جنگنده ها الهام‌بخش تولید کدام خودروها بوده‌اند؟


جنگنده ها الهام‌بخش تولید کدام خودروها بوده‌اند؟

در این مطلب به مشهوترین خودروهای جهان می‌پردازیم که در طراحی و ساختشان از انواع هوانوردها الهام گرفته شده است. آنچه در این مطلب می‌خوانید: ۱۱. الدزموبیل استارفایر۱۰. شورولت آسترو III۹. فورد موستانگ۸. اسپایکر C8 آیلرون۷. رضوانی بیست آلفا X بلک...

در این مطلب به مشهوترین خودروهای جهان می‌پردازیم که در طراحی و ساختشان از انواع هوانوردها الهام گرفته شده است.

طراحی خودرو پروسه‌ای سنگین و گاه دشوار است. هر بخش از خودرو که باید برای خدمت به هدفی طراحی شود و معنایی داشته باشد؛ از ورودی هوای خودرو و جلوپنجره گرفته تا دستگیره‌های در. طراحان برای غلبه بر چالش‌های طراحی، از منابع گوناگونی الهام می‌گیرند. البته این درحالی است که بسیاری از خودروها هم مانند آنچه در سال‌های اخیر از خودروسازان چینی می‌بینیم، صرف درآمدزایی تولید می‌شوند و احتمالا دورنما یا حداقل معنای خاصی پشت طراحی آن‌ها وجود ندارد. این داستان در برندهای مشهور و به‌ویژه تولیدکنندگان خودروهای خاص و لوکس، سوپراسپرت و ابرخودروها متفاوت است.

بسیاری از خودروسازان برای ساختن مدل‌های گوناگون خود یا استفاده از فناوری‌های گوناگون به صنعت هوافضا و هوانوردی روی آورده‌اند. خودروها در خیابان همان نقشی را دارند که هواپیماها در آسمان دارند. آن‌ها تنها روش‌های ساده برای جابه‌جایی از نقطه الف به ب نیست بلکه گاه برای ابراز یک حس، گفتن یک حرف یا رساندن یک پیام تولید می‌شوند. ترکیب این دو جهان پرسرعت باعث تولد خاص‌ترین خودروهای جهان شده است که در ادامه به ۱۱ نمونه مشهور آن می‌پردازیم.

در این زمینه بخوانید:

۱۱. الدزموبیل استارفایر

استارفایر پاسخی لوکس و متین از سوی برند ناکام اولدزموبیل برای رقابت با فورد تاندربرد به شمار می‌رفت. این خودروی کشیده به طراحی ساده اما بسیار زیبا مزین شده بود. مدل‌های تولید شده میان سال‌های ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۶ میلادی به یکی از زیباترین خودروهای کلاسیک آمریکا بدل شدند. طراحی یکپارچه و یکدست و زبانه‌های انتهایی خودرو در بخش دیفیوزر الهام گرفته از جنگنده F-94 استارفایر هستند. این جنگنده در زمان معرفی این خودرو هنوز در خدمت نیروی هوایی ایالات‌متحده بود.

۱۰. شورولت آسترو III

شورولت آسترو III (بخوانید آسترو سه) یک مدل مفهومی بود که هیچگاه رنگ خط تولید را به خود ندید. از طراحی بدنه بیرونی تا کابین آن، همه‌چیز در این خودرو برگفته از هواپیماهای جنگنده بود. این خودرو نه‌تنها در طراحی بلکه در عملکرد خود هم آینده راننگی با سریع در بزرگراه‌ها را به تصویر می‌کشید. آسترو به‌جای استفاده از یک موتور درون‌سوز متداول از موتور واقعی جت یک هلیکوپتر سود می‌برد. این خودرو در نیل هدف خود، یعنی انقلاب رانندگی بزرگراهی، ناکام ماند اما به‌عنوان یکی از جذاب‌ترین کانسپت‌های شورولت به خاطره‌ها سپرده شد.

