میانکاله غرق در گرد و غبار/ احداث پتروشیمی آلودگی هوای منطقه را تشدید میکند
با وجود اینکه توفانهای گرد و غبار همواره تالاب و ذخیرهگاه زیستکره میانکاله و مردم استان مازندران را تهدید میکنند، کارشناسان عقیده دارند که احداث پتروشیمی میانکاله میتواند باعث تشدید آلودگی هوا و افزایش اثرات سوء آن در استان شود.
اکوسیستم «تالاب و ذخیرهگاه زیستکره میانکاله» در سالهای گذشته بهدلایل مختلفی از جمله خشکسالی و بحران آب، آتشسوزیهای تعمدی و طبیعی، شکار بیرویه و... از همیشه شکنندهتر شده است و ممکن است با کوچکترین تلنگری این عرصه طبیعی با ارزش برای همیشه از دست برود.
در کنار موارد مذکور، یکیدیگر از تهدیدات میانکاله، توفانهای گرد و غبار است که بهویژه در فصل تابستان برای این منطقه مشکلساز میشود. روز گذشته نیز بار دیگر وقوع توفان گرد و غبار در شهرستان بهشهر و تالاب میانکاله صورت گرفت که به گفته مدیرکل هواشناسی استان مازندران، منشأ این گرد و غبار صحرای قرهقوم ترکمنستان بوده است.
گرد و غباری که از منشأ خارجی بلند شده، با عبور از تالاب میانکاله، قسمتهای خشک تالاب که خود از کانونهای ریزگرد داخلی است را تقویت میکند و باعث افزایش گرد و غبار خواهد شد که این گرد و غبار تهدیدی جدی سلامت مردم استان مازندران است. در سالهای اخیر توفانهای گرد و غبار در کنار آلودگی ناشی از نیروگاه شهید سلیمی نکا، باعث کاهش کیفیت هوای منطقه و آسیب به سلامتی مردم به ویژه در بهشهر و نکا شده است.
با وجود این دو تهدید بالقوه برای سلامت مردم استان، عدهای از مسئولین استان مازندران به دنبال راهاندازی پتروشیمی میانکاله هستند تا تیر خلاص را بر پیکره نیمه جان تالاب میانکاله وارد کرده و با کاهش کیفیت هوا به دنبال احداث این صنعت آلاینده، مردم استان را با انواع بیماریهای تنفسی ناشی از آلایندهای پتروشیمی درگیر کنند.
به گفته کارشناسان، یکی از تبعات احداث این پتروشیمی، افزایش آلایندهها و آلودگی هوا در منطقه است. دود و آلودگی خروجی از پتروشیمی که به واسطه سوختن گاز در این مجموعه حاصل میشود، باعث بروز مخاطرات جوی میشود که علاوه بر انسانها، جانوران و گیاهان را نیز تهدید میکند و به همین دلیل شرکتهای پتروشیمی در زمره واحدهای آلاینده قرار دارند.
نام پتروشیمی میانکاله نخستین بار در اسفند ماه سال ۱۴۰۰ در رسانهها مطرح شد و با وجود توقف آن در سال ۱۴۰۱ با دستور دادستانی، تبعات آن و چالشهای محیطزیستی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... که برای کشور ایجاد کرده است، همچنان ادامه دارد.
با وجود اینکه غیرقانونی بودن این پروژه بهدلیل نداشتن "مجوز ارزیابی محیطزیستی" که لازمه احداث هر پروژه کلانی در کشور است، بر کسی پوشیده نیست، اما تلاشهای شخصیتهای سیاسی و بانفوذ استان همچنان ادامه دارد و این افراد سعی دارند از طریق دستآویز قرار دادن مصوبه سال ۱۳۹۷ هیئت وزیران دولت روحانی (مبنی بر ایجاد پارک پروپیلن در امیرآباد میانکاله) عملیات عمرانی شبانه، تلاش برای تطمیع خبرنگاران و... کار خود را پیش ببرند.