اگر دچار درد زیربغل چه در راست یا چپ یا هر دو شدهاید، احتمالا در پی علت بودهاید. این ناخوشی دلایل متعددی دارد که ممکن است دلیل سادهای همچون تراشیدن موی زیربغل تا مشکلات خطرناکی همچون لنفودم یا سرطان سینه باشد. برای اینکه علتهای درد در زیر بغل را بدانید، ما را همراهی کنید.
درد زیربغل (آگزیلاری در اصطلاح پزشکی) علل احتمالی بسیاری دارد که ممکن است از یک ناخوشی تا دردی جدی باشد. تحریک ناشی از دئودورانت، عفونت در غدد عرق، زخمها، تحت فشار بودن عصب یا حتی سرطان، فقط چند تا از این دلایل هستند. درد ممکن است تنها یا همراه با جوش، ورم غدد لنفاوی یا علائم دیگر باشد. تشخیص آن اغلب با بررسی دقیق سابقه پزشکی و معاینه شروع میشود اما آزمایش خون و عکسبرداری هم عمدتا برای تشخیص علت و تعیین بهترین روش درمان انجام میشود. بنابراین حتی وقتی که درد زیربغل همراه با بزرگی غدد لنفاوی در زیربغل باشد، نمیتوان براحتی علت اصلی آن را سرطان سینه دانست.
ساختار زیر بغل
قبل از اینکه در مورد علل احتمالی درد زیربغل و چیزهایی که پزشک توصیه میکند، بهتر است کمی در مورد آناتومی زیر بغل و ساختاری که در زیر آن وجود دارد، چیزهایی بدانیم.
ساختار و بافتهای موجود در زیربغل عبارتند از:
- عضلات: عضلات زیربغل تا پشت، عضله گرد بزرگ یا ترس ماژور و عضله پشتی بزرگ یا لتیسموس دورسی (Latissimus dorsi) هستند. ماهیچه سینهای بزرگ یا پکتورال ماژور از سمت قفسه سینه به این بخش وارد میشود. ماهیچه غرابی بازویی یا کوراکوبراکیالیس بصورت مرکزی در سراسر زیربغل و عضلات بازو از جمله نزدیک دلتوئید، ماهیچه سه سر بزرگ و دو سر بزرگ قرار گرفته است.
- عروق خونی: سیاه رگها و سرخرگها در کل این ناحیه وظیفه گردش خون را بر عهده دارند.
- اعصاب: شبکه بازویی (براکیال پلکسوس) فقط بالای زیربغل است و عصب مدیان، اولنار، شعاعی و عضلانی، همگی از این ناحیه رد میشوند.
- غدد عرق: بسیاری از غدد عرق در زیر بازو قرار دارند که مسئول بوی معمول زیربغل هستند نه عفونتهای غیر معمول در این ناحیه.
- غدد لنفاوی: ۲۰ تا ۴۰ غده لنفاوی زیر بغل در این ناحیه وجود دارد. این غدد به نوبه خود، لنف تخلیه شده عروق را در بازو، سینه و بخشی از گردن، قفسه سینه و بالای شکم را دریافت میکند.
- استخوان: در زیر بغل بالای دندهها و فقط بالای زیر بغل، سر هومروس (استخوان بالایی بازو) است که به تیغه شانه متصل میشود.
- پوست: چند بیماری پوستی وجود دارد که ممکن است بر لایههای مختلف پوست اثر بگذارد. داخل این لایهها، فولیکولهای مو، غدد عرق، چربی، بافت پیوندی و غیره وجود دارد.
زیربغل نسبت به بسیاری از بخشهای گرمتر است (یکی از دلایلی که دمای بدن را در زیربغل میگرفتند، همین موضوع بوده است) که همراه با بافتهای همپوشانی کرده با آن، وقتی بازوها افتاده باشند، این محل را به جایی برای بروز عفونتها تبدیل میکند.
علت های اصلی درد زیر بغل
درد زیربغل علل مختلفی دارد. ممکن است درد مستقیما ایجاد شده باشد اما بیماریهایی موجود در ساختار داخل و نزدیک زیربغل هم میتوانند درد منتشر شده (دردی که از بخش دیگری از بدن نشات میگیرد اما در جای دیگری احساس میشود) از نواحی دورتر باشد. بعضی از این علل ممکن است تنها در یک زربغل ایجاد درد کنند در حالی که بعضی از آنها (مثل بزرگ شدن غدد لنفاوی به علت عفونت ویروسی) ممکن است موجب درد در هر دو سمت شود.
