آتش جنایتی که هرگز خاموش نمی شود/ بازخوانی جنایت آتش سوزی در مسجدالاقصی
۵۴ سال پیش در چنین روزی، مسجدالاقصی در آتش سوخت و بنا به در خواست جمهوری اسلامی ایران، از سوی سازمان کنفرانس اسلامی این روز به عنوان «روز جهانی مسجد» نامگذاری شد.
خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: امروز دوشنبه (30 مرداد ماه) مصادف با 21 آگوست است. در سال 1969 میلادی در چنین روزی، مسجدالاقصی شاهد آتش سوزی مهیبی توسط یک استرالیایی بود.
54 سال پیش، فردی به نام «مایکل دنیس روهن» یک یهودی تندرو و جنایتکار بخش شرقی مسجد الاقصی را به آتش کشید که بر اثر آن، قسمت های مختلفی از جمله منبر تاریخی معروف به «منبر صلاح الدین» در آتش سوخت. آتش سوزی تا نزدیک گنبد تاریخی مسجدالاقصی که از جنس نقره خالص بود، زبانه کشید.
نمای مسجد، سقف، فرشها، تزئینات کمیاب و تمام محتویات آن از جمله نسخه های قرآن کریم و اثاثیه آن ویران شد و این بنا به شدت آسیب دید که بازسازی و تزیین آن سال ها به طول انجامید.
از جمله آثاری که آتش ویران کرد مسجد عمر بود که سقف آن از گل و پل های چوبی ساخته شده بود و بیانگر خاطره ورود «عمر بن خطاب» به شهر قدس و فتح آن بود.
تخریب محراب زکریا در مجاورت مسجد عمر، مرقد اربعین در کنار محراب زکریا و سه دالان از هفت راهرو که از جنوب به شمال امتداد دارد با ستونها، طاقها، تزیینات، بخشی از سقف و طاق سنگی بزرگ که زیر گنبد مسجد قرار داشت و 74 پنجره چوبی آن در آتش سوخت.
با وجود تلاش اشغالگران برای ممانعت از انجام این کار، ماشین های آتش نشانی از شهرهای الخلیل، بیت لحم و مناطق مختلف کرانه باختری رود اردن برای نجات مسجد الاقصی آمدند و فلسطینی ها توانستند آنچه را که از مسجد الاقصی قبل از ویران شدن در آتش سوزی باقی مانده بود، نجات دهند.
این اقدام باعث خشم و ناراحتی مسلمانان در جهان شد و واکنش های بسیاری را در پی داشت. به دنبال این اقدام در نتیجه پیامدهای آتش زدن مسجد الاقصی، اولین اجلاس سران اسلامی در رباط ـ پایتخت مراکش برگزار شد و این امر منجر به تاسیس سازمان همکاری اسلامی شد و تمام کشورهای اسلامی در آن عضو شدند.
همچنین شورای امنیت قطعنامه 271 را در 15 سپتامبر سال 1969 صادر کرد و رژیم صهیونیستی را محکوم کرد و بر ضرورت پایبندی این رژیم به توافقنامه های ژنو و قوانین و موازین بین المللی تاکید کرد.
رژیم صهیونیستی نیز با همین ادعا، این فرد جنایتکار را به عنوان گردشگر معرفی کرد که مشکل روانی دارد و پس از آن بدون هیچ مجازاتی و بستری کردن او در یک تیمارستان عکا، وی را به کشورش استرالیا بازگرداند.
بعد از آن نیز در اوایل سال 1970 کمیته عمران و بازسازی مسجد الاقصی وابسته به وزارت اوقاف اردن کار بازسازی این تیم را شروع کرد.
اکنون، با گذشت 54 سال رژیم صهیونیستی همچنان به اقدامات خود علیه مسجدالاقصی ادامه می دهد و هتک حرمت شهرک نشینان ادامه دارد.
پایان پیام/43