هیچ نشانه ای برای کاهش بیشتر قیمت دلار وجود ندارد
اگر روابط سیاسی و اقتصادی ایران تغییر و تحول پیدا نکند، بازار دلار تا پایان تابستان آرام خواهد بود
قیمت دلار در لبه حساس کانال ۵۰ هزار تومان در حالی در رفت و آمد است که سید مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز معتقد است: اگر تحولی در روابط سیاسی و تجاری با آمریکا و جهان غرب رخ ندهد، قیمت دلار تا نیمه دوم سال در آرامش؛ ولی در نیمه دوم سال در معرض افزایش است.
«خاموش شدن شعله انتظارات تورمی»، «سیاست تنش زدایی با کشورهای منطقه» و «خبردرمانیهای وزارت امور خارجه در مذاکرات برجام» در حالی رفته رفته رنگ میبازد که قیمت دلار فعلا تحت تاثیر اخبار مذاکرات در کانال ۴۹ هزار تومان آرام گرفته است.
هنوز یک هفته از خبر انحلال کانون صرافان نگذشته که کارشناسان نسبت به این کار هشدار میدهند. سید مرتضی افقه، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز میگوید: تاثیر روانی خبر انحلال کانون صرافان توانست قیمت دلار را سه کانال جابهجا کند؛ بنابراین اثر واقعی این اقدام بر قیمت دلار در بازار غیررسمی (بخوانید آزاد) به مرور نمایان خواهد شد.
اما قیمت دلار تا پایان تابستان به چه سمت و سویی میرود؟
آرامش در بازار دلار دائم است یا موقتی؟
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در این رابطه به اقتصاد ۲۴ گفت: سیاست تنش زدایی با عربستان، امیدی برای بهبود شرایط اقتصادی ایجاد کرده که منجر به آرامش در بازارها و به خصوص بازار ارز شده است.
وی با اشاره به اینکه خبردرمانیهای دولت و سیاست تنش زدایی موجب شده فعلا بازار دلار روی آرامش به خود ببیند، ادامه داد: اما به نظر میرسد کشورهای دیگر برای برگشت به روابط سیاسی و تجاری عادی با ایران متقاعد نشده اند یا ایران نتوانسته شرایط لازم را فراهم کند، زیرا افزایش ارتباطات سیاسی و تجاری ایران به عربستان محدود شده و این در حالی است که عربستان نیز تاکنون سفیر خود را به ایران نفرستاده است. از طرفی، چشم انداز روشنی برای حل مساله تحریم و اف ای تی اف (FATF) افق وجود ندارد. رفت و آمدهای دیپلماتیک فروکش کرده و به نتیجه نرسیده است.
این اقتصاددان با اشاره به بی ثباتی کابینه ابراهیم رئیسی و تبعات آن بر بازارها و به خصوص قیمت دلار و ارز گفت: دولت هنوز بعد از دو سال در حال تغییر و تحول وزرا و مسئولان ارشد خود است و هر روز یکی از آنها برکنار میشود یا استعفا میدهد و یا دیوان عدالت آن را از کار برکنار میکند.
به گفته افقه، طبق این عوامل، نه در داخل نشانه مثبتی برای مدیریت مطلوب وجود دارد و نه تنش با آمریکا و غرب و برخی کشورهای منطقه هنوز فروکش کرده بنابراین هیچ افق روشنی برای کاهش بیشتر قیمت دلار در دست نیست.
فنر قیمت دلار رها میشود؟
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه گفت: فعلا قیمت دلار در محدوده کانال ۴۹ و ۵۰ هزار تومانی در نوسان است؛ ولی فنر قیمت دلار با کوچکترین تلنگر منفی در روابط سیاسی با خارج رها میشود.
افقه افزود: دیدیم که خبر انحلال کانون صرافان به یک باره قیمت دلار را سه کانال افزایش داد. زمانی که تاثیر روانی یک خبر اینگونه قیمت دلار را متاثر میکند بدیهی است که حوادث سیاسی منطقهای و فرامنطقهای موجب تلاطم مجدد در بازار دلار و ارز خواهد شد.
ثبات قیمت دلار ادامه دارد؟
این اقتصاددان با اشاره به تنش اخیر ایران با امارات بر سر جزایر سه گانه گفت: این تنشها قطعا بر قیمتها در بازار ارز و دلار تاثیر میگذارد و نشان میدهد گرایش قیمت دلار و ارز رو به گرانی است تا ارزانی.
به گفته افقه، کاهش و کنترل مختصر تورم در ماه اخیر یا تثبیت نسبی نرخ ارز چندان ارتباطی به سیاستهای دولت ندارد و به دلیل آرامشی است که ظاهرا در روابط سیاسی ایران با سایر کشورهای منطقه وجود دارد.
پیش بینی قیمت دلار در نیمه دوم سال ۱۴۰۲
این استاد دانشگاه در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه آرامش کنونی قیمت دلار تا چه زمانی بر بازار حکمفرماست؟ گفت: قیمت دلار و ارز تا نیمه دوم سال به شرط تداوم شرایط حال حاضر با آرامش و ثبات نسبی مواجه خواهد بود.
افقه در پایان خاطرنشان کرد:، اما در نیمه دوم سال و به خصوص از آبان ماه دولت احتمالا دچار کسر بودجه شده و به ناچار رو به چاپ پول خواهد آورد که قطعا تاثیر آن را بر قیمت دلار و ارز خواهیم دید. البته به شرط آنکه تغییری در روابط سیاسی با کشورهای دیگر نداشته باشیم که در آن صورت، قیمت دلار رفتاری متفاوت خواهد داشت. البته یادمان نرود که تحولات مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اعلام نامزدهای آن نیز در جریان است و بازار ارز ایران به این اتفاقات نیز واکنش نشان خواهد داد.
منبع: اقتصاد 24