رونمایی از 2 تهدید بزرگ علیه مردم غزه
«در روزهای اخیر، بسیاری از کارشناسان سازمان بهداشت جهانی و همچنین فعالان حوزه امداد رسانی به مردم غزه هشدار داده اند که با توجه به کاهش دمای هوا در نوار غزه و همچنین عدم دسترسی مردم به آب و دیگر اقلام بهداشتی، کاملا محتمل است که نوار غزه با یک فاجعه انسانی به دلیل شیوع بیماری های عفونی و تنفسی رو به رو شود.»
فرارو- بیش از 50 روز از عملیات طوفان الاقصی و متعاقبا، آغاز حملات گسترده ارتش اسرائیل از زمین، هوا و دریا به نوار غزه می گذرد. حملاتی که تاکنون موجب کشته شدن بیش از 20 هزار غیرنظامی فلسطینی شده اند و زخمی شدن هزاران تن دیگر را نیز به دنبال داشته اند. موضوعی که سبب شده تا بسیاری از سازمان های حقوقبشری و نهادهای مدنی در اقصی نقاط جهان، از وقوع "پاکسازی قومیتی" و "نسل کشی" در نوار غزه سخن بگویند و خواستار اقدامات سریع جهت مقابله با این روند شوند.
به گزارش فرارو؛ دستورکاری که مخصوصا با توجه به این مساله که چشم اندازهای تداوم درگیری و جنگ از سوی ارتش اسرائیل، قوی تر به نظر می رسند، ابعاد جدی تری را به خود می گیرد. در واقع، هیچ بعید نیست که در روزهای آتی و با اتمام آتش بس موقت میان حماس و ارتش اسرائیل، شاهد افزایش چند هزار نفری آمار کشتهشدگان غیرنظامی در نوار غزه باشیم.
با این همه، جدای از خطر جنگ و کشته شدن مستقیم مردم غزه در نتیجه بمباران ها و حملات گسترده صهیونیست ها به نوار غزه، مردم این منطقه به طور خاص با دو چالش عمده و محوری در شرایط کنونی رو به رو هستند که جامعه بین المللی بایستی به نحوی ویژه به آن ها توجه کند و مانع از وقوع فجایع دردناک در این حوزه برای مردم غزه شود.
1: شیوع بیماری های تنفسی و عفونی در میان مردم غزه
در روزهای اخیر، بسیاری از کارشناسان سازمان بهداشت جهانی و همچنین فعالان حوزه امداد رسانی به مردم غزه هشدار داده اند که با توجه به کاهش دمای هوا در نوار غزه و همچنین عدم دسترسی مردم به آب و دیگر اقلام بهداشتی، کاملا محتمل است که نوار غزه با یک فاجعه انسانی به دلیل شیوع بیماری های عفونی و تنفسی رو به رو شود. در این رابطه از یک سو این نگرانی وجود دارد که استفاده مردم غزه از آب آشامیدنی ناسالم، موجب شیوع وبا در نوار غزه شود و در عین حال، عدم شرایط مساعد زندگی مردم غزه در شرایط آب و هوایی سرد و نبودِ امکانات پزشکی و دارویی کافی نیز سبب شده که بسیاری از کارشناسان بهداشت و سلامت، نسبت به شیوع بیماریهای تنفسی نظیر آنفلونزا و حتی سویه هایی از کرونا هشدار دهند.
مسائل و موضوعاتی که همه و همه می توانند ابعاد فاجعه انسانی در نوار غزه را گسترده تر از وضعیت نامساعد کنونی کنند. توجه داشته باشیم که ارتش اسرائیل از زمان آغاز حملات نظامی گسترده خود به نوار غزه به طور ویژه، مراکز بهداشتی و درمانی را هدف حمله خود قرار داده و نه تنها به این مراکز آسیب های جدی زده بلکه بر اساس گزارش های مختلف، خسارت های قابل توجهی را نیز به تجهیزات پزشکی مراکز درمانی در نوار غزه وارد کرده است. بگذریم که این رژیم تا قبل از توافق آتش بس موقت در نوار غزه، ورود هرگونه دارو به نوار غزه را نیز ممنوع کرده بود.
