سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن، علل و راه های درمان
آنچه در این مقاله میخوانید فلج شدن سمت چپ بدن یک عارضه معمول است که افراد زیادی پس از سکته مغزی آن را تجربه میکنند. این آسیب ممکن است بر عملکرد روزانه فرد تاثیر گذارد و در دراز مدت سبب مشکلات روحی شود. به همین علت لازم است تا زمانی که بیمار امید و انرژی برای بازگرداندن شرایط را دارد زیر نظر پزشک متخصص درمان را شروع کند.
فهرست مطالب
سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن بعد از سکته مغزی، به دلیل نوعی آسیب عصبی اتفاق میافتد. این اثر ثانویه معمولاً به دنبال سکته مغزی یا آسیب مغزی تروماتیک رخ میدهد و می تواند تأثیر زیادی بر عملکرد روزانه افراد داشته باشد. خوشبختانه، بسیاری از افراد مبتلا به همی پلژی چپ این پتانسیل را دارند که تحرک در سمت آسیب دیده را بازیابند و کیفیت کلی زندگی خود را بهبود بخشند. اما در برخی موارد نیز اوضاع کمی پیچیده میشود.
لزوم بازگشت به حالت اولیه زندگی، تمرینات درست و باکیفیت زیر نظر یک متخصص باتجربه است و به شخصیت خود فرد هم بستگی دارد. اگر پزشک بتواند بیمار را در مسیر بازیابی سلامت خود به درستی راهنمایی کند، خیلی زود درمان اتفاق میافتد.
شاید یکی از چالشهای شما که در حال خواندن این مقاله هستید هم همین موضوع یافتن پزشک برای درمان چنین مشکلی باشد. باید این مژده را به شما بدهیم که پس از خواندن این مقاله میتوانید به کمک وبسایت دکترتو که با هدف تسهیل روند نوبت گیری شما از بهترین پزشکان مهیا شده است کمک بگیرید. دکترتو به شما کمک میکند که نوبت حضوری و حتی نوبت مشاوره آنلاین و غیرحضوری خود را بدون نیاز به هیچگونه مراجعه به متخصص مغز و اعصاب یا تماس تلفنی دریافت کنید.
سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن
علائم سکته مغزی و اثرات آن روی نیمکره راست مغز ممکن است شامل ضعف یا فلج سمت چپ و حتی بی حسی سمت چپ بدن بعد از سکته مغزی شود. به طور کلی سکته مغزی سمت چپ، سمت راست بدن شما را درگیر میکند، در حالی که سکته مغزی سمت راست سمت چپ بدن شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
سکته مغزی چیست؟ سکته مغزی زمانی اتفاق میافتد که جریان خون به بخشی از مغز شما مسدود میشود یا زمانی که یک رگ خونی در مغز پاره میشود. هنگامی که این اتفاق میافتد، سلولهای مغز در ناحیه آسیب دیده از اکسیژن محروم شده یا آسیب میبینند.
سکته مغزی که سمت چپ مغز را تحت تاثیر قرار میدهد معمولا منجر به مشکلات گفتاری و زبانی یا علائم فلج یا از دست دادن حس در سمت راست بدن شما میشود. مشخص نیست که آیا سکتههای سمت چپ بیشتر از سکته های سمت راست رخ میدهند یا خیر، اما مطالعات قدیمیتر نشان داده شده که این سکته در بیمارستانها بیشتر دیده میشود.
علائم فلج شدن سمت چپ بدن بعد از سکته مغزی
به طور کلی، افراد مبتلا به همی پلژی چپ، مشکلاتی را تجربه میکنند که همراه با فقدان حرکت فعال، تون عضلانی غیرطبیعی و اختلال در تعادل است. به عنوان مثال، حرکات روزمره مانند نشستن، ایستادن، راه رفتن و انتقال وزن ممکن است برای این افراد کمی چالش برانگیزتر شوند. گاهی تکلم نیز با مشکل مواجه میشود. زمان برگشت تکلم در بیمار سکته مغزی مشخص نیست.