کشیدگی عضله
عضلات زیربغل جزو عضلات پر استفاده و مستعد کشیدگی هستند بخصوص با فعالیتهایی همچون بالا بردن، کشیدن، پرت کردن یا هل دادن. فعالیتهایی همچون بالا بردن وزنه و ورزش (مثل بیسبال) ممکن است موجب کشیدگی و پیچ خوردگی شود. فشار موضعی روی عضلات و سایر ساختارهای زیربغل همانند استفاده از عصای زیربغل (برای موارد شکستگی پا) هم میتواند موجب درد شدید زیربغل شود.
عضله بزرگ سینهای بوسیله ورزش کردن یا بلند کردن وزنه صدمه میبیند. ماهیچه غرابی بازویی از طریق ورزشهای پرتابی همانند بیسبال یا ورزشهای دیگری همچون تنیس صدمه میبیند.
علائم کشیدگی عضله به اینکه چقدر کشیدگی عضله جدی باشد، بستگی دارد. این علائم عبارتند از:
- درد یا ناراحتی پس از حرکت که عضله را میکشد.
- قرمزی یا کبودی
- پیچ خوردگی یا گرفتگی عضله
- ورم
در مورد کشیدگیهای ملایم، پزشکان به شما توصیه میکنند که عضله را استراحت دهید و از فعالیتهایی که موجب درد شدهاند، خودداری کنید. همچنین میتوانید روی ناحیه صدمه دیده، یخ بگذارید و داروی مسکن استفاده کنید تا درد و ورم کاهش یابد. اگر علائم بدتر شدند یا در طی چند هفته بهبود پیدا نکردند، به پزشک مراجعه کنید.
حساسیت و آلرژی
دئودورانت، عطرها، لوسیونها و شامپوهای بدن رایجترین تحریک کنندههای پوست هستند. اگر حساسیت پوستی یا مشکلات پوستی مشخص دارید، هر یک از این وسیال میتواند یک عامل تحریک باشد و ممکن است موجب درد شود. سایر علائم مرتبط با تحریک پوست یا مواد حساسیتزا عبارتند از:
- التهاب
- قرمزی
- جوش
- ورم
- خارش
- گرما
اگر واکنش آلرژیک ناشی از استفاده از یک ماده آرایشی یا دئودورانت دارید، استفاده از آن را فورا متوقف کنید و برای جلوگیری از علائم جدیتر به پزشک مراجعه کنید. برخی از موادی که باعث حساسیت میشوند از قرار زیر هستند:
- پودر رختشویی
- نرم کننده پارچه
- صابون
- دئودورانت
- عطر
- کرم ریش تراشی
- کرم مرطوب کنده یا لوسیون
این محصولات ممکن است حاوی مواد شیمیایی یا معطری باشند که پوست را تحریک میکند. کسی که به حساسیت پوستی خود نسبت به برخی موادف مشکوک است باید محصولاتی را که در طول روز استفاده میکند، یادداشت کند و آنها را به متخصص پوست گزارش دهد. تست آلرژی ممکن است به پیدا کردن محصول تحریک کننده کمک کند.
تراشیدن زیربغل
تراشیدن موی زیربغل به طور نامناسب یا غیرموثر هم موجب درد زیربغل میشود. استفاده از تیغهای کهنه یا کثیف میتواند خطر عفونت را افزایش داده و منجر به ملتهب شدن فولیکولهای مو شود. در نتیجه ممکن است متوجه جوشهای دردناک کوچک یا موی زیرپوستی شوید. برای جلوگیری از بروز ناراحتی، همیشه موقع تراشیدن مو از یک تیغه تمیز و تیز استفاده کنید. همجنین توجه کنید که پوستتان مرطوب بشاد تا از خشکی زیاد و تحریک ناشی از کنده شدن پوست، جلوگیری شود.
عفونتهای پوستی عامل درد زیربغل
عفونت پوست زیربغل ممکن است موجب ناراحتی و درد شود. باکتریها در جاهای گرم و مرطوب همچون زیربغل به دام میافتند. رشد زیاد باکتریها در این ناحیه ممکن است منجر به عفونت شود که موجب قرمزی، ورم و درد در بین سایر علائم میشود. سایر انواع عفونت همانند عفونتهای قارچی به علت کرم حلقوی یا مخمر نیز ممکن است موجب دردی مشابه و تحریک در این ناحیه شود.
