پروندههای قضایی ترامپ به نفع کارزار انتخاباتی او است
اطرافیان دونالد ترامپ ادعا میکنند که پروندههای قضایی در چند هفته گذشته به نفع کارزار انتخاباتی او تمام شده اما کارشناسان معتقدند که مسئله قدری پیچیدهتر است.
«دونالد ترامپ » رئیس جمهور سابق آمریکا ، روز پنجشنبه به وقت آمریکا، در شهر آتلانتا حاضر شد و خود را تسلیم زندان جورجیا کرد.
ترامپ در این کیفرخواست به «توطئه و تلاش غیرقانونی» برای ابطال نتیجه انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ متهم شده است.
دادستان شهرستان «فولتون»، در ارتباط با این پرونده به ترامپ و ۱۸ متهم دیگر تا روز جمعه فرصت داده بود تا بهطور داوطلبانه خود را به زندان شهرستان فولتون معرفی کنند و در غیر این صورت بهطور رسمی بازداشت میشوند.
ترامپ روز پنجشنبه، خود را به زندان شهرستان فولتون در آتلانتا، جورجیا معرفی کرد تا در خصوص ۱۳ اتهامی که به تلاشهای او برای لغو نتیجه انتخابات سال ۲۰۲۰ مرتبط میشوند پاسخ دهد.
در این پرونده، دونالد ترامپ و شماری از وکلا، دستیاران، کارکنان دفاتر انتخاباتی و اعضای محلی حزب جمهوریخواه متهم شدند که برای ایجاد تغییر در نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا دست به اعمال غیرقانونی زدهاند.
رئیس جمهور سابق، کمتر از ۳۰ دقیقه را در زندان آتلانتا کانتی فولتون گذراند و در حالی که با ۱۳ اتهام مواجه شده بود، با ارائه وثیقه ۲۰۰ هزار دلاری به طور موقت آزاد شد.
ترامپ که اولین رئیس جمهور آمریکاست که بازداشت شده، ضمن ابراز نارضایتی از این بازداشت، خود را بیگناه دانسته و گفت: «آنچه در اینجا رخ داده است، تمسخر عدالت است. من هیچ اشتباهی نکردم».
ترامپ معتقد است که این اتهامات تنها برای اثر گذاشتن بر رقابت انتخاباتی در مقابل بایدن است. برخی از اعضای حزب جمهوریخواه که از ترامپ حمایت میکنند نیز این اقدامات قضایی را بخشی از رقابتهای انتخاباتی دموکراتها میدانند که البته از نگاه آنها باعث لطمه به اعتبار نظام قضایی آمریکا خواهد شد.
حامیان ترامپ خارج زندانی ایالتی شهرستان فولتون با در دست داشتن بنری که روی آن نوشته شده بود «یا ترامپ یا مرگ» به حمایت از رئیس جمهور سابق پرداختند. در همین حال، تیشرتی بر تن دارند که روی آن نوشته شده «ترامپ هیچ کار اشتباهی انجام نداده است». جمله ای که ترامپ نیز پیش از این به آن اشاره کرده بود.
گفتنی است این چهارمین بار در سال جاری میلادی است که ترامپ با اتهامات کیفری مواجه میشود.
بازداشت ترامپ و تاثیر آن بر انتخابات ۲۰۲۴
سیاستمداران حزب دموکرات از زمان به قدرت رسیدن در سال ۲۰۲۰ که با کنترل آنها بر مجلس نمایندگان در آن زمان هم همراه شد تلاش کردند ترامپ را با توجه به نقش او در حوادث ۶ ژانویه ۲۰۲۱ تحت فشار قرار دهند.
هر چند که شواهدی در دست نیست که نشان دهد اتهامات قضایی مطرح شده مستقیماً بخشی از کارزار سیاسی دموکراتها برای به حاشیه بردن ترامپ باشد، با این حال، این مسئله قابل انکار نیست که این پروندهها میتوانند بر رقابتهای انتخاباتی در آمریکا اثرگذار باشند.
