مروری بر سیاستهای ارزی فرزین/ تحریم جدید و اخبار برجامی دیگر جذابیت ندارند
یک اقتصاددان ضمن تشریح فضای فعلی بازارارز کشور، نقش بانک مرکزی در دوران ریاست فرزین را نقشی فعال و تثبیت کننده توصیف کرد.
گروه بانک و بورس بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «آلبرت بغزیان» اقتصاددان در گفتگو با بازارنیوز پیرامون اخبار منفی و مثبت سیاسی موثر بر بازار ارز در طول چند ماه اخیر و همچنین ثبات نسبی نرخ ارز در کانالهای ۴۸ تا ۴۹ هزار تومان در مقابل این تحولات اظهار کرد: این مسئله نشان میدهد که قیمت موجود در بازار غیررسمی ارز، یک نرخ حداقلی بوده و به همین خاطر دولت، بانک مرکزی و بازار اکنون به این نتیجه رسیدهاند که قیمتی پایینتر از نرخ کنونی همه معادلاتشان را بهم میزند. وقایع مثبت چند ماه اخیر صرفاً باعث توقف نرخ غیررسمی ارز در کانال ۴۸ تا ۵۰ هزار تومان شده است.
این اقتصاددان همچنین خاطرنشان کرد: تاکنون اخبار مثبت متعددی در بازار مخابره شده، اما با این حال هنوز اتفاق اخیر را نمیتوان امری قطعی و مستمری دانست که منتج به تعیین تکلیف نهایی وضعیت منابع ارزی کشور شود. آزادسازی منابع ارزی ایران در کره جنوبی هم صرفاً یک شوکی بود که باعث شد قیمت دلار در بازار غیررسمی هزار و ۵۰۰ تومان کاهش پیدا کند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که چرا این اخبار در گذشته اثرگذاری بیشتری داشته، اما اکنون آثار آن بر روند بازار ارز کمرنگ شده، گفت: اثرگذاری این قبیل اخبار سیاسی بر وضعیت بازار ارز دقیقاً به مانند داستان چوپان دروغگو میماند، یعنی اخباری مثل تحریم افراد و شرکتها، آزادسازی چندباره منابع ارزی ایران در بعضی از کشورها و در نهایت اخبار ضد و نقیض درباره مذاکرات برجامی فقط در دفعات اول و دوم برای بازار ارز جذاب بوده و برای دفعات بعد فاقد اعتبار میشوند.
بغزیان تاکید کرد: همین که اکنون بازار ارز با ثبات است و تغییرات جدی در نرخ ارز ایجاد نمیشود، نشان از کماثری اخبار سیاسی در روند تغییر قیمت دلار و مدیریت خوب بانک مرکزی در مواجه به نوسانات نرخ ارز دارد.
این اقتصاددان همچنین پیرامون عملکرد چند ماهه اخیر محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی در مواجهه با بازار ارز هم توضیح داد: در مدیریت جدید، بانک مرکزی از نقش فعال و تثبیت کنندهای برخوردار شده؛ مسئلهای که در دوره ریاست صالح آبادی کمرنگ بود و یا حتی وجود نداشت.
وی تصریح کرد: در زمان ریاست صالح آبادی بر بانک مرکزی، کنترل بازار ارز به روند بازار سپرده شده بود، به گونهای که در آن زمان صرافان و دلالان ارزی بازار تا ساعت ۱۱ منتظر اعلام نرخ میمانند و پس از مشخص شدن آن شروع به معامله میکردند. حال نکته مبهمی که در این باره وجود دارد این است که نرخ اعلامی در بازار نرخ هرات است یا فردایی؟
بغزیان تصریح کرد: این نوع مدیریت بازار ارز، بانک مرکزی را آتشبیار معرکه این بازار معرفی میکرد. اکنون با مرکز مبادلهای که تشکیل شده، این نتیجه گرفته میشود که ۹۰ درصد مصارف ارزی کشور برای نیازهای ثبت شده بوده و ۱۰ درصد باقی مانده هم صرف قاچاق کالا یا ارز، خروج سرمایه و یا نگهداری در خانهها میشود.
این استاد دانشگاه افزود: در مدیریت فرزین سیاستهای پولی به صورت واقعی انجام میشود؛ یعنی با اجرای سیاست انقباضی پول جمع میشود، اما دوباره همان حجم از نقدینگی وارد بازار نمیشود.
وی در پاسخ به سوالی دیگر پیرامون ادعاهای دولت مبنی بر افزایش صادرات نفت و رشد درآمدهای ارزی این محل گفت: ما فرض را بر این میگذاریم که موارد مطرح شده از سوی دولت درست است. با تحقق این امر بدهیهای دولت به بانک مرکزی کاهش یافته و در کنار آن دولت میتواند با اعمال سیاستهای انقباضی نقدینگی موجود در ساختار اقتصادی کشور را جمع آوری و پایه پولی را هم کمتر کند.
بغزیان در پایان خاطرنشان کرد: با اجرای این سیاست هم عرضه ارز افزایش یافته و هم اینکه دولت میتواند مانع از افزایش پایه پولی بشود. این موضوع دقیقاً نکتهای است مسئولان دولت به استناد به آن مدعی هستند که رشد حجم نقدینگی مهار شده است.
پایان پیام//