عفونت ملایم در صورتی که شخص این ناحیه را تمیز و خشک نگه دارد، میبایست بدون درمان از بین برود. البته ممکن است پزشک استفاده از کرمهای آنتی بیوتیک یا داروها را برای درمان موارد شدیدتر، توصیه کند.
هیدرادنیت
هیدرادنیت یک بیماری مزمن است که موجب علائمی مشابه با آکنه شدید میشود. هیدرادنیتیس به علت فولیکولهای مو و غدد بسته بروز میکند. این مورد در نواحی مثل زیربغل که پوست به همدیگر ساییده میشود، شایع است. هیدرادنیتیس میتواند منجر به کیستها یا دملهای چندگانه شود که در این ناحیه بروز میکند. به منظور از بین بردن اینها، پزشک احتمالا دچار درد و ناراحتی خواهد شد. پزشکان میتوانند هیدرادنیتیس را با داروهای ضد التهاب درمان کنند. بعضی از موارد ممکن است لازم به جراحی باشد.
ویروس واریسلا زوستر (عامل زونا و آبله مرغان)
ویروس واریسلا زوستر موجب آبله مرغان و زونا میشود. در هر دو بیماری موجب جوشهایی در زیربغل میشود اگر چه آبله مرغان معمولا روی صورت، پشت و قفسه سینه میشود. جوشهای زونا معمولا به صورت یک نوار روی یک سمت صورت یا بدن، سمت چپ یا راست میشود. شخصی با زونا ممکن است این علائم را هم تجربه کند:
- تب
- سردرد
- لرز
- ناراحتی
ممکن است بیمار قبل از مشاهده و بروز جوش دچار درد و سوزن سوزن شدن در این ناحیه شود. پزشک داروهای ضد ویروسی را تجویز میکند تا فرایند درمان را تسریع کند و داروهای مسکن نیز به کاهش علائم کم میکنند.
اینترتریگو
اصطکاک و رطوبت در چین خوردگیهای پوست میتواند منجر به نوعی التهاب به نام اینترتریگو شود. اینترتریگو منجر به قرمزی، درد و سوزش میشود و حتی ممکن است موجب ایجاد بوی ناخوشایند شود. در صورت درمان نشدن، عفونتهای ثانویه باکتریایی یا قارچی ایجاد میشود که باعث درد بیشتر میشود. کاندیدا نوعی مخمر است که میتواند باعث ایجاد اینترتریگو شود. این عامل پوست را قرمز میکند و باعث ایجاد پلاک سفید میشود.
فشردگی عصب و درد زیربغل
فشردگی هر نوع عصب درزیربغل یا همان عصب باریکش معمولا موجب درد زیربغل میشود. که اغلب به صورت سوزش بروز میکند. این عارضه ممکن است همراه با سوزن سوزشن شدن یا بی حسی در دست یا بازو یا ضعف شود. فشردگی عصب ممکن است به علت صدمه ناشی از فشار روی عصب در نتیجه تومور یا ورم باشد. یک نوع سرطان ریه، تومورهای پانکوست معمولا موجب درد در زیربغل میشود. این وضعیت میتواند همراه با ورم صورت، گردن یا بالای بازو باشد و براحتی با عکس رادیولوژی مشخص میشود.
کیستها
این کیستها به هنگامی که بدن مایعات را در زیربغل تجمع دهد، موجب ورم و درد میشود. کیستها ممکن است عفونی باشند بخصوص باکتریهای استافیلوکوکوس که معمولا روی پوست زندگی میکنند.
لیپوما
لیپوما یک توده بافت چربی است که مثل لاستیک حس میشود. شخصی که این توده را دارد میتواند آن را در زیر پوست حرکت دهد. اکثر لیپوماها غیر سرطانی هستند و موجب درد نمیشوند. البته لیپوماهایی که به سرعت رشد میکنند میتوانند موجب درد بوسیله ایجاد فشار روی اعصاب یا عروق خونی شوند. در صورتی که متوجه چنین چیزی شدید، باید به دنبال درمان باشید.
دیابت
دیابت میتواند نوروپاتی یا صدمه عصبی را بیشتر کند که موجب درد سوزناک در بخش مبتلا شود. نوروپاتی دیابتی ممکن است در افرادی که مدت طولانی بیماری دارند اما درمان نکردند، به وجود آید.
