خبر مثبتی که می تواند بورس را به مدار صعودی برگرداند
بازار سرمایه در حال حاضر تابع تصمیمات دولت است و یک خبر مثبت می تواند موجب رشد بورس شود.
شاخص کل بورس تهران در آخرین روز کاری این هفته با رشدی ۵۷۱ واحدی در ارتفاع ۲ میلیون و ۲۰۲ هزار و ۶۶۳ واحدی قرار گرفت.
ارزش معاملات خرد این روزها بلای جان بورس شده است. این در حالی است که ارزش معاملات خرد در روز چهارشنبه با کاهش ۱۶ درصدی به رقم ۶ هزار و ۴۹۶ میلیارد تومان رسید که رقم زیادی نیست.
صفوف خرید و فروش بورس
در آخرین روز کاری بورس در هفته اخیر ۱۰۴ نماد صف خرید داشتند و در مقابل ۲۶ نماد صف فروش تشکیل شد.
اما سوال اصلی این است که بورس در هفته آینده به چه سمت و سویی میرود؟
بورس در محاصره اخبار منفی
ایمان رئیسی، کارشناس بازار سرمایه گفت: بورس برای برگشتن به مدار صعودی نیاز به یک خبر مثبت دارد.
وی با بیان اینکه عرضه خودرو در بورس کالا یا ابطال مصوبه افزایش قیمت خوراک پتروشیمیها میتواند آن خبر باشد، ادامه داد: اگر چنین اخباری منتشر شود، میتواند حجم معاملات را افزایش دهد؛ ولی اگر این اتفاق نیفتد، مشخص است که بازار کنترل میشود.
هشدار به سهامداران بورسی
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، به همین دلیل است که اکثر سهامداران بورسی به سراغ سهمهای کوچک میروند.
رئیسی با هشدار نسبت به پروژه کردن سهام ادامه داد: پروژه کردن سهام به معنای تبلیغ یک سهم خاص برای افراد حقیقی در بازار سرمایه است؛ این موضوع در مورد سهمهای کوچک در حال حاضر میافتد و عدهای از این راه سود به جیب میزنند و عدهای ضرر سنگینی را متحمل میشوند.
سهام ریالی جان گرفتند
این کارشناس بازار سرمایه در مورد تاثیر قیمت دلار بر بورس تهران گفت: در بلندمدت تنها بازاری که از کاهش قیمت دلار سود میبرد بازار سرمایه است.
رئیسی افزود: انتشار مصوبه افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها بعد از ۵۰ روز، شوکی به بورس وارد کرد. هفته اخیر بالاخره بورس به خودش آمد و گروههای ریالی روزهای یکشنبه و دوشنبه توانستند مقداری وضعیت خودشان را تغییر بدهند و روی کلیت بازار تاثیر بگذارند.
بورس در گیر و دار نرخ گذاری دستوری
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به سهمها و گروههایی که گزارشهای سه ماهه خوبی داشته اند، ادامه داد: گروه سوم سهامی هستند که گرفتار نرخ گذاری دستوری اند مثل گروه خودرویی که درگیر عرضه خودرو در بورس کالا هستند.
رئیسی ادامه داد: گروه چهارم، گروههای دارویی یا گروه غذایی هستند که هرچند درگیر نرخ گذاری دستوری اند، اما تفاوتهایی با این گروه دارند از جمله در مدیریت.
تمرکز سهامداران روی گزارش خوب شرکتهای بورسی باشد
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، بازارهای دلار و ارز، خودرو، مسکن، طلا و... در رکود به سر میبرد. این در حالی است که بورس تهران نیز در جا میزند و حجم معاملات خرد چنگی به دل نمیزند.
رئیسی به سهامداران خرد بورسی توصیه کرد به گزارشهای خوب بازار نگاه کنند و ادامه داد: به عبارت بهتر فروشندههایی که در بازار هستند گزارشهای خوب سهام و شرکتها را بررسی کنند. در یک سال گذشته بازدهی بازار سرمایه تقریبا صد درصد بوده که سایر بازارها این بازدهی صد درصدی را در طول یک سال نداشتند و بورس تهران توانسته مقداری از عقب افتادگی سه سال بازار سهام را جبران کند.
جبران کسری بودجه از جیب سهامداران
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه سهامدارانی که الان در بازار سرمایه هستند باید بالای ۵۰ درصد بازدهی را گرفته باشند، گفت: اگر این اتفاق نیفتاده مطمئن باشند که رویکردشان اشتباه است و این غر زدن دائم هم کاری از پیش نمیبرد.
رئیسی با اشاره به تصمیمات اشتباه دولت در بورس ادامه داد: به هر حال ما در بازاری هستیم که تحت تاثیر مصوبات دولتی است و زورشان به آن میرسد و هر طور که هست کسری بودجه را از این مسیر جبران میکنند؛ بنابراین باید با این مورد کنار بیاییم و وارد سرمایه گذاری در بورس شویم.
شوک اخبار منفی به شاخص کل بورس
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به نرخ سود بین بانکی و تاثیر آن بر بورس گفت: زمانی بود که نرخ سود بین بانکی برای بورس تهران مهم بود؛ اما در حال حاضر این موضوع به حاشیه رانده شده و موضوع داغ، نرخ خوراک پتروشیمی هاست.
رئیسی در پایان خاطرنشان کرد: هرچند وقت یک بار انتشار خبری شاخص کل بورس را نزولی میکند. به عبارت دیگر بورس صلابت سال ۱۳۹۹ را ندارد. در آن سال اخبار منفی مثل پایان برجام منتشر میشد، اما بازار به آن اعتنا نمیکرد؛ اما الان بورس منتظر یک خبر بد است که سریع واکنش نشان دهد. فردی را در نظر بگیرید که در سال ۱۳۹۹ از یک ساختمان ۵۰ طبقه به پایین پرت شده و به شدت آسیب دیده است. شاخص کل بورس با رشد صد درصدی که در سال گذشته داشت مقداری سر پا شده، ولی هنوز آن آسیبها در وجودش هست. امیدواریم آن آسیبها حل شود و اعتمادسوزی و قانونهای یک شبه کنار بروند.
منبع: اقتصاد 24