این روزها از فیلترینگ و تمام ضرب و زورش فقط یک فولدر از انواع و اقسام VPNها و ماهبهماه هزینه چند صد هزار تومانی برای تهیه VPN باقی مانده است. هنوز هم همه از اینستاگرام، واتساپ، تلگرام و... استفاده میکنند فقط عبور از مرحله فیلترینگ به مراحل ورود به این شبکههای اجتماعی و پیامرسانها اضافه شده است.
حالا VPN آن قدر ضروری است که در کنار لباس و وسایل بهداشتی به لیست کالاها و خدمات تخفیفخورده اضافه شده است و دو درصد از موارد حراجشده در در بلک فرایدی ایرانی را به VPN اختصاص پیدا کرده است.
این موضوع بازار فیلترشکنفروشی را تبدیل به یک بازار سودآور کرده است و شاید همین گردش مالی چشمگیر که یکی از نمایندگان مجلس آن را ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است باعث شده عضو کمیسیون صنایع مجلس بازار فروش فیلترشکن را منبع درآمدی برای وزارت ارتباطات، مخابرات و اپراتورها ببیند.
اللهوردی دهقانی، عضو کمیسیون صنایع مجلس، در گفتوگو با دیدهبان ایران به این موضوع اشاره کرده و با بیان این که «بازار سیاهی درست شده و فیلترشکن به قیمت غیرواقعی فروخته میشود. سود عمده آن هم به جیب دلالان و افراد رانتخوار میرود» از عملکرد وزارت ارتباطات در ایجاد این وضعیت گلایه کرده است: «وزارت ارتباطات راه را برای فروش فیلترشکن فروشان و دلالان باز کرده و گرنه جابه جایی پول چطور از درگاه پرداختهای ایران انجام می شود.»
فیلترینگ نه، واسطههای فروش فیلترشکن را حذف کنید
هرچند انتظار میرود این نماینده مردم در مجلس در ادامه انتقاد از عملکرد وزارت ارتباطات در حوزه فیلترینگ و ایجاد بازاری برای فروش فیلترشکنها اعلام کند که لازم است سیاست فیلترینگ متوقف شود و این بازار مکاره جمع شود اما او در ادامه انتقادهایش پیشنهاد عجیبی برای وزارت ارتباطات دارد: «وزارت ارتباطات خودش بدون واسطه به مردم فیلترشکن بفروشد نه با واسطه!»
این اظهارنظر دو وجه قابل تامل دارد؛ از طرفی وزارت ارتباطات را به منفعتطلبی کردن از سیاست فیلترینگی که دولت و نهادهای امنیتی ایجاد کردهاند تشویق میکند و نماینده شهر ورزقان آشکارا توصیه به کسب درآمد از موضوعی میکند که بیش از یک سال است مردم را از حقوق شهروندیشان محروم کرده، به کسبوکارها آسیب زده، هزینههای جدیدی به آنها تحمیل کرده و امنیت دادهها و دستگاههایشان را به خطر انداخته است.
از سوی دیگر هم نکته جالبی در جمله «وزارت ارتباطات خودش بدون واسطه به مردم فیلترشکن بفروشد نه با واسطه» وجود دارد؛ این نماینده مجلس ظاهرا و بهصورت تلویحی اشاره به این دارد که در حال حاضر هم وزارت ارتباطات در حال فروش فیلترشکن است اما باواسطه و طبیعتا اگر این فروش بیواسطه شود نفع بیشتری برای این وزارتخانه خواهد داشت!
اللهوردی دهقانی در ادامه تعرفه و مزنه پیشنهادی خود برای فروش فیلترشکن توسط وزارت ارتباطات را هم مطرح کرده است: دولت و وزارت ارتباطات باید ورود پیدا کنند و اگر لازم است خودشان فیلترشکن ارائه دهند. حتی اگر با نصف قیمت فیلترشکنهای فعلی هم ارائه کنند به نفع دولت است.
این نماینده مجلس بازار فروش فیلترشکن را منبع درآمد خوبی میداند که جز وزارتخانه عدهای دیگر را هم به سود میرساند: «درآمد خوبی برای اپراتورها، مخابرات و وزارت ارتباطات خواهد بود. باید شفافسازی شود که فیلترشکنها را چه کسانی ارائه میدهند و واسطهها را حذف کنند.»
در واقع، دغدغه نماینده مردم در مجلس این نیست که سودجویان در نقش «کاسب فیلترینگ» ظاهر شدهاند و جیب مردم را خالی میکنند، دغدغه این نیست که برای مقابله با سودجویان و کساد کردن بازارشان فیلترینگ متوقف شود، دغدغه این است که حالا که سفره فیلترینگ پهن است، نباید به دیگریها یا همان واسطهها سودی برسد بلکه این سود هم تمام و کمال باید نصیب وزارت ارتباطات شود.
227227