۹. فورد موستانگ

فورد موستانگ به‌عنوان یکی از پرفروش‌ترین کوپه‌های جهان برای کمتر کسی نیاز به معرفی دارد. بسیاری معتقد هستند که طراحان برای ساخت این خودرو از اسب موستانگ آمریکایی الهام گرفته‌اند؛ نام و نشان این خودرو هم این استدلال را قوی‌تر می‌کنند اما ظاهرا سازنده پروتوتایپ نسل یکم این خودرو علاقه زیادی به جنگنده P-51 موستانگ در جنگ جهانی دوم داشته است. فورد بعدا از همین نام برای ایجاد حس افتخارآفرینی و قدرت استفاده می‌کند ولی دلیل نهایی نامگذاری موستانگ را پنهان نگه می‌دارد. با این همه، این خودرو تاکنون نام اسب‌های آمریکایی و جنگنده این کشور را به‌خوبی زنده نگه داشته است.

۸. اسپایکر C8 آیلرون

اسپایکر در جهان خودرو چندان اقبال چندانی نداشت اما خودروهای زیبایی را معرفی کرد. آخرین محصول این برند هلندی مدل C8 بود. این مدل بعدها در چند نوع خاص مانند C8 آیلِرون تولید شد که اشاره‌ای به میراث هوانوردی همین برند دارد. اسپایکر در دوران جنگ جهانی دوم برای نیروی هوایی هلند جنگنده تولید می‌کرده است. پس طبیعی است که بعدها تمام خودروهایش را با پس‌زمینه هوانوردی عرضه کند؛ از طراحی بیرونی بدنه گرفته تا کابین لوکس و براق. عبارت آیلرون در نام این خودرو بیانگر سطح کنترل در بال هواپیما است که وظیفه هدایت آن را برعهده دارد.

۷. رضوانی بیست آلفا X بلک برد

رضوانی هم مانند اسپایکر یک خودروساز کوچک در آمریکا است که نخستین محصول خود را با نام بیست آلفا روانه بازار کرد. این خودرو رودستر سبک‌وزن در نسخه X بلک‌برد قوی‌تر و دقیق‌تر شد. نام خودرو از نام سریع‌ترین هواپیمای جهان، SR-71 بلک‌برد، به عاریه گرفته‌شده است. بیست آلفا X بلک‌برد با ۷۰۰ اسب بخار قدرت و ۹۷۵ کیلوگرم وزن می‌توانست تنها درعرض ۲.۹ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. طراحان این برند درکنار توجه به عملکرد سریع این سوپراسپرت، به طراحی آن هم توجه کردند و یک طرح بدنه ویژه با الهام از رنگ سیاه هوایپمای بلک‌برد طراحی کردند تا بیش‌ازپیش میراث آن را ماندگار کنند.

۶. لامبورگینی رونتون

رونتون یک سوپراسپرت مخوف در دهه اول قرن بیست‌ویکم به شمار می‌رفت که تولیدش به ۲۰ دستگاه محدود شد. برای طراحی این خودرو که توانست آینده برند لامبورگینی را به بهترین شکل به تصویر بکشد، تماما از جنگنده‌های الهام گرفته شده بود. طراحان این برند با شکستن خطوط نرم سوپراسپرت مورسیه‌لاگو، بدنه تیز و پرزاویه رونتون را بیافرینند. منبع اصلی الهام آن‌ها در خلق این هیولا، جنگنده‌های F-117 نایت‌هاک و F-22 رپتور بوده است. ایتالیایی‌ها در اشارات هوانوردی خود به بدنه بیرونی بسنده نکرده و داشبورد و حتی کیلومتر شمار هوانوردی مخصوصی را برای رونتون توسعه دادند.

