چین به مناقشه میدان آرش ورود میکند؟
به گزارش تجارتنیوز، باید دید چین که چندی پیش واسط صلح دو کشور مهم منطقه یعنی ایران و عربستان شده بود حالا در موضوع مناقشه میدان آرش بین سه کشور ایران، کویت و عربستان ورود میکند؟ سفیر چین در کویت گفت که...
به گزارش تجارتنیوز، باید دید چین که چندی پیش واسط صلح دو کشور مهم منطقه یعنی ایران و عربستان شده بود حالا در موضوع مناقشه میدان آرش بین سه کشور ایران، کویت و عربستان ورود میکند؟
سفیر چین در کویت گفت که کشورش در ابتدای سال جاری میلادی نقش مثبتی در بهبود روابط ایران و عربستان ایفا کرد و این رفتار با رویکرد جهانی تحقق توسعه و ثبات منطقه و خواستههای طرفهای مربوطه مطابقت دارد.
«چانگ ژیانگ وی»در گفتگو با روزنامه الجریده کویت با اشاره به این موضوع اظهار کرد: ایران و کویت از کشورهای مهم در منطقه خلیج(فارس) هستند و بهبود روابط بین آنها به ثبات و امنیت منطقه کمک خواهد کرد و منافع کشورهای منطقه را به ارمغان می آورد.
وی درباره وساطت کشورش برای احیای روابط عربستان و ایران و اینکه آیا چین تلاشی در خصوص میدان گازی الدره بین ایران و کویت انجام داده است، گفت: «اعتقاد ما بر این است که ایران، عربستان و کویت می توانند از طریق گفتگو، رایزنی و مذاکره، یک راه حل عادلانه در قبال میدان الدره پیدا کنند چون تجریه و تدبیر لازم در مورد این موضوع را دارند و اگر تمایلات دوستانه ای برای دستیابی به ثبات وجود داشته باشد، می توان راه حل مناسبی پیدا کرد.»
میدان گازی آرش از میدانهای گازی ایران است که در شمال خلیج فارس و در استان بوشهر قرار دارد. این میدان گازی از میدانهای مشترک ایران با کشورهای کویت و عربستان سعودی است.
ذخیره گازی و نفتی میدان آرش
ذخیره در جای گاز طبیعی میدان آرش ۲۰ تریلیون فوت مکعب و ذخیره نفت خام درجای این میدان نیز نزدیک به ۳۱۰ میلیون بشکه برآورد میشود.
اکتشاف نفت و گاز در میدان آرش
میدان آرش در سال ۱۳۴۶ توسط شرکت ژاپنی کشف AOC شد.
مناقشه میدان آرش
اختلاف از زمانی آغاز شد که ایران امتیاز دریایی را به شرکت نفت انگلیس و ایران اعطا کرد؛ در حالی که کویت این امتیاز را به شرکت رویال داچ شل اعطا کرد. این دو امتیاز در بخش شمالی میدان همپوشانی دارند که ذخایر گاز طبیعی آن ۲۲۰ میلیارد متر مکعب برآورد شده است.
نزدیک به ٪۴۰ محدوده میدان گازی آرش در آبهای ایران قرار دارد. در سالهای گذشته شرکت ملی نفت ایران برای تعیین میزان ذخایر درجای میدان گازی آرش یک حلقه چاه اکتشافی به نام «چاه شماره یک آرش» حفاری کرد.
در سال ۲۰۰۱ پس از آنکه ایران عملیات اکتشاف در میدان آرش را آغاز کرد کویت بلافاصله ایران را به شکایت در مجامع بینالمللی تهدید کرد. پس از سفر امیر کویت به تهران در دوره محمد خاتمی، ایران فعالیتهای اکتشافی را متوقف و از سکوی ساخته شده برای این میدان در میدانهای دیگر استفاده کرد.
در مارس ۲۰۲۲ کویت و عربستان سعودی قراردادی برای تقسیم منابع میدان گازی آرش امضا کردند که اعتراض ایران را برانگیخت. در پاسخ وزیر خارجه کویت اعلام کرد که میدان گازی آرش، یک میدان سهجانبه بین کویت، عربستان و ایران است. در ژوئن ۲۰۲۲ وزیر نفت ایران اعلام کرد که ایران به زودی بهرهبرداری از این میدان گازی را آغاز خواهد کرد.
منبع: شفقنا