تاثیر لذتهای کوچک روزانه بر بهبود کارکرد مغز
ایتنا - آیا آهنگ محبوبی دارید؟ خب، حالا وقتش است که صدایش را بلند کنید و همراه یک فنجان قهوه داغ از ضرب آن لذت ببرید.
مطالعهای جدیدی نشان میدهد لذتهای روزمره مثل گوش دادن به موسیقی یا نوشیدن یک فنجان قهوه فعالیت مغز را افزایش داده و در کارهایی که نیاز به تمرکز و حافظه دارند موجب بهبود کارکرد شناختی میشود.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، گروهی از پژوهشگران، مطالعه جدید دانشکده مهندسی تاندون نیویورک را که با مشارکت مایندواچ (MindWatch)، فناوری نظارت بر مغز انجام شده بود بررسی کردند.
مایندواچ الگوریتمی است که فعالیت مغز افراد را براساس دادههای بهدستآمده از دستگاهی پوشیدنی که بر فعالیت الکترودرمی (EDA) نظارت میکند تجزیه و تحلیل میکند.
ئیدیای اندازهگیری تغییرات الکتریکی پوست است که با استرس عاطفی ایجاد میشود و اغلب با تعریق مرتبط است.
شرکتکنندگان در این مطالعه که در نشریه نیچر ساینتیفیک ریپورتس منتشر شد، برای تکمیل گستره وسیعی از آزمونهای شناختی، از مچبندهای پایش پوست و نیز سربندهای پایش مغز استفاده کردند.
همزمان که شرکتکنندگان به موسیقی گوش میدادند، قهوه مینوشیدند و عطرهای محبوبشان را استشمام میکردند، این آزمونها از آنها به عمل آمد.
این آزمونها را دوباره بدون هیچیک از آن محرکها نیز انجام دادند.
در بیانیه مطبوعاتی دانشگاه نیویورک آمده است که پژوهشگران دریافتند موسیقی و قهوه بر تحریک مغز شرکتکنندگان تاثیری چشمگیر داشته و آنها را در «وضعیتی ذهنی» قرار داد که «کارکرد مغز آنها را در کارهایی که نیاز به حافظه داشت تنظیم کرد».
این دستگاه پوشیدنی نشان داد که محرکها بهویژه باعث افزایش فعالیت امواج مغزی «باند بتا» میشود که به بیشینه کارکرد شناختی ربط دارد.
عطر نیز اندکی تاثیر مثبت داشت و به پژوهشگران نشان داد که بررسی بیشتری در این زمینه باید انجام شود.
رز فقیه، دانشیار مهندسی پزشکی زیستی که مایندواچ را ظرف شش سال توسعه داد، میگوید: «همهگیری کووید بر سلامت روان بسیاری از مردم در سراسر جهان تاثیر گذاشته و اکنون بیش از هر زمان دیگری نظارت بیوقفه بر تاثیر منفی عوامل اضطرابآور روزمره بر کارکرد شناختی افراد ضرورت دارد.»
پروفسور فقیه در ادامه گفت: «در چنین مواقعی مایندواچ شخص را به سمت مداخلههای ساده و امن – شاید گوش دادن به موسیقی – سوق میدهد تا بتواند خود را به حالت ذهنی برساند که در آن حس بهتری داشته و وظایف کاری یا درسی خود را با موفقیت انجام دهد.»
آزمونهای خاصی که در این مطالعه از آنها استفاده شد شامل تمرین حافظه فعال به نام آزمون ان-بک (n-back) بود و طی آن، مجموعه محرکهایی به شرکتکنندگان ارائه شد که در این مورد تصویر یا صدا بود.
تصاویر را یکییکی به آنها نشان دادند و از آنها خواستند مشخص کنند آیا محرک فعلی با مورد «ان» که در آن مجموعه نمایش داده شد مطابقت دارد یا خیر.
در این مطالعه از آزمون بک-وان (back-1) نیز استفاده شد – زمانی که محرک فعلی با محرک ارائهشده در مورد قبلی یکی بود شرکتکننده پاسخ «بله» داد – و آزمون دشوارتر بک-۳ (back-3) که برای سه مورد قبلی به همان روش سوال میکرد.
آنها سه موسیقی را نیز به بوته آزمایش گذاشتند، موسیقی پرانرژی و آرامشبخشی که برای شرکتکنندگان آشنا بود، و نیز موسیقی جدیدی که هوش مصنوعی تولید کرده و بازتاب سلیقه شرکتکننده بود.
نتایج نشان داد که موسیقی آشنا و پرانرژی بهترین عملکرد شرکتکننده را در پی دارد و پس از آن، موسیقی ساخته هوش مصنوعی که با سلیقه شرکتکننده سازگار بود قرار گرفت.
اما تاثیر مثبت قهوه و عطر کمتر همچنان چشمگیر بود.
گروه مایندواچ مایل است برای تایید اعتبار این ابزار و درک اثربخشی گستردهتر مداخلههای مختلف بر فعالیت مغز آزمونهای بیشتری انجام دهد.
این پژوهشگران اشاره کردند هرچند مداخلههای خاص ممکن است بهطور کلی کارکرد مغز را بهبود ببخشد، اما نتایج فردی ممکن است متفاوت باشد.