استفن کالینسن، یکی از خبرنگاران کاخ سفید معتقد است که بازداشت ترامپ و ادعای او مبنی بر اینکه او قربانی یک نزاع سیاسی است، ممکن است در نهایت به کارزار انتخاباتی ترامپ کمک کند.
در همین راستا برخی از رسانهها گزارش دادند که بازداشت ترامپ و تصویر عکس بازداشت او، توانست باعث افزایش کمکهای مالی به کمپین او شود.
روزنامه گاردین هم در همین راستا نوشته سادهانگارانه است تصور شود ماجرای بازداشت ترامپ و عکس بازداشتی او، هیچ آوردهای برای حزبش نداشته است. چراکه، تصویر بازداشت ترامپ توانست بازریابی فوقالعادهای را برای کمپین او ایجاد کند. پس از انتشار عکس بازداشت او، فروش تی شرت، کلاه و لیوانهایی با تصاویری حمایتگرانه از ترامپ آغاز شده و بسیار پرفروش شد.
فروش تیشرت، کلاه و لیوانهایی با تصویر عکس بازداشت ترامپ
به گفته سخنگوی ستاد انتخاباتی وی، از زمانی که عکس بازداشت ترامپ منتشر شد، ۷.۱ میلیون دلار کمک مالی جمع آوری شده است. «استیون چونگ»، در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت، «ترامپ تنها در روز جمعه ۴.۱۸ میلیون دلار کمک مالی جمعآوری کرد که این روز را به پردرآمدترین روز مبارزات انتخاباتی خود تا به امروز تبدیل کرده است».
او همچنین مدعی شده که طی سه هفته گذشته که با صدور کیفرخواست علیه ترامپ در دی.سی و انتشار عکس بازداشت ترامپ مصادف بوده نزدیک به ۲۰ میلیون دلار به کمکهای مالی به ستاد انتخاباتی ترامپ اضافه شده است.
به باور برخی از کارشناسان مسائل اجتماعی هنگامی که فردی در جایگاه متهم قرار میگیرد چنانچه بتواند این ایده را به افکار عمومی القا کند که به دلیل سیاستهای درستی که دنبال میکند هدف دسیسه دیگران واقع شده و مورد ظلم قرار گرفته است، اتهامات علیه او اتفاقاً میتوانند به یک برگ برنده تبدیل شوند.
هر چند آمارهایی که ترامپ و اطرافیان او ارائه میدهند همواره قابل تردید هستند اما به نظر میرسد رئیسجمهور سابق آمریکا که به عنوان یک تاجر خود میداند چگونه از بحرانها به نفع خودش استفاده کند یکی از راهبردهای انتخاباتی خود را همین «بازی مظلومنمایی» قرار داده و قصد دارد از این طریق «ترفند سیاسی-انتخاباتی دموکراتها» (به زعم او) را به نفع خودش برگرداند.
از طرف دیگر، دموکراتها امیدوارند با سرگرم کردن ترامپ به این پروندههای قضایی بتوانند حواس او را از تمرکز بر انتخابات پرت کنند. آنها از طرف دیگر بر این باورند که این پروندهها اگر هم در مرحله مقدماتی انتخابات به او در برابر سایر رقبای جمهوریخواه کمک کنند در انتخابات نهایی به نفع او نخواهد بود.
علیرغم همه این موارد، افکار عمومی رأیدهندگان مانند هر مسئله دیگر تنها متأثر از یک متغیر نیست و مانند هر پدیده انسانی دیگر، تحت تأثیر عوامل بسیار متعددی قرار دارند که بسیاری از آنها با نزدیکتر شدن به انتخابات، نمایانتر خواهد شد.
هر چند از ظواهر امر پیداست که پروندههای قضایی دستکم در مرحله مقدماتی انتخابات بر کارزار انتخاباتی ترامپ اثر منفی نگذاشتهاند برای مشخص شدن آثار مثبت یا منفی آن بر انتخابات نهایی هنوز باید منتظر ماند.