عقبگرد سریالی صداوسیما
دنیای اقتصاد : شبکه نمایش خانگی کعبه آمال سریالسازها شده است. کمتر هفتهای هست که خبری از تولید یا پخش سریالی جدید در این شبکه منتشر نشود و تابلوها و بیلبوردهای تبلیغاتی سطح شهر را نیارایند. سریالهایی که اگرچه معمولا با انتقادهای شدید به لحاظ کیفیت ساخت روبهرو میشوند اما همچنان توجه مخاطب را جلب میکنند و میفروشند و بازار میسازند؛ برخلاف سریالهای تلویزیونی که با توجه به کاهش شمار مخاطبان این رسانه، دیگر حتی برای مدیران سازمان صداوسیما هم ارزش اقتصادی چندانی ندارند.
شاید به همین دلیل است که سازمان صداوسیما مانند یکی دو دهه پیش، رغبت چندانی به ساخت سریالهای متعدد و متنوع ندارد و معمولا تکراریها، کنداکتور شبکههای مختلف تلویزیونی را پر میکنند. با تغییر فصلها بهویژه در روزهای آغازین پاییز همزمان با باز شدن مدارس و دانشگاهها و خاصه با پایان دو ماه محرم و صفر، معمولا تلویزیون با دست پر، مهمان خانههای مردم میشد؛ اما امسال گویا هیچ خبری از ترافیک سریالهای جدید و جذاب نیست. هرساله با فرا رسیدن ماه ربیعالاول سریالهای مناسبتی ماه محرم و صفر به پایان میرسیدند و سریالهای شبانه عادی و روتین جایگزین میشدند. معمولا در بین سریالهای جدید گزینههای طنز و کمدی که با فضای شاد و عیدانه ماه ربیعالاول تناسب داشتند هم به چشم میخوردند. امسال اما خبری از سریالهای جدید نیست و تلویزیون در محاصره سریالهای قدیمی و بازپخشی است.
مدیران سازمان در حالی دست به دامن سریالهای قدیمی شدهاند که برخی از آنها بیش از بیست سال پیش تولید شدهاند. اخیرا شبکه دوی سیما سریال «بهترین تابستان من» را روی آنتن برده که محصول سال ۱۳۷۵ است؛ زمانی که بازیگر اصلی این سریال، یعنی علی صادقی، تنها ۱۶ سال داشت. این بازیگر حالا ۴۴ساله است. اگرچه تماشای این سریال برای مخاطبانی که نخستین پخش آن را دیدهاند حسوحالی نوستالژیک دارد اما برای مخاطبان جدید و جوان تلویزیون دیگر جذابیتی ندارد و نه شوخیهایش امروزی است و نه فضا و فرم ساخت سریال. مجموعه نمایشی «بهترین تابستان من» با درونمایه طنز و محوریت دفاع مقدس از یکشنبه ۲۶ شهریور روانه آنتن شبکه دو شده است. این سریال به کارگردانی علی بهادر در سال ۱۳۷۵ تولید و از شبکه یک سیما پخش شد.
سریالهای تکراری آنتن
شبکههای یک و پنج سیما هم تدارک خاصی برای ایام بعد از عزاداری نداشته و دست به دامان سریالهای قدیمی شدهاند. شبکه یک سریال «شب عید» به کارگردانی سعید آقاخانی تولید سال ۱۳۹۶ را در جدول پخش خود گنجانده است. این سریال قصه زائران مختلفی را روایت میکند که هر کدام با حاجت و نیتی در شب عید و آستانه تعطیلات نوروز، خودشان را تا مشهد و حرم نورانی امام رضا(ع) رساندهاند. این سریال هر شب از ساعت ۲۲:۱۵ از شبکه یک بازپخش میشود. پخش سریال «مرگ تدریجی یک رویا» به کارگردانی فریدون جیرانی نیز از یکشنبه ۲۶شهریور در شبکه پنج سیما آغاز شده است. این سریال اولین بار در بهار سال ۱۳۸۷ از شبکه دو پخش شد.
تعویق «محرمانه»
در حالی که چندین روز از پایان ایام عزاداری میگذرد، هنوز هیچ سریال جدیدی روانه آنتن نشده است. شبکه سه قرار بود سریال «محرمانه» را روی آنتن بفرستد که پخش آن را به دلیل پخش مسابقات ورزشی تا روز جمعه ۷ مهر (۱۱ روز دیگر) به تعویق انداخته است. سریال ۲۴قسمتی «محرمانه» تولید مشترک صداوسیما و موسسه فرهنگی هنری اندیشه شهید آوینی است. این سریال به تهیهکنندگی سیدرامین موسوی، کارگردانی محمود معظمی و نویسندگی مهدی حمزه در بستر داستان و روایتی واقعی است از پیشرفتهای علمی دانشمندان کشورمان در حوزه پزشکی که توطئه مغرضانه دشمن را در بر دارد تا با ایجاد اختلال، مانع از دستیابی ایران به موفقیتی بزرگ شوند...
در سریال «محرمانه» بازیگرانی همچون لاله اسکندری، علیرام نورایی، نسیم ادبی، فاطمه گودرزی، مجید مظفری، ایرج نوذری، رحیم نوروزی، رضا توکلی، رویا میرعلمی، کمند امیرسلیمانی و جمعی از بازیگران ترکیه، هلند و قاره آفریقا ایفای نقش میکنند.
تکلیف سریالهای آماده پخش چه شد؟
خالی بودن آنتن تلویزیون از سریالهای جدید در حالی رقم میخورد که مدیران صداوسیما همواره از رونق سریالسازی و تعداد بالای سریالهای در حال پخش سخن گفتهاند. مهدی نقویان، رئیس مرکز سیما فیلم، در نشست خبری که ۳۱ اردیبهشت امسال برگزار شد، گفت: ۹ سریال مراحل تولید را میگذرانند و منتظر آنتن هستند. طلاق، عاشورا، سرزمین مادری، مستوران۲، نائله، نیکان، سوران، ضد و سنجرخان از جمله این سریالها هستند که پس از پایان سریالهای شبکه یک و سه در نوبت پخش قرار میگیرند. وی افزود: دوربینِ ۸ سریال روشن است و در مرحله تصویربرداری هستند و سریالهای محرمانه، مهیار عیار، بچهمحل، هادی، رخنه و رحیل در این فهرست قرار میگیرند.
از بین سریالهای نامبرده چندین سریال همچون نائله (عشق کوفی)، عاشورا، رحیل، نیکان و ... پخش شدهاند. در این شرایط تلویزیون میتوانست گزینههای دیگر را به آنتن برساند و مشکل آنتن خالی از سریال را حل کند. پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما، نیز چندین بار وعده خرید آثار شبکه نمایش خانگی توسط تلویزیون را داده و اظهار کرده است: تاکنون دوستان ما در ساترا مورد خاصی را اسم نبردهاند، اما اخبار خوبی خواهد رسید که قرار است طرحهای خوبی به ساترا برسد. خرید آثار شبکه نمایش خانگی جزو تصمیمات اعلامشده ماست.
رئیس سازمان صداوسیما برخی از طرحهای ارائهشده به ساترا را با اولویتهای فرهنگی و ضرورتها و نیازهای فرهنگی جامعه منطبق دانست و گفت: ما به شیوههای مختلف مشارکت و تبلیغ و ترویج میکنیم و تیزرهای آنها را در سیما خواهیم داشت و حتی میتوانیم حق پخش آنها را خریداری کنیم.