تعطیلی مکانهای عبادی اسلامی؛ زنگ خطری برای 2.5 میلیون مسلمان در ایتالیا
قانون بحث برانگیز پیشنهاد شده توسط ائتلاف راست افراطی حاکم در ایتالیا در صورت تصویب میتواند صدها مکان عبادی اسلامی را تعطیل کند، چشماندازی که زنگ خطری را در جامعه ۲.۵ میلیون نفری مسلمان این کشور به وجود آورده است.
خبرگزاری شبستان، جهان اسلام: قانون بحث برانگیز پیشنهاد شده توسط ائتلاف راست افراطی حاکم، مسلمانان و عبادتگاه های آنها را دوباره به کانون گفتمان سیاسی ایتالیا کشانده است.
در صورت تصویب، این قانون میتواند صدها مکان عبادی اسلامی را تعطیل کند، چشماندازی که زنگ خطری را در جامعه 2.5 میلیون نفری مسلمان این کشور ایجاد میکند.
سیاستمداران اپوزیسیون نیز در برابر لایحه ای که به عقیده آنها مغایر قانون اساسی و نوعی تبعیض غیرقابل قبول است، ایستادگی کردهاند.
این لایحه که توسط حزب برادران ایتالیا به رهبری «جورجیا ملونی»، نخست وزیر ایتالیا ارائه شده است، فضاهای نماز که در مساجد نیستند یا مکان هایی که مجوز رسمی استفاده برای عبادت را دریافت نکرده اند (مانند سازمان های مختلف فرهنگی اسلامی) را هدف قرار می دهد.
«یاسین لافرام»، رئیس اتحادیه جوامع و سازمانهای اسلامیدر ایتالیا (UCOII) ، گفت: این یک اقدام پوچ است و در تضاد با آزادی ادای مناسک عبادی یک دین قرار دارد، در حالی که دولت باید در واقع شرایطی را ایجاد کند که به مردم اجازه دهد از حق خود برای انجام مناسک عبادی در هر دینی استفاده کنند.
بر اساس گزاری که اتحادیه جوامع و سازمانهای اسلامی در ایتالیا در سال 2017 منتشر کرد، در آن زمان یک هزار و 217 مکان برای اقامه نماز مسلمانان در ایتالیا وجود داشت، اما تنها شش مورد از این مسجد رسما و به دلیل ویژگیهای معماری اسلامی مانند منارهها قابل تشخیص بودند.
طبق گزارش اتحادیه جوامع و سازمانهای اسلامی در ایتالیا، بقیه این مکان ها عمدتا به عنوان انجمنهای فرهنگی طبقهبندی میشوند، اما بهعنوان فضاهای نماز نیز مورد استفاده قرار میگیرند، و اکثر آنها در گاراژها، انبارها، آپارتمانها و زیرزمینها مستقر شدهاند.
این لایحه، که هدف آن محدود کردن این مکانها است، مقرراتی دارد که بر اساس آن صدور مجوز تنها در صورتی است که فعالیتهای مذهبی مورد نظر با توافق دولت ایتالیا تنظیم شود.
این لایحه که به این شکل پیشنویس شده است، جامعه مسلمانان ایتالیا را تحت تأثیر قرار میدهد، زیرا هدف این لایحه بزرگترین گروه مذهبی در این کشور است که چنین توافقی با دولت ندارد.
تبعیض غیرقابل قبول
سیاستمدارانی که این پیش نویس قانون را تبلیغ می کنند، آشکارا میگویند که قصد دارند فضاهای عبادت اسلامی را ممنوع کند.
پیش نویس این قانون اکنون در کمیته محیط زیست مجلس نمایندگان، مجلس سفلی پارلمان ایتالیا در حال بررسی است.
«فابریزیو روسی»، قانونگذار برادران ایتالیا که پیش نویس این لایحه را تهیه کرده است، گفت که اگر مراکز فرهنگی بخواهند از فضاهای خود برای نماز استفاده کنند، باید مجوز بگیرند.
وی مدعی شد که طبق صورتجلسه اولین بحث در کمیته پارلمانی، این قانون به آزادی های مذهبی همه که توسط قانون اساسی ایتالیا محافظت می شود، احترام خواهد گذاشت.
از سوی دیگر، قانونگذاران مخالف، این قانون را تبعیض آمیز و خلاف قانون اساسی خوانده اند.
«آنجلو بونلی»، یکی از اعضای ائتلاف سبزها و چپ، در نامه ای به رئیس پارلمان گفت: در ایتالیا، سخنرانی های بسیاری در ساختمان هایی وجود دارد که با قوانین شهری مطابقت ندارند اما تعطیل نشده اند، پس باید جلوی این پیشنویس که به دنبال تعطیل کردن مکان های عبادی مسلمانان است گرفته شود، زیرا این یک تبعیض غیر قابل قبول است.
هیچ انتخاب دیگری وجود ندارد
کارشناسان می گویند که کسب مجوز برای استفاده از یک ساختمان به عنوان مکان عبادی همیشه یک فرآیند بسیار طولانی، دست و پا گیر و پرهزینه در ایتالیا بوده است.
تلاش برای ساخت مساجد اغلب با خصومت مقامات محلی و مردم مواجه شده است که باعث شده چندین پروژه در سراسر کشور در بلاتکلیفی بوروکراتیک باقی بمانند.
به گفته رهبران مذهبی و کارشناسان، به همین دلیل است که مسلمانان در ایتالیا مجبور به افتتاح چنین مراکز فرهنگی و استفاده از آنها به عنوان مکان نماز شدند.
«سامی سالم»، از رهبران اسلامی در در ماگلیانا، یکی از محلههای رم، گفت که جامعه مسلمانان آماده همکاری با مقامات ایتالیایی برای یافتن راهحلی معقول و دائمی است.
وی افزود: ما فداکاری های زیادی برای ایجاد این مراکز انجام دادیم و اکنون آماده همکاری با مسئولان برای حل مشکل مسلمانان هستیم.
پایان پیام/7