علائم کمبود اعتماد بنفس در زنان خانه دار؛ راهکارهای مقابله
داشتن اعتماد به نفس نه تنها بر احساس و رفتار ما با خودتان تاثیر میگذارد. در این مقاله، علائم کمبود اعتماد بنفس...
داشتن اعتماد به نفس نه تنها بر احساس و رفتار ما با خودتان تاثیر میگذارد. در این مقاله، علائم کمبود اعتماد بنفس در زنان و راهکارهای مقابله با آن را بررسی میکنیم.
اعتماد به نفس پایین حتی میتواند بر انگیزه ما برای دنبال کردن چیزهایی که میخواهیم و توانایی برای ایجاد روابط سالم تاثیر بگذارد. به همین دلیل است که داشتن اعتماد به نفس پایین میتواند یک مشکل جدی باشد.
داشتن اعتماد به نفس پایین به این معنی است که اغلب در مورد خود منفی فکر میکنیم ، خود را بد قضاوت میکنیم و به تواناییهای خود اعتماد نداریم .
اعتماد به نفس ضعیف
اعتماد به نفس و تواناییهایمان به ما این امکان را میدهد که بدانیم میتوانیم برای مدیریت موقعیتهای مختلف به خودمان تکیه کنیم . یافتن راههایی برای به دست آوردن اعتماد به نفس میتواند مفید باشد. کسب و تمرین مهارتهای جدید یکی از تکنیکهایی است که میتوانید آن را امتحان کنیم. این کار حتی ممکن است به کاهش اضطراب کمک کند.
بیشتر بخوانید: خصوصیات زنان قدرتمند کدام است؟
علائم کمبود اعتماد بنفس در زنان
اگر چه اعتماد به نفس پایین، یا نداشتن اعتماد به نفس، بیماری نیست، اما میتواند بر افکار، احساس و الگوهای رفتاری فرد تاثیر بگذارد. گاهی اوقات علائم آن میتواند نسبتا آشکار باشد. در موارد دیگر، علائم اعتماد به نفس پایین، بسیار ظریفتر است.
برخی از علائم یا نشانههای رایج اعتماد به نفس پایین عبارتند از:
افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، اغلب احساس میکنند که بر زندگی یا اتفاقاتی که برایشان میافتد، کنترل ندارند.
- مشکل در درخواست کمک
- نگرانی و تردید
- خودگویی منفی
- ترس از شکست
- چشمانداز ضعیف از آینده
- فقدان مرزبندی
کنترل نداشتن بر زندگی
افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، اغلب احساس میکنند که بر زندگی یا اتفاقاتی که برایشان میافتد، کنترل ندارند. اگر احساس میکنید کنترلی بر زندگی یا موقعیت خود ندارید، یافتن راههایی برای بهبود اعتماد به نفس میتواند برایتان مفید باشد.
بیشتر بخوانید: راه های بدست آوردن اعتماد به نفس چیست؟
مقایسه اجتماعی منفی
مقایسه اجتماعی، گاهی اوقات میتواند کارکرد مثبتی داشته باشد و احساس خوب فرد را نسبت به خود تقویت کند. اما مقایسه خود با دیگران میتواند به اعتماد به نفس آسیب برساند. افرادی که چنین احساسی دارند، بیشتر خودشان را با دیگران مقایسه کنند. شبکههای اجتماعی میتوانند در چنین مقایسههایی نقش داشته باشند و باعث کاهش اعتماد به نفس شوند. مقایسه اجتماعی، همیشه بد نیست . مثلا این مقایسهها میتواند الهامبخش باشد.
افراد با اعتماد به نفس پایین ممکن است احساس کنند که لیاقت دریافت کمک را ندارند. آنها خواستههای خود را در اولویت قرار نمیدهند.
مشکل درخواست کمک
وقتی شخصی اعتماد به نفس پایینی دارد، ممکن است برای درخواست آنچه نیاز دارد، دچار مشکل شود. مشکل در درخواست کمک میتواند ناشی از خجالت باشد . شاید هم احساس کنید نیاز به کمک و حمایت، نشانه بیکفایتی شماست. افراد با اعتماد به نفس پایین ممکن است احساس کنند که لیاقت دریافت کمک را ندارند. آنها خواستههای خود را در اولویت قرار نمیدهند.