این به این دلیل است که همی پلژی میتواند کل سمت چپ بدن را درگیر کند، نه فقط اندامها. در چنین شرایطی عضلات تنه در وضعیتی قرار میگیرند که میتواند تأثیر منفی بر تعادل، حس عمقی و ثبات کلی بدن داشته باشد. علاوه بر این، ماهیچههای صورت معمولاً در موارد همی پلژی چپ درگیر میشوند و این موضوع باعث نقص در گفتار، حالت چهره و غذا خوردن خواهد شد.
وقتی نیمی از بدن فلج میشود، فرد سایر نواحی آسیب ندیده را مجبور میکند تا برای انجام فعالیتهای روزمره سختتر کار کند. در نتیجه، افراد ممکن است به دلیل افزایش انرژی مورد نیاز برای انجام کارهای ساده، سطوح بیشتری از خستگی را تجربه کنند.
اکثر مردم راست دست هستند، به این معنی که برخی از عملکردها مانند نوشتن یا استفاده از ظروف غذا خوردن ممکن است تحت تأثیر سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن قرار نگیرد. برای بسیاری از افراد امید برای بهبودی پس از سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن وجود دارد. این افراد دائما در تلاش هستند تا خود را در مسیر بهبودی قرار دهند. در این شرایط لازم است که جای ناامیدی و تنبلی از نیمه فلج شده بدن کار کشیده شود تا توانایی گذشته خود را مجددا بدست آورد.
مطلب پیشنهادی: سکته مغزی و فلج شدن سمت راست بدن
با عوارض سکته مغزی درگیر هستی؟
همین حالا با یک متخصص صحبت کن.
کج شدن سمت چپ صورت بعد از سکته مغری
سکته مغزی به دلیل انسداد یک رگ خونی در مغز رخ میدهد. نورونهای حرکتی که از قشر هر یک از نیمکرههای مغز در حال حرکت هستند، ماهیچههای صورت را در طرف مقابل بدن تحریک میکنند. بنابراین، هنگامی که سکته مغزی یک نیمکره مغز را تحت تاثیر قرار میدهد، باعث ضعف صورت در سمت مقابل صورت میشود.
علت سکته مغزی و بی حسی سمت چپ بدن
علت سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن آسیب بافتی به سیستم عصبی است. در حالی که شایعترین آن به دنبال آسیب مغزی (مانند سکته مغزی یا آسیب مغزی تروماتیک) است، همی پلژی چپ نیز می تواند پس از آسیب به طناب نخاعی یا اعصاب محیطی رخ دهد.
لازم به یادآوری است که همی پلژی چپ به فلج سمت چپ اشاره دارد. اصطلاح مشابه دیگر، همی پارزی، به ضعف یک طرف بدن اشاره دارد و شدت آن کمتر از همی پلژی است. این اصطلاحات قابل تعویض نیستند اما هر دو اثر ثانویه رایج پس از آسیب عصبی هستند.
حرکت نتیجه انتقال سیگنالهای حرکتی است که بین مغز، نخاع، اعصاب محیطی و ماهیچهها حرکت میکند. این سیگنالهای حرکتی مسئول کنترل فعال سازی و هماهنگی عضلات هستند که باعث ایجاد حرکت عمدی میشود. هنگامی که هر یک از این مسیرها آسیب ببیند، ممکن است افراد دچار ضعف یا فلج شوند.
برخی از علل شایع همی پلژی چپ عبارتند از:
- سکته
- سرطان مغز
- فلج مغزی
- آسیب تروماتیک مغز
- آسیب نخاعی
- اسکلروز چندگانه
- عفونت مغزی
تشکیل لخته ها در عروق مغزی (خونریزی)
این مورد معمولاً به دلیل شکلگیری لختههای خونی در عروق مغزی اتفاق میافتد. لختهها میتوانند از دیگر مناطق بدن به مغز منتقل شوند یا در عروق مغز شکل گیرند. این لختهها باعث انسداد عروق خونی مغز میشود. همچنین باعث کاهش یا قطع جریان خون به بخشهایی از مغز که به اکسیژن و مواد غذایی لازم برای کارکرد بهینه نیاز دارند، میشود.