موضوعاتی که همه و همه حاکی از این هستند که اساسا اسرائیلی ها خود نیز مایلند تا به نحوی عامدانه، موجب شیوع بیماری و چالش های بهداشتی در نوار غزه شوند(جدای از اینکه در مسیر امداد رسانی به مجروحان حملات خود به نوار غزه نیز ایجاد چالش و مانع می کنند).
2: مردم غزه و چالش مواجهه با آسیب های عمیق روحی
کشته شدن بیش از 20 هزار غیرنظامی در جریان حملات ارتش اسرائیل به نوار غزه، مشکلات روحی و روانی قابل توجهی را در میان بازماندگان این افراد از خود برجا می گذارد. در مدت اخیر، گزارش های مختلفی از نوار غزه مخابره شده که به دلیل قطعی سیستم تلفن و اینترنت، بسیاری از مردم غزه عملا نمی توانند از وضعیت سلامتی عزیزان خود اطلاع کسب کنند. موضوعی که عملا آن ها را از حیث ذهنی در وضعیتی ناراحت کننده و سخت قرار داده و موجب می شود تا آن ها در نوعی بلاتکلیفیِ ادامه دار به سر برند.
جدای از این ها، قطع امکانات ارتباطی نوار غزه، تا حد زیادی مانع از فعالیت های درستِ گروه های امدادی میشود و آن ها مجبورند، همچون هسته های جدای از هم، فعالیت امدادرسانی را در نقاطی که مردم غزه زیر آوار ماندهاند، انجام دهند. در این شرایط، غزه که خود طی بیش از 16 سال اخیر به واسطه محاصره همه جانبه رژیم اسرائیل، به بزرگترین زندان روبازِ جهان تبدیل شده، در شرایط فعلی، محلی است که مردمِ ساکن در آن، به دلیل از دستدادن عزیزان خود و یا بی اطلاعی از سرنوشت آن ها، با چالش های عدیده روحی و فکری دست و پنجه نرم میکنند.
کافی است توجه داشته باشیم که در جریان وقفه آتش بس موقت 4 روزه اخیر در نوار غزه(و تداوم آن برای چند روزِ دیگر)، بر اساس گزارش های گروه های میدانی، چیزی در حدود 5 هزار جسد از زیر آوارهای بخش های مختلف نوار غزه بیرون کشیده شده است. تردیدی نیست که این افراد، دوستان و نزدیکانی دارند که نگران آن ها هستند و نمی توانند به هیچ شیوه ای از آن ها خبر بگیرند. در این راستا، برخی ناظران و تحلیلگران بر این باورند که اسرائیل به صورت عامدانه اقدام به وارد کردن آسیب های روحی به مردم غزه می کند.
زیرا از این طریق به زعم خود می تواند تا حد زیادی آن ها را به تودههایی خنثی تبدیل کند. با این حال نکته قابل توجه در این میان این است که برخی تحلیلگران و محافل اسرائیلی به رژیم خود هشدار داده اند که تجربیات گذشته اسرائیل در این زمینه حاکی از این هستند که اقدامات این رژیم علیه غیرنظامیان نوار غزه که هدف اصلی آن ها معطوف به معرفی کردن جنبش حماس به عنوان مقصر اصلیِ ویرانی این منطقه است، می تواند نتایج عکس بدهد و چالش های بزرگتری را برای اسرائیل ایجاد کند.
کما اینکه در مدت اخیر و به ویژه در بحبوحه مبادله اسرا در قالب توافق آتش بس موقت میان اسرائیل و حماس، شاهد آن بوده ایم که محبوبیت حماس در میان غیرنظامیان فلسطینی با افزایش رو به رو بوده است. موضوعی که "مرکز افکارسنجی عربی" نیز در گزارشی مبسوط به آن اشاره کرده و تاکید نموده که جنگ غزه، می تواند میزان محبوبیت حماس در نوار غزه را به نحوی تصاعدی افزایش دهد.