درد زیربغل ناشی از پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری خودایمن است که منجر به رشد بیش از اندازه سلولهای پوستی میشود. تجمع سلولهای پوست، لکههایی به نام پلاک را تشکیل میدهد. این پلاکها میتوانند موجب علائمی همچون خارش و درد شوند. پلاک پسوریازیس ممکن است هر جای بدن بوجود آید حتی زیربغل. بعضی از اشکال پسوریازیس در این ناحیه شایعتر هستند مثل پسوریازیس اینورس. درمان پسوریازیس معمولا شامل داروهای خوراکی و موضعی برای کنترل علائم است.
بیماری عروق محیطی
بیماری عروق محیطی، باریک شدن عروق کوچکتر در بازوها و ساق پا است. این عارضه موجب اکسیژن گیری کمتری عضلات و اندامهای بدن از خون میشود. کمبود اکسیژن به عضلات صدمه میزند. اگر دچار بیماری تنگی عروق محیطی در یک یا هر دو دست هستید، ممکن است که احساس درد زیربغل هم داشته باشید.
بیماری قلبی
ما معمولا وقتی به بیماری قلبی فکر میکنیم، تصورمان در مورد درد، درد قفسه سینه است اما علائم بیماری عروق کرونر بخصوص بیماری قلبی در زنان، می تواند بسیار نامعمول و مبهم باشد و ممکن است فقط شامل علائم درد زیر بغل باشد. درد معمولا خسته کننده و دردناک است و ممکن است همراه با ناراحتی در پشت یا فک، تهوع و این احساس کلی که مشکلی وجود دارد، باشد.
درد زیربغل مربوط به قاعدگی
بسیاری از زنان قبل و هنگام پریود دچار درد سینه میشوند که ممکن است در زیربغل هم منتشر شود اما بعضی هم ممکن است این ناراحتی را فقط در زیربغل حس کنند.
آنژین
آنژین به علت کمبود خون پر اکسیژن به قلب رخ میدهد. این عارضه به این دلیل رخ میدهد که یکی از عروق منتهی به قلب باریک یا بسته شده است. آنژین معمولا موجب درد و ناراحتی قفسه سینه میشود که گاهی اوقات شدید است اما ممکن است موجب فشار و درد در نواحی دیگر هم شود از جمله:
- زیربغل
- شانهها
- پشت
- گردن
- فک
بعضی از افراد ممکن است حسی شبیه به سوهاضمه و نفخ داشته باشند. آنژین یکی از علائم بیماری قلبی زمینهای مثل بیماری عروق قلبی است که میتواند منجر به حمله قلبی شود. چندین نوع آنژین وجود دارد. هر کسی که به داشتن آنژین مشکوک است باید به پزشک مراجعه کند.
ریفلاکس اسید و درد زیربغل
ریفلاکس اسید گاهی اوقات میتواند منجر به دردی شود که فقط در زیربغل احساس شود.
بزرگی و ورم غدد لنفاوی
درد زیربغل ممکن است همراه با ورم گرههای لنفاوی باشد که اوایل ممکن است هیچ توده یا ورم قابل ملاحظهای وجود نداشته باشد. گرههای لنفاوی در زیربغل (آگزیلا) ممکن است به چندین علت بزرگ شوند که برخی از این دلایل موجب بزرگ شدن در یک طرف (لنفادنوپاتی یک طرفه زیربغل)، و سایر آنها بر هر دو زیربغل موثر است. علل احتمالی بزرگ شدن گرههای لنفاوی عبارتند از:
- عفونتها: عفونتهای ویروسی همچون مونونوکلئوز و HIV، عفونتهای باکتریایی همچون بیماری خراش گربه، سیفلیس، توبرسلوز و بیماری انگلی همجون توکسوپلاسموز ممکن است منجر به حساسیت و بزرگی گرههای زیربغل (لنفپادنیت) میشود. عفونتها در سینه (ماستیت)، دست، بازو، گردن و بخشهایی از قفسه سینه و بالای شکم هم ممکن است گرههای لنفاوی در زیربغل میشوند که موجب درد و ورم میشود.
- بیماری خودایمن: بیماریهایی همچون آرتریت روماتوئید و لوپوس ممکن است منجر به بزرگ شدن دردناک غدد لنفاوی در زیربغل میشود.