انسداد عروق مغزی (اکلوژن)
یکی از دلایل سکته مغزی و بی حسی سمت چپ بدن انسداد عروق مغزی است. انسداد عروق مغزی به معنای بسته شدن یا بند شدن عروق خونی مغز است. این انسداد عروق ممکن است ناشی از یک لخته یا برجستگی دیواره عروق باشد که جریان خون را مسدود میکند. به همین دلیل، جریان خون به قسمتهای مغز که توسط این عروق تامین میشوند، قطع یا کاهش یافته و این موضوع سبب مرگ سلولهای عصبی در آن مناطق میشود.
فلج شدن سمت چپ بدن پس از سکته مغزی چقدر طول میکشد؟
تحقیقات کنونی نشان میدهد که بیشترین بهبود عملکردی در شش ماه اول پس از شروع سکته مغزی و در سه تا شش ماه اول پس از آسیب نخاعی اتفاق میافتد. این مشکل میتواند روی طول عمر بیماران سکته مغزی تاثیر منفی داشته باشد.
آیا فلج شدن سمت چپ بدن بعد از سکته مغزی قابل درمان است؟
با کار با فیزیوتراپیستها و کاردرمانگران، بیماران میتوانند روشهای موثری برای بهبود عضلات آسیب دیده و بازیابی محدودیتهای حرکتی بیاموزند.
درمان سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن
مراقبت از بیمار سکته مغزی بسیار مهم است. درمان سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن به یکی از اشکال زیر انجام میشود:
۱. مداخلات اورژانسی
بسته به شرایط و نیازهای هر بیمار، مداخلات پزشکی تکمیلی از جمله انجام برخی آزمایشات، مصرف داروها برای کنترل فشارخون و کلسترول و جراحی انجام میشود.
۲. تزریق داروهای تخلیه کننده لخته
اگر علت سکته مغزی، تشکیل لخته خونی باشد، احتمالا داروهای تخلیهکننده لخته (مانند بافرین) تجویز شود تا لختهها را از بین برده و جریان خون در عروق مغز بهبود یابد.
۳. عمل جراحی
در برخی موارد به دنبال سکته مغزی افراد نیاز به عمل جراحی خواهند داشت تا لختهها یا انسداد عروق مغزی به این وسیله از بین برود و مجددا جریان خون به مناطق مغزی سرازیر شود.
۴. تحریک الکتریکی
درمانگران از مداخلات اضافی مانند تحریک الکتریکی برای کمک به بیماران همی پلژی چپ استفاده میکنند. تحریک الکتریکی شامل قرار دادن الکترود روی عضلات آسیب دیده و استفاده از ورودی الکتریکی برای ایجاد انقباضات عضلانی است. این ورودی الکتریکی سیگنالهای مغز را برای تحریک حرکت تقلید میکند و میتواند باعث افزایش انعطافپذیری عصبی شود.
۵. فیزیوتراپی و توانبخشی بعد از سکته مغزی
با کار با فیزیوتراپیستها و کاردرمانگران، بیماران میتوانند روشهای موثر بهبود عملکردهای حرکتی خود را بیاموزند. یک فیزیوتراپ ممکن است شروع با تمرینات غیرفعال دامنه حرکتی را توصیه کند زیرا این کار میتواند خطر ایجاد انقباضات را کاهش دهد. دامنه حرکتی غیرفعال شامل استفاده از بازو برای حرکت دادن اندامهای آسیبدیده است.
۶. گفتار درمانی بعد از سکته مغزی
متخصصین گفتار زبان میتوانند تمریناتی را برای هدف قرار دادن عضلات صورت و زبان ارائه دهند تا به بهبود گفتار و بیان صورت کمک کنند. آنها همچنین میتوانند دیسفاژی یا مشکل در بلع را که یک اثر ثانویه رایج است همراه با همی پلژی چپ است برطرف کنند.
