عباس کیارستمی کتاب شد
هفت سال پس از مرگ عباس کیارستمی، همچنان کتابهایی به زبانهای مختلف درباره سینمای این فیلمساز برجسته منتشر میشود.
جدیدترین کتابی که به فارسی درباره کیارستمی منتشر شده، به قلم روبرت صافاریان، منتقد و مترجم و مستندساز، است که سال ۱۳۹۵ هم کتاب «سینمای عباس کیارستمی» را در انتشارات «روزنه» درباره سینمای کیارستمی منتشر کرده بود.
صافاریان در توضیح نوشتن کتاب دومی درباره کیارستمی نوشته: «شش سال بعد از انتشار کتاب «سینمای عباس کیارستمی» به قلم نویسنده، اکنون چرا کتاب دوّمی درباره او؟ اندکی پس از انتشار آن کتاب و بعد از مرگ غمانگیز عباس کیارستمی، دربارهاش بسیار گفته و نوشته شده است؛ کتابهای تازهای منتشر شدهاند، منتقدان مقالهها نوشتهاند و مصاحبههای چاپنشدهاش به طبع رسیده است. اکنون درباره پشتصحنه فیلمهای او و زندگی خصوصیاش اطلاعات خیلی بیشتری در دسترس همگان است؛ و فیلم جدیدی از او به نام «۲۴ فریم» به نمایش درآمده است. این کتاب با نظری به اینهمه نوشته شده و برخی مباحثی که شاید به قدر کفایت به آنها پرداخته نشده باشد در این کتاب با تفصیل بیشتری مورد بحث قرار گرفتهاند: همچون نابازیگری در فیلمهای او، شعر و قالب کوتاه در آثارش و... کیارستمیِ جلوی دوربین.»
این کتاب در ۳۲۸ صفحه و با قیمت ۲۳۵ هزار تومان از سوی نشر مرکز منتشر شده است.
همچنین، ابتدای امسال نیز کتاب «مصاحبههای عباس کیارستمی» به کوشش مونیکا رِیش از سری مصاحبههای سینمایی انتشارات دانشگاه میسیسیپی به انگلیسی منتشر شد. در این کتاب ۱۸ مصاحبه، سخنرانی و مصالح دیگری از دوران کاری کیارستمی برای اولین بار به انگلیسی ترجمه شده است. این کتاب علاوه بر بررسی مهارت کیارستمی، پرتوی بر فلسفه زندگی او نیز میتاباند و تصویری جامع از این فیلمساز از طریق گفتگو با روزنامهنگاران، محققان سینما، منتقدان، دانشجویان و تماشاگران ارائه میدهد. برخی از مصاحبههای این کتاب از منابع فارسی مثل ماهنامه سینمایی «فیلم» فراهم شده و طبعا چنانچه قصد و اراده انتشار این کتاب به فارسی وجود داشته باشد، نیازی به ترجمه بخش عمدهای از محتوای آن نیست.