- سرطان: چندین سرطان وجود دارد که میتواند به گرههای لنفی زیربغل گسترش یابد. لنفومهایی همچون لنفوم هوچکین ممکن است در این گرههای لنفاوی شروع شود. در حالی که بسیاری از افراد با گسترش سرطان به عنوان یکی از علل متاستاز غده لنف آشنا هستند، اکثر سرطانها ممکن است تا این گرهها پخش شوند از جمله سرطان ریه و ملانوما. در بعضی موارد بزرگی و درد غده لنف در یک زیربغل ممکن است اولین نشانه سرطان باشد. بزرگی غدد لنفاوی ناشی از عفونت حساس، نرم و متحرک است در مقابل آنهایی که ناشی از سرطان هستند، غیر حساس، ثابت و نرم هستند اما استثنائات بسیاری هم وجود دارد.
سرطان
در مواردی نادر درد زیربغل به خصوص زیربغل چپ که از بین نمیرود ممکن است یکی از علائم رشد سرطانی از جمله سرطان سینه باشد. سرطان می تواند موجب غدد لنفاوی زیربفل به طور دردناکی متورم شوند. ممکن است شخص متوجه تودهای زیر بازو یا زیربغل خود شود که موجب درد و ناراحتی مستمر میشود. درد زیربغل نیز ممکن است ناشی از یک نوع خاص درمان سرطان مثل برداشتن غده لنفاوی یا ماستکتومی باشد. هر کسی که متوجه ترشحات بافت یا تودههایی در قفسه سینه یا بافت پستان شود باید به دنبال مراقبتهای درمانی باشد. گزینههای درمان برای سرطان بستگی به مرحله آن دارد که منظور میزان گسترش آن است. در کل مراحل اولیه، درمان سادهتر است.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که درد زیربغل شدید باشد یا در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند. بیماریهای جزئی همچون سرماخوردگی، درد عضله و عفونتهای باکتریایی شایع ترین دلایل برای درد در این ناحیه هستند. البته وقتی درد زیربغل همراه با توده و زخم در این ناحیه باشد ممکن است نشان دهنده عفونتهای جدی یا بیماری ایمنی باشد. مشکلات سلامتی جدی هم ا گر چه نادر هستند اما احتمال دارد که علت درد زیربغل باشند. اینها عبارتند از:
- سرطان
- توبرسلوز
- بعضی از عفونتهای آمیزشی بخصوص سیفلیس
- تب خراش گربه که ممکن است به علت عفونت باکتریایی ناشی از خراش یا گاز گربه باشد.
- HIV که میتواند موجب طیفی از عفونتهای خطرناک به علت کاهش فعالیت سیستم ایمنی شود.
علائمی که نشان دهنده ضرورت مراجعه به پزشک هستند عبارتند از:
- ورم در غدد لنفاوی که بیش از ۱ تا ۲ هفته طول بکشد و علت آن را ندانید.
- درد شدید زیربغل یا غدد لنفاوی که نسبت به لمس حساس است.
- ورم یا غدد لنفاوی چندگانه در بدن از جمله ران، سر و گردن
- تب و تعریق شبانه
- تودههای سفت در ناحیه زیربغل یا غدد لنفاوی
- مشکلات بلع و تنفس
- کاهش وزن بدون علت
- یبوست یا حرکات روده شدید
- خستگی مداوم بدون علت
در برخی افراد بخصوص آنهایی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، غدد لنفاوی ممکن است موجب عفونت و نیاز به مداخله پزشکی میشوند.
خطرات بهداشتی ملایم تا شدید بدون درمان عبارتند از:
- آبسه: وقتی غده لنفاوی بیش از اندازه کار کند، سلولهای مهاجم، سلولهای ایمنی و بافتهای مرده میتوانند رسوب کنند. این به باکتریها اجازه میدهد تا یک توده چرکی را تشکیل دهند. آبسهها میتوانند خیلی دردناک باشند و ممکن است لازم به درمان با آنتی بیوتیکها و تخلیه باشد.
- باکتریمی یا عفونت خون: عفونت باکتریایی درمان نشده بخصوص آنهایی که در گرههای لنفاوی هستند میتوانند به جریان خون رفته موجب سپسیس شوند. سپسیس میتواند کشنده باشد و نیازمند درمان فوری است. در صورت انجام ندادن درمان مناسب، سپسیس میتواند منجر به نارسایی اندام و حتی کشنده باشد.
افرادی که متوجه این علائم به همراه درد زیربغل شوند باید فورا به دنبال درمان باشند.