نگرانی و شک به خود
افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، حتی پس از تصمیمگیری، اغلب نگران هستند که انتخاب اشتباهی انجام داده باشند. آنها به نظرات خودشان شک دارند.
بیشتر بخوانید: با تکنیک های کاهش اضطراب آشنا شوید، شما این تکنیکها را میشناسید؟
مشکل در پذیرش بازخورد مثبت
اعتماد به نفس پایین به طور مستقیم با ناتوانی در پذیرش تعریف و تمجیدهای دیگران مرتبط است. در این افراد، بازخورد مثبت اغلب با سوء ظن و بیاعتمادی مواجه میشود. کلمات تحسینآمیز با باورهای آنها در مورد خودشان همخوانی ندارد، آنها نظر مثبتی در مورد خودشان ندارند و برایشان پذیرش تعریف و تمجید از طرف دیگران دشوار است.
کلمات تحسینآمیز با باورهای آنها در مورد خودشان همخوانی ندارد، آنها نظر مثبتی در مورد خودشان ندارند و برایشان پذیرش تعریف و تمجید از طرف دیگران دشوار است.
خودگویی منفی
اعتماد به نفس پایین باعث میشود که افراد به جای نقاط قوت، بر معایب خود تمرکز کنند. در چین شرایطی، افراد بهجای اینکه خودگویی مثبت داشته باشند، همیشه به نکات منفی خود فکر میکنند و درگیر خودگویی منفی میشوند. وقتی چیزی اشتباه شود، افراد با اعتماد به نفس پایین، خودشان را سرزنش میکنند .
ترس از شکست
افراد با اعتماد به نفس پایین، به تواناییهای خود اعتماد ندارند و اغلب فکر نمیکنند که بتوانند موفق باشند. آنها از چالش ها اجتناب میکنند ، یا به سرعت و بدون اینکه واقعا تلاش کنند، تسلیم میشوند. این افراد ممکن است بهانه بیاورند، عوامل بیرونی را سرزنش کنند یا حتی سعی کنند کارها را کماهمیت جلوه دهند.
بیشتر بخوانید: چگونه خودمان را دوست داشته باشیم؟
چشم انداز ضعیف درباره آینده
چنین افرادی احساس میکنند که احتمال کمی وجود دارد که آینده بهتر از حال باشد.
فردی که اعتماد به نفس پایینی دارد به چیزهایی که ممکن است تمایلی به انجام آنها نداشته باشد، بله میگوید و از نه گفتن احساس گناه میکند.
فقدان مرزبندی
توانایی مرزبندی در اوایل زندگی ایجاد میشود. کودکانی که احترام و ارزش دریافت میکنند ، در آینده بهتر میتوانند مرزبندیهای خوبی در روابط بزرگسال ایجاد کنند. همچنین احتمال بیشتری دارد که به طور کلی دیدگاه مثبتتری نسبت به خود داشته باشند. افرادی که عزت نفس پایینی دارند، برای تعیین حد و مرز با دیگران مشکل دارند. آنها ممکن است فکر کنند که مرزبندیها باعث میشود دیگر دوستداشتنی نباشند.
تلاش برای راضی کردن دیگران
تلاش برای خوشایند مردم یکی دیگر از علائم رایج اعتماد به نفس پایین است. راضی کردن دیگران اغلب مستلزم نادیده گرفتن نیازهای خود است . فردی که اعتماد به نفس پایینی دارد به چیزهایی که ممکن است تمایلی به انجام آنها نداشته باشد، بله میگوید و از نه گفتن احساس گناه میکند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: آشنایی با متخصصان روانشناسی
تاثیر اعتماد به نفس پایین
تحقیقات نشان میدهد که داشتن سطوح پایین اعتماد به نفس، با تعدادی از مشکلات سلامت روان مرتبط است. این مشکلات عبارتند از:
- اضطراب
- اختلالات اشتها
- پریشانی احساسی
- اعتیاد به اینترