استفاده از مایع ظرفشویی برای «شستشوی سبزی» ممنوع
اگر میوه و سبزی با فشار خوب آب شستشو شود، انگلها از آنها جدا میشوند؛ و نیازی نیست که از مایع ظرفشویی برای شستشوی سبزی استفاده کرد.
دکتر هاله تالایی، متخصص عفونی و فلوشیپ پژوهش مسمومیتها با بیان اینکه مسمومیتها شیوع بالایی دارند و قابل پیشگیری و کنترل هستند، افزود: همه مسمومیتها کشنده نیستند برخی کشنده و برخی از مسمویتها خود محدود شوند هستند.
وی تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، تب، اسهال را از نشانههای مسمومیتهای خود محدود شونده دانست و بیان کرد:، اما در هر حال باید مراقب باشید اگر علائم تشدید شد و یا مدت زمان علائم طولانیتر شد به پزشک مراجعه کنید. در مورد مسمومیتهای خطرناک مانند بوتولیسم فرد ممکن است حتی قبل از بروز علائم گوارشی، دچار علائمی مانند تاری دید، دوبینی و تو دماغی صحبت کردن شود؛ البته اختلال در بلع و تنفس هم در این موارد حایز اهمیت است.
این فلوشیپ پژوهش مسمومیت ها، مسمومیتها را مختص به فصل تابستان ندانست و ادامه داد: به همین علت باید افراد همواره نسبت به شست و شوی دستها حساس باشند و آن را انجام دهند؛ چون در فصل پاییز و زمستان هم امکان مسمومیت با ویروس و باکتری را داریم.
وی خانمهای باردار، شیرده، افراد مبتلا به برخیمی، افرادی که داروهای ضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند، سالمندان، دیابتیها را افرادی دانست که نسبت به مسمومیتها حساستر هستند، و توصیه کرد: این افراد غذاهای بیرون و رستورانی کمتر میل کنند و لبنیات را پاستوریزه مصرف نمایند و میوه و سبزی را خوب شست و شو دهند.
تالایی با بیان اینکه اگر میوه و سبزی با فشار خوب آب شستشو شود، انگلها از آنها جدا میشوند، گفت: البته از نمک و سرکه یا مایعهای ضد عفونی کننده استاندارد و مورد تایید وزارت بهداشت هم میتوان استفاده کرد؛ اما استفاده از حتی یک یا دو قطره مایع ظرفشویی توصیه نمیشود؛ چون این مواد به سبزیها میچسبند و احتمال کارسینوژنی در آنها هست.
وی درباره نکات بهداشتی چگونگی استفاده از مرغ، گوشت و ماهی نیز اینطور توصیه کرد: اگر این خوراکیها را تهیه کردید بلافاصله بهتر است آنها را شستشو داده و داخل فریزر نگهداری کنید و در یخچال حداکثر یک روز نگهداری نمایید. در صورت پختن آن مصرف کنید و آن را مجددا فریز نکنید. ماهی را حداکثر تا یک هفته در فریزر نگهداری نمایید و اگر قرار است مرغ یا ماهی را سرخ کنید با روغنی که قبلا ان را استفاده کردید سرخ نکنید.
این متخصص عفونی با تاکید بر اینکه برنج پخته شده را نمیتوان داخل آشپزخانه نگهداری کرد، افزود: دیده شده است که برنج پخته شده در حجم زیاد، به علت نگهداری در محیط نامناسب، به میکروب لیستریا آلوده شده است و چندین اپیدمی از آلودگی برنج به باسیلوس سرئوس مشاهده شده است که افراد را با تهوع، اسهال و تب به بیمارستان رساندند. پس اگر برنج را در حجم زیاد تهیه کردید و آن را داخل یخچال نمیگذارند، چون جا ندارد، باید برنج را در سایه قرار دهید و روی آن را پوشش بگذارند و یا روی شعله اجاق گاز با حرارت بسیار کم نگهداری کنید.
وی با بیان اینکه اگزما منعی برای غذا درست کردن ندارد، ادامه داد: منتهی این بیماری گاه فعال و گاه خاموش است. اگر خانمی زخم در دست دارد که زخمها تاول و ترشح دارند، بهتر است موقع تهیه غذا دستکش در دست کند.
تالایی با تاکید بر اینکه قارچهای موجود در طبیعت سمی هستند بنابراین از دست زدن و خوردن انها باید خودداری کرد، بیان کرد: از مصرف قارچهای کوچک قهوهای رنگ که زیر کلاهک رسیده است خودداری شود. قارچهای قرمز با دانههای سیاه، به شدت سمی و کشنده هستند، قارچ سمی نارسایی کبد و کلیوی ایجاد میکند.
این فلوشیپ پژوهش مسمومیتها در پایان گل نرگس را شدیدا کشنده دانست و افزود: گل صد تومنی و گل خرزهره نیز به شدت سمی هستند که باید از دسترس کودکان دور باشند. خوردن اشتباهی این گیاهان به ضرر کودکان تمام میشود؛ گاه برخی افراد شاخههای گل خرزهره را پوست میکنند و به عنوان سیخ برای جوجه کباب استفاده میکنند که میتواند کشنده باشد.