سوالاتی که پزشک از شما خواهد پرسید؟
پزشک یک سری سوال از شما خواهد پرسید که ممکن است به تعیین منبع درد کمک کند. این سوالات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- کیفیت درد: آیا درد تیز است یا خسته کننده و دردناک است؟ آیا احساس سوزن سوزن دارید یا سوزش یا خارش؟
- مدت: چه موقع درد شروع شد؟ ثابت است یا با فاصله؟ آیا دارد بدتر میشود؟
- شدت درد: شدت درد روی مقیاس درد ۱ تا ۱۰، چقدر شدید است؟ ۱ یعنی خیلی کم و ۱۰ بدترین حالت درد است، کدام یک را فکر میکنید درست است؟
- چه علائم دیگری دارید؟ به عنوان مثال، تب یا لرز، تعریق شبانه، درد سایر نقاط، یا غدد لنفاوی متورم در جاهای دیگر، دارید؟
- ایا جوش، قرمزی یا هر نوع تغییر دیگری در زیربغل دارید؟
- آیا خراش یا بریدگی روی دست یا بازویتان دارید؟
- آیا اخیرا هر نوع جراحتی داشتهاید؟
- دئودورانت، لوسیون، شامپو بدن یا پودر رختشویی جدید استفاده کردهاید؟
- اگر زن هستید، آخرین بار چه موقع ماموگرافی داشتهاید؟ آیا سابقه خانوادگی سرطان سینه داشتهاید؟ متوجه تودهای موقع معاینه شدید؟
- درد زیربغل تا چه حد با زندگی روزمره شما تداخل دارد؟
تشخیص علت درد زیر بغل
برای اینکه تشخیص علت درد زیربغل به طور مناسب انجام گیرد و مطمئن شوید که هیچ چیز از نظر دور نیفتاده است، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک یک سابقه دقیق از جمله پرسیدن سوالات بالا را از شما، انجام خواهد داد. وی بعد معاینه جسمانی را انجام خواهد داد. این کار شامل توجه به قرمزی، بثورات، توده یا غدد لنفاوی بزرگ شده در زیربغل است.
همچنین نواحی اطراف زیربغل همانند سر و گردن، بازو و قفسه سینه نیز معاینه خواهند شد، معاینه نورولوژیگی با تمرکز بر فشردگی عصب و انجام معاینه دقیقه سینه (حتی اگر مرد باشید چون مردان هم ممکن است سرطان سینه بگیرند)، انجام میگیرد.
تست آزمایشگاهی
اگر علائم عفونت (عفونت موضعی یا عفونت تمام بدن که میتواند موجب بزرگی غدد لنفاوی شود)، که ممکن است آزمایش خون کامل (CBC)، تجویز شود.
عکسبرداری
در صورتی که سابقه سرطان داشته باشید، ممکن است عکسبرداری هم انجام شود. این آزمون تصویربرداری میتواند شامل سونوگرافی، سی تی اسکن، MRI یا اسکن PET؛ باشد. ماموگرافی هم توصیه میشود. ( اگر سابقه خانوادگی شدید در مورد سرطان سینه یا سینههای خیلی سفت دارید، MRI سینه توصیه میشود).
جراحی
آزمونهای تصویربرداری معمولا علت احتمالی را تشخیص خواهد داد اما در صورت مشکوک شدن به سرطان، نمونه برداری تشخیص را دقیقتر میکند. اگر جوش بزرگ یا آبسه دارید، برش یا تخلیه چرک ممکن است انجام گیرد. علاوه بر این، توجه به مراقبتهای درمانی مناسب برای هر یک از علتهای گفته شده در بالا موجب کاهش مشکلات سلامتی یا پیشگیری از بدتر شدن بیماری میشود.
درمان خانگی و پیشگیری از درد زیر بغل
برای تسکین یا پیشگیری از درد زیربغل باید این کارها را انجام دهید:
- استفاده از کمپرس سرد برای کاهش درد عضلانی
- داروهای ضد التهاب بدون نسخه مثل ایبوپروفن. این داروها ممکن است برای کاهش التهاب و درد مفید باشند.
- انجام ماساژ، این کار به تقویت گردش خون و کاهش ورم کمک میکند.
- استفاده از کمپرس گرم چون ورم غده لنف را کاهش داده و درد را کاهش میدهد.