نگرانی که فلج شدن سمت چپ بدن بعد از سکته مغزی درمان نشه؟ مشاوره بگیر.
جلوگیری از بروز سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن
برای جلوگیری از سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن باید به موارد زیر دقت داشته باشید.
روشهای جلوگیری از سکته مغزی | توضیح روشها |
---|---|
کنترل وزن | اضافه وزن یا چاقی خطر سکته مغزی را افزایش میدهد. برای تعیین اینکه آیا وزن شما در محدوده سالم است یا خیر، پزشکان اغلب شاخص توده بدنی (BMI) را محاسبه میکنند. پس از آن نیز در صورت داشتن اضافه وزن، به کمک برنامه غذایی و دستور ورزش مناسب، اقدام به کاهش وزن شما میکنند. |
انتخاب غذا و نوشیدنیهای مناسب | کلسترول بالا و فشار خون بالا احتمال سکته مغزی را افزایش میدهد. خوردن غذاهای کم چربی اشباع شده، چربی ترانس و کلسترول و پر فیبر میتواند به جلوگیری از کلسترول بالا کمک کند. محدود کردن نمک (سدیم) در رژیم غذایی فشار خون شما را کاهش میدهد. |
فعالیت بدنی منظم | فعالیت بدنی میتواند به شما کمک کند وزن سالمی داشته باشید و سطح کلسترول و فشار خون خود را نیز کاهش دهید. برای بزرگسالان، هر هفته ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی هوازی با شدت متوسط، مانند پیاده روی سریع، توصیه میشود. کودکان و نوجوانان نیز باید روزانه ۱ ساعت فعالیت بدنی داشته باشند. |
ترک مصرف سیگار | استعمال سیگار احتمال سکته مغزی را تا حد زیادی افزایش میدهد. اگر سیگار نمیکشید، شروع نکنید. اگر سیگار میکشید هم ترک سیگار خطر سکته را کاهش میدهد. پزشک میتواند راههایی را برای کمک به ترک سیگار به شما پیشنهاد کند. |
ترک مصرف الکل | از نوشیدن بیش از حد الکل که میتواند فشار خون شما را افزایش دهد، خودداری کنید. |
بررسی میزان کلسترول | پزشک شما باید سطح کلسترول بدنتان را حداقل هر ۵ سال یک بار آزمایش کند. اگر کلسترول بالایی دارید، تغییر دارو و شیوه زندگی میتواند به کاهش خطر سکته مغزی کمک کند. |
کنترل فشار خون | فشار خون بالا معمولاً هیچ علامتی ندارد، بنابراین حتماً آن را به طور منظم چک کنید. چک کردن منظم فشار خون خطر سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن را کاهش میدهد. |
کنترل دیابت | اگر علائم دیابت دارید، پزشک توصیه میکند که آزمایش دهید. اگر ابتلا به دیابت شما تایید شد، لازم است که سطح قند خون خود را به طور مرتب چک کنید. |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
سکته مغزی و فلج شدن سمت چپ بدن برای هر فردی دردناک و دلخراش است. اما میزان مقابله هر فرد با این اتفاق نیز مهم است. شما باید بتوانید چنین شرایطی را مدیریت کرده و از دل آن بیرون آیید. برخی از افراد در چنین شرایطی ناامید شده و تسلیم این اتفاق میشوند. در صورتی که با کمی جنگیدن و تلاش برای بهبودی، میتوان به حالت طبیعی خود بازگشت.در این مسیر همراهی یک تیم پزشکی متخصص که تجربه خوبی نیز در این زمینه دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. حتما برای بررسی علائم با متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید. ممکن است پزشک شما را به دکتر فیزیوتراپی یا دکتر گفتار درمانی ارجاع دهد. اگر دغدغه شما نداشتن یک پزشک خوب است، میتوانید از طریق دکترتو و با مقایسه متخصصین مختلف، بهترین پزشک را برای خود بیابید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین مغز و اعصاب و همچنین مشاوره آنلاین دکتر فیزیوتراپی وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!