجی به مکه مکرمه اعزام کرد.

با این حال، افزایش قیمت‌های بالا به طور کلی بر میزان مشارکت و استقبال تاثیر منفی گذاشت. تعدادی از مسئولان شرکت‌های گردشگری خصوصی در هند اعلام کردند: تعداد افرادی که مایل به سفر حج هستند، نسبت به سال‌های قبل از شیوع کرونا کاهش یافته است.

«محمد مکارم» یکی از مسئولان حج در دهلی نو، می گوید: طبیعی است که برخی از مردم برنامه‌های حج خود را به این امید به تعویق بیندازند که در سال آینده ارزان‌تر خواهد بود.

در همین حال، مقامات نیجریه اعلام کردند: نتیجریه توانست سهمیه 95 هزار حاجی خود را در لحظات آخر تکمیل کند. این مسئله پس از تمدید مهلت پرداخت در چند ایالت این کشور انجام شد.

آدامو یوسف که چندین بار از مکه دیدن کرده است، گفت: نیجریه ای ها حتی اگر هزینه حج به 10 میلیون نایرا نیجریه (21 میلیون 630 هزار دلار) برسد، می روند.

پایان پیام/44

روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

آداب و رسوم شب یلدا در استان مازندران