- استفاده از استروئیدهای موضعی یا کرمهای موضعی یا ضد قارچی برای درمان بیماری پوستی زمینهای که موجب دردزیربغل میشود.
- استفاده از مرطوب کنندهها. این ماده به پیشگیری از خشکی و مشکلات پوستی مربوط کمک میکند. باید از ترکیباتی استفاده کنید حاوی گلیسرین یا سایر مرطوب کننده ها باشند که رطوبت را به داخل پوست جذب میکنند.
- زیربغل را تمیز نگه دارید تا از عفونت جلوگیری شود.
- از شویندههای بدن، صابون و پاک کنندههایی که حاوی مواد آلرژن یا تحریک کننده هستند، خودداری کنید.
- از قرار گرفتن در معرض آب و یا آب و هوای داغ خودداری کنید. این کار به پیشگیری از رطوبت زیاد و گرما در زیربغلها جلوگیری میکند.
- با آب ولرم حمام کنید و دوش سریع بگیرید
- لباس گشاد بپوشید چون این کار از سایش جلوگیری میکند
- از استفاده مشترک از وسایل یا محصولات بهداشتی خودداری کنید. این کار خطر عفونت باکتریایی را به حداقل میرساند.
درمان
درمان درد زیربغل بستگی به علت ایجاد کننده آن دارد. اگر پزشک به عفونت یا بیماری مشکوک شود تقریبا همیشه استراحت را پیشنهاد میدهد. درد زیربغل در صورتی که به دلیل سرطان یا درمانهای ناشی از آن باشد نیازمند داروهای ضد التهاب و درد است. کنترل فعالیت سیستم ایمنی همانند لوپوس و آرتریت روماتوئید اغلب به کاهش درد زیربغل کمک میکند.
درمان زونا شامل استفاده از داروهای ضد ویروس همانند آسایکلوویر (زوویراکس)، والاسایکلوویر (والترکس) و فامسیکلوویر (فامویر) برای قفل کردن ویروس و تحت کنترل نگه داشتن علائم است. اگر درد خیلی شدید باشد، کرم کپسایسین یا داروهای بی حس کننده همانند لیدوکائین نیز ممکن است لازم باشند.
هیدرادنیت سوپوراتیوا با آنتی بیوتیک و داروهای ضد آکنه درمان میشود. اگر بیماری به درمان پاسخ ندهد، جراحی لازم است. درمان برای غدد لنفاوی متورم بستگی به علت آن دارد. عفونت باکتریایی نیازمند آنتی بیوتیک هستند در حالی که عفونت ویروسی برای درمان شدن نیاز به زمان دارد. گاهی اوقات گذاشتن یک حوله گرم و مرطوب ممکن است درد را کاهش دهد.
درمان سرطان سینه
اگر درد زیربغل، علامت سرطان سینه باشد، پس درمان هم شامل جراحی برای برداشتن تومور یا غدد لنفاوی تحت تاثیر، شیمی درمانی یا پرتودرمانی است.
- جراحی حفظ سینه (به نام لومپکتومی)، سرطان را برداشته و تا حد امکان سینه را به حالت طبیعی نگه میدارد. پزشکان همچنین برخی از غدد لنفاوی و بافت سالم را برمیدارند. وقتی این نوع جراحی کارآمد نباشد، پزشکان کل بافت سینه (ماستکتومی) را بر میدارند.
- هورمون درمانی پس از جراحی برای کاهش شانس برگشت سرطان، انجام میشود. برای تومورهای بزرگتر، تومورهایی که سریع رشد میکنند یا آنهایی که ویژگیهای خاصی دارند، پزشک داروهای ضد سرطان (شیمی درمانی) را توصیه میکند.
- پرتودرمانی با استفاده از اشعههای با انرژی بالا برای تخریب سلولهای سرطانی، کاهش شانس بازگشت سرطان و کمک به زندگی طولانیتر است.
خلاصه بحث درد زیربغل
چندین علت ممکن برای درد زیربغل وجود دارد و بسیاری از افراد به سرطان سینه فکر میکنند بخصوص اگر غده لنفاوی بزرگ شده باشد، در حالی که علل شایع آن کشش عضلانی یا تحریک ناشی از دئودورانت و سایر محصولات بهداشتی است. درد زیر بغل گاهی اوقات میتواند نشانه یک مشکل جدیتر باشد و لازم است که به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق بدهد و درمان مناسب را برای شما تجویز کند.
ترجمه اختصاصی توسط مجله قرمز
منابع: