5 راهکار برای پیشگیری از خشکی پوست در پاییز و زمستان
بیرون هوا خیلی سرد است. ولی این دمای فلجکننده تنها مقصر پوستهپوسته شدن، خارش، و خشکی پوست تان نیست؛ آن هم با آن همه لباسی که از زور سرما همیشه به تن میکنید. به گفتهی ویتنی باو، پزشک و استادیار بیماریهای پوستی در دانشکدهی پزشکی ایکان در...
بیرون هوا خیلی سرد است. ولی این دمای فلجکننده تنها مقصر پوستهپوسته شدن، خارش، و خشکی پوست تان نیست؛ آن هم با آن همه لباسی که از زور سرما همیشه به تن میکنید. به گفتهی ویتنی باو، پزشک و استادیار بیماریهای پوستی در دانشکدهی پزشکی ایکان در مرکزی پزشکی کوه سینای، پوستتان ممکن است به دلیل گرما – و خشکی – هوای خانه و محل کارتان نیز به این حال و روز بیفتد. با اینکه انواع و اقسام مرطوبکنندههایی که در همهی داروخانهها وجود دارند میتوانند مشکل خشکی پوستتان را برطرف کنند ، ولی بهتر است پیش از متوسل شدن به مرطوبکنندهها این راههای ساده را برای برای پیشگیری از خشکی پوست در پاییز و زمستان امتحان نمایید.
پیشگیری از خشکی پوست در پاییز و زمستان
۱. در فضای اتاق یا محل کارتان از رطوبتساز یا دستگاه بخور استفاده کنید.
هدف از این کار، این است که رطوبت هوای اتاقتان را همواره بین ۳۰ تا ۵۰ درصد نگه دارید.
کارولین جیکوب، پزشک متخصص پوست در موسسهی جراحی زیبایی و پوست شیکاگو، توصیهای ویژه میکند که هنگام خواب در اتاقتان از دستگاه رطوبتساز استفاده کنید؛ به این ترتیب، در تمام طول شب در معرض رطوبت خواهید بود (البته هنگام استفاده، حتما به دستورالعمل آن دقت کنید).
۲. طول مدت حمامتان را کوتاه کنید، و با آب گرم – نه داغ – دوش بگیرید.
به گفتهی دکتر جیکوب، دوش طولانی با آب داغ منافذ پوستتان را باز میکند؛ و این مسئله باعث میشود بیش از پیش آب پوستتان بخار شود. وقتی از حمام خارج میشوید، آب پوستتان را بگیرید ولی آن را کاملا خشک نکنید و حوله را روی پوستتان نکشید؛ سپس روی پوست مرطوبتان مرطوبکننده بزنید. این کار باعث میشود رطوبت روی پوستتان بماند.
۳. وقتی بیرون هستید، از پوستتان محافظت کنید.
تا آنجا که میتوانید پوستتان را بپوشانید: با دستکش، روسری، عینک آفتابی – حتی برای محافظت پوست سرتان از سرما و هوای خشک از کلاه استفاده کنید. و با اینکه، روزها در این مواقع کوتاهتر هستند و گردش زمین باعث شده است اشعههای آفتاب از فاصلهای دورتر به ما برسند، ولی همچنان محافظت از پوستتان در مقابل اشعهی خورشید بسیار حائز اهمیت است. میتوانید برای محافظت از قسمتهای باز پوستتان از مرطوبکنندهای با خاصیت ضدآفتابی با طیف گستردهی حداقل ۳۰ اسپیاف استفاده کنید.
۴. مرطوبکننده خوب انتخاب کنید
وقتی در قفسههای داروخانهها با صدها نوع مرطوبکننده مواجه میشوید، چگونه میتوانید محصولی را انتخاب کنید که بیش از بقیه به دردتان بخورد؟ به گفتهی متخصصان، مطالعهی نوشتههای روی برچسب محصول میتواند در این مورد به شما کمک کند. در ادامه به مواردی اشاره میکنیم که باید روی برچسب محصولات دنبالشان بگردید:
- لوسیون، کرم، یا پماد؟ تفاوت کلیدی میان مرطوبکنندهها به میزان آب موجود در آنها بستگی دارد. به گفتهی تیلور هولمیگ، پزشک و مدیر بخش لیزر و زیبایی پوست در دانشگاه استنفورد، مرطوبکنندههایی که تحت عنوان “لوسین” در بازار به فروش میرسند نسبت به سایر محصولات دارای آب بیشتر هستند، در حالیکه مرطوبکنندههایی با عنوان “کرم” و “پماد” از آب کمتر برخوردار هستند.
استفاده از لوسیون برای آنهایی که پوستشان در زمستان کمی خشک میشود، موثرتر است؛ ولی آدمهایی که تقریبا همیشه از خارش و خشکی پوست رنج میبرند بهتر است از کرم استفاده کنند. پماد – مثلا وازلین – معمولا حاوی آب بسیار کم یا حتی عاری از آب است، و برای آنهایی که به شدت دچار خشکی پوست هستند گزینهای مناسبتر است. - دنبال “هیومکتانت (مادهای که باعث جذب و نگهداری آب میشود)” بگردید. اینگونه مادهها به عنوان جاذب رطوبت عمل میکنند. آنها آب را از لایهی پایینتر پوست که حاوی رگهای خونی است به سطح خارجی پوست میکشند. گلیسیرین یکی از رایجترین و موثرترین انواع هیومکتانتها است. از دیگر کلمههایی که به عنوان هیومکتانت بر روی برچسب محصولات به چاپ میرسند میتوان به اسید هیالورونیک، اوره، و پروپیلن گلیکول اشاره کرد.
- همچنین به ”مواد مسدودکننده (عامل اکلوسیو)” نیز نیاز دارید. این مواد با ممانعت از دفع آب رطوبت را در پوستتان نگه میدارند. ژلهی پترولیوم یا همان وازلین یکی از مواد رایج موجود در اکثر مرطوبکنندهها است. از دیگر مسدودکنندهّهایی که ممکن است در مرطوبکنندهها مورد استفاده قرار گیرند میتوان به چربی پشم، روغن معدنی، موم، پارافین، و سیلیکون اشاره کرد.
۵. از برخی مواد دوری کنید
- آیا پوستتان حساس است یا دچار اگزما هستید؟ پمادهای حاوی رتینوئیدها که ترکیبات شیمیایی مشابهی ویتامین A هستند که همواره در محصولات ضد پیری استفاده میشوند. ولی اگر دچار اگزما یا دیگر مشکلات پوستی هستید، ممکن است این ترکیبات پوستتان را اذیت کنند.
- اگر پوستتان حساس است سعی کنید از محصولات حاوی مواد معطر استفاده نکنید.
- آیا دچار آکنه میشوید؟ دنبال مرطوبکنندههایی بگردید که روی برچسبشان عبارت “نانکامدوژنیک (noncomedogenic)” نوشته شده باشد.
در آخر، اگر پس از استفاده از دستگاه رطوبتساز و مرطوبکنندهها همچنان از مشکل خشکی پوست رنج میبرید، حتما به پزشک مراجعه کنید. در این شرایط، شاید به بیماریهای پوستی از قبیل آکنهی روزاسه یا اگزما مبتلا شده و به تجویز دارو نیاز داشته باشید.