۵. لامبورگینی آونتادور

لامبورگینی بعدها در طراحی پرچمدار بعدی خود، آونتادور، هم از میراث مورسیه‌لاگو و رونتون استفاده کرد و در جای‌جای بدنه آن، نشانه‌هایی از جنگنده‌های هوایی را جاسازی کرد. کابین آونتادور هم به‌خوبی فضای یک جت جنگی را در ذهن بیننده تداعی می‌کرد. چشمگیرترین ویژگی کابین این خودرو، فرمان و کلید روشن-خاموش به‌همراه درپوش آن به شمار می‌رفت. این خودروسازن بعدها و به مناسبت تولدش، یک مدل مفهومی تک‌تولیدی را برپایه آونتادور و با نام اِگوییستا تولید کرد که اشاراتی واضح به جنگنده‌ها داشت. پس از آن داشبورد محصولات این خودروساز همواره یادبودی زیبا از کابین جنگنده‌های خشن تبدیل شد.

۴. گونیگزگ آگرا RS دراکن

آگرا RS که زمانی لقب سریع‌ترین خودروی دنیا را به دوش می‌کشید، در یک نمونه ویژه و برای ادای احترام به نیروی هوایی سوئد، رنگی تازه به خود گرفت. این خودرو که با الهام از جنگنده فوق‌العاده «ساب دراکن» تولید و رنگ‌آمیزی شد. طراحان از لوگوی مخصوص جنگنده یادشده رد جای‌جای این خودرو استفاده کردند. این ابرخودرو به ۱۳۴۱ اسب بخار قدرت مجهز شده بود و برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت به ۲.۸ ثانیه زمان نیاز داشت.

۳. آستون مارتین ولکان

ولکان یکی از مدرن‌ترین خودروهای الهام گرفته از هواپیمایی بریتانیایی با همین نام است. منبع الهام طراحان این ابرخودروی مخصوص پیست، بمب‌افکن استراتژیک «آورو وُلکان» بوده است. این هواپیما که به بزرگ‌ترین بال دلتا جهان مجهز شده بود به‌عنوان جواهر بمب‌افکن‌های V شکل جنگ سرد در ناوگان هوایی بریتانیا شناخته می‌شد. از آنجایی که ابرخودروی آستون‌مارتین ولکان هم در تلاش بود که مرزهای عملکرد را جابه‌جا کند، بمب‌افکن یادشده سرچشمه‌ای مناسب برای الهام‌ این ابرخودروی ۱۲ سیلندر محسوب می‌شد.

۲. پاگانی هوایرا و زوندا تریکولوره

پاگانی نخستین‌بار و با الهام از تیم هوانوردی نمایشی فرشتگان آبی که با نام «فِرِچه تریکولوره» (به معنای پیکان‌های سه‌رنگ) شناخته می‌شوند، مدل زوندا تریکولوره را معرفی کرد که به یکی از خاص‌ترین نمونه‌های زوندا تبدیل شد. بدنه این خودرو به‌همراه اجزایی چون اگزوزها و چرخ‌های آن همگی با الهام مستقیم از هواپیمای جت «فرچه تریکولوره آرماچی MB.339» تزئین شد. بعدها مدل هوایرا رودستر هم با ۸۳۰ اسب بخار قدرت همین رنگ‌بندی را دریافت کرد و ۶.۷۵ میلیون دلار قیمت‌گذاری شد.

۱. زینگر C21 بلک برد ادیشن

C21 آخرین جدیدترین خودرو با الهام از هواپیماهای جنگنده به شمار می‌رود. سازنده این ابرخودرو را با الهام از لاکهید مارترین SR-71 بلک‌برد تولید کرده است. زینگر برای تمایز نسخه بلک‌برد از سایر مدل‌های ۲۱C، آن را به بدنه‌ای با رنگ سیاه خاص مزین کرده است که به‌لطف انحناهای خاص بدنه آن، جلوه‌ای بی‌نظیر ایجاد می‌کند. ارتقا نسخه بلک‌برد به بدنه آن ختم نشده و سازنده موتور هیبریدی آن را هم تقویت کرده است. موتور ۲.۹ لیتری تویین توربو V8 زینگر ۲۱C به‌همراه دو موتور برقی‌اش روی‌هم ۱۲۳۳ اسب بخار انگلیسی تولید می‌کنند اما نسخه بلک‌برد از ۱۳۵۰ اسب بخار قدرت سود می‌برد.


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

(تصاویر) مخوف‌ترین مرکز بازداشت و شکنجه در دمشق