تیغ تیز خودیها
انتقادها از عملکرد صداوسیما به شکل عجیبی زبانه کشیده و به نظر میرسد به نقطه اوج رسیده باشد. حالا کار آنقدر بالا گرفته که مهمانان برنامهها صریح و بیپرده عملکرد مدیران این رسانه را روی آنتن زنده زیر سوال میبرند. نکته عجیب ماجرا این است که مدیریت صداوسیما به طور یکسان مورد انتقاد رسانههای همسو و غیرهمسو قرار میگیرد؛ هم کارکنان سابق این رسانه علیه سیاستها گارد میگیرند و هم کسانی که هنوز مشغول فعالیت در صداوسیما هستند.
دو شب پیش محمود گبرلو که به ملایمت و مدارا مشهور است، انتقادهای تند و تیزی را نسبت به مدیران تلویزیون مطرح کرد. مجری سابق برنامه «هفت» که با عنوان کارشناس در برنامه «جام جم» حضور پیدا کرده بود، در بخشی از این نشست مدیریت صداوسیما را عامل دفع مخاطب و عدم جذابیت برنامهها معرفی کرد. گبرلو در پاسخ به سوال مجری درباره مشکلات برخی سریالها در جذابیت نمایشی و تفاوت تلویزیون و نمایش خانگی گفت: «مشکل اصلی مدیریت در تلویزیون است. افرادی سر کار آمدهاند که جوان و متعهد و انقلابی نام دارند اما نه تجربه کار در تلویزیون را دارند و نه تخصص سریالسازی. این افراد بعضا یک بار داخل استودیو هم نیامدهاند اما حالا در مقام تصمیمگیر و مدیریت نشستهاند. در دوره آقای جبلی تیم جدیدی وارد صداوسیما شدهاند و به نوعی اعلام کردهاند همه افراد گذشته نابلد و غیرمتعهد بودند و باید از نگاههای جدید، جوان و خلاق استفاده کنیم. این در شعار خوب است اما وقتی وارد میدان عمل میشویم، میبینیم این شیوه اصلا امکانپذیر نیست.»
گبرلو افزود: «همین آقای جلیلی برنامه ما را تعطیل کرد، چون قرار بود هنرمندان روبهروی هم بنشینند و با هم گفتوگو کنند. حالا همین ایشان اجازه تعامل با هنرمندان را نمیدهند، چون مثل آن خانم معتقدند صداوسیما مال حزباللهیهاست و کس دیگری سهم و حقی ندارد.» چندی پیش خبرگزاری فارس نیز به ناکامی صداوسیما در سریالسازی اشاره کرد و در گفتوگو با رضا درستکار، منتقد سینما، نوشت: «دوستان ما متوجه نیستند فضای مجازی و ماهواره و اشکال متعدد ارتباط گرفتن با رسانه، به مخاطب قدرت انتخاب داده و زمان کوتاهی برای اثبات خود به این مخاطب است که اگر از آن استفاده نکنید، تمام میشود. بیپولی، بیاعتمادی و ملی نبودن، عمدهترین مشکلاتی است که تلویزیون این روزها به آن مبتلاست. البته سالهای پیش هم این موارد و انتقادات گفته شده، اما مدیران با لجاجت به رفتار خود ادامه دادهاند و این شیوه استمرار یافته؛ در نتیجه هر روز این مشکلات در حوزههای سانسور و بیمحتوا کردن مفاهیم ادامه یافته است.» اخیرا سیاوش صفاریانپور، مجری و تهیهکننده برنامه آسمان شب که از شبکه چهار روی آنتن میرفت، در گفتوگو با عصر ایران، با اشاره به افت شدید مخاطب تلویزیون گفت: «ما در واقع شاهد دورانی هستیم که ساختار مدیریتی بر مبنای تصمیمات نامتعارفی است و متاسفانه تصور میشود این تصمیمات عوارض مهمی ندارد در صورتی که وقتی نتیجه را ارزیابی کنید متوجه میشوید اشکالات اساسی پیش آورده است. گاه از برخی شنیده میشود که ما فقط برای گروه محدودی از مردم ایران برنامه میسازیم. در این رویکرد، مفهوم و ماهیت اصلی «رسانه ملی» و مشروعیتش به چالش و خطر کشانده شده است.»