عجیبترین نظر درباره تحریک گسلهای ایران
زلزلههای افغانستان (منطقه هرات) هفته پیش از روز شنبه شروع و در روز چهارشنبه با یک زلزله بزرگتر ادامه و ان شا الله تا به حال خاتمه یافت. اما متاسفانه این زلزلهها خیلی مورد توجه رسانههای داخلی قرار نگرفت. حال آنکه انبوهی از مردم افغان در ولایت هرات کشته و تعداد زیادی خانه با خاک یکسان شد.
فریبرز ناطقی الهی* در یادداشتی نوشت: زلزلههای افغانستان (منطقه هرات) هفته پیش از روز شنبه شروع و در روز چهارشنبه با یک زلزله بزرگتر ادامه و ان شا الله تا به حال خاتمه یافت. اما متاسفانه این زلزلهها خیلی مورد توجه رسانههای داخلی قرار نگرفت. حال آنکه انبوهی از مردم افغان در ولایت هرات کشته و تعداد زیادی خانه با خاک یکسان شد.
بدور از خود زلزله ها، که سنگین بودند الحمدالله با پیش بینی درست و توصیه سه شنبه عصر نگارنده جهت بیرون ماندن از منازل تا جمعه گذشته، مردم منطقه و مردم همجوار داخل ایران زلزله چهارشنبه صبح را تجربه و بی تلفات (فقط یک خانم با ایست قلبی، اخرین اطلاعات) تعداد زیادی از مردم جان سلام بدر بردند. ناگفته نماند که بنا به اخبار واصله در زلزلههای شنبه، بیش از ٢٠٠٠ نفر و در زلزله چهارشنبه علی رقم تخریب کامل ٥ روستا و شهر در هرات فقط یک کشته گزارش شد.
اما جالب این بود که امروز خبری تحت عنوان تحریک گسلهای ایران در اثر زلزلههای افغانستان خواندم که تا کنون چنین اظهار نظرهای غیر علمی درباره گسلها ایران نشنیده و نخوانده بودم!
چرا مردم را بی دلیل نگران میکنیم! چگونه فهمیدید که گسلهای ایران تحریک شده اند؟! تکان که ملاک تحریک گسل نمیشود! ارتعاشات یک زلزله دور با تحریک گسل در ایران تفاوت دارد؟ انفجار، تحریکات اجباری، آزمایشات خاک بر روی بسترهای ارتجاعی و زلزلههای افغانستان و ... همه ارتعاشات را به ساختمانها انتقال میتوانند بدهند، ولی اینکه گسلهای ایران تحریک و منشاء ارتعاشات بوده باشند حرفی کاملا نادرست و غیر علمی است. بسترهای سنگی، برخی بسترهای خاکی و غیر ارتجاعی تنها عامل انتقال ارتعاشات زلزلههای افغانستان به ساختمانهای مشهد و شهرهای اطراف دیگر میتوانستند باشند! مگر گشایشی مشاهده شده باشد که خوشبختانه رویت و وجود نداشته است. در ضمن زلزله هرات به زلزلههای کرمانشاه و ... چه ارتباطی دارد؟
*استاد نمونه ایران در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران
منبع: خبرآنلاین