کشف کتاب شعر گمشده بعد از 50 سال
دفتر شعر دستنویس شاعری گمنام با جلد مشکی سالها در قفسه انتشارات مروارید خاک میخورد، بدون آنکه رد و نشانی از شاعرش وجود داشته باشد. اول دفتر نوشته شده بود «مروا - برگی و ستاره» و در صفحه بعد هم آمده بود مقدمهای از فریدون رهنما اما نوشتهای وجود نداشت. کامیار عابدی، پژوهشگر و گردآورنده این دفتر، میگوید: ناشر کتاب را به من داد و گفت: «ببینید این «مروا» کیست؟».
کامیار عابدی پس از تحقیقهای فراوان توانست نام و نشان شاعر را پیدا کند و این کتاب حالا پس از ۵۰ سال منتشر شده است. نام این شاعر مروا نبیلی است و عابدی در گفتوگو با ایسنا دربارهاش گفته است: «این دفتر شعر از سالهای ۱۳۴۲ تا ۱۳۴۶ یا ۱۳۴۷ نوشته شده است. خانم مروا به یاد نمیآورد این دفتر را کی به فریدون رهنما داده است. ولی احتمالا اواخر دهه ۱۳۴۰ یا اوایل ۱۳۵۰ دفتر شعر را به زندهیاد فریدون رهنما تحویل داده است. اینکه میگویم احتمالا در این تاریخ بوده به این دلیل است که خانم مروا بعد از پایان دانشکده، در فیلم «سیاوش در تخت جمشید» فریدون رهنما در سال ۱۳۴۴ نقش اصلی را بازی میکرده است. بعد از این همکاری، رهنما به او پیشنهاد میکند برای ادامه تحصیل در حوزه سینما با توجه به علاقه شدیدش به اروپا برود. خانم مروا ابتدا به انگلستان میرود.
بعد از آشنایی با فیلم در انگلستان به او گفته میشود برای آموزش در حوزه فیلمسازی و کارگردانی بهتر است به آمریکا برود که او با وجود داشتن لیسانس هنر، در نیویورک هم لیسانس و فوقلیسانس سینما میخواند. در این دوره ارتباطش با ایران کمتر است. او نیمه دهه ۱۳۴۰ تا ۱۳۵۰ را بیشتر در انگلستان و آمریکا میگذراند و گاهی به ایران سری میزند که احتمالا در یکی از دیدارها دفتر شعرش را به فریدون رهنما میدهد که برایش منتشر کند. فریدون رهنما مقدمهای برای آن مینویسد که در واقع در کتاب «شعر دیگر» با عنوان «مقدمهای بر دفتر شاعران جوان» در سال ۱۳۴۷ چاپ شده است. احتمالا در آن زمان بوده است.
اما اینکه کِی فریدون رهنما این دفتر را به انتشارات مروارید میدهد، اطلاعی نداریم، زیرا کسانی که در آن دوره در نشر مروارید بودند بعد از انقلاب جای خود را به گروه دیگری در این نشر میدهند. بین این دوره تا زمانی که فریدون رهنما فوت میکند، نباید فاصله زیادی باشد. احتمالا دفتر را زمانی به انتشارات میدهد که خود دچار بیماری شده بود و در سال ۱۳۵۴ از دنیا میرود و این دفتر همچنان میماند. این دفتر در دهه ۱۳۴۰ پاکنویس و باحوصله نوشته شده است. فکر میکرده گم شده است؛ چون فریدون رهنما عمر کوتاهی داشت و نبیلی نمیدانست که رهنما این دفتر را برای انتشار به انتشارات مروارید داده است. صفحه اول نوشته شده «مروا - برگی و ستاره»، صفحه بعد که خالی است نوشته شده با مقدمه فریدون رهنما. بعدا یادم آمد در «شعر دیگر» مقاله را دیدهام و معلوم شد همان مقدمه است که در سال ۱۳۴۷ منتشر شده است.» کتاب «مروا نبیلی: شاعر و سینماگر» توسط کامیار عابدی بهتازگی با قیمت ۱۴۰هزار تومان در انتشارات مروارید راهی بازار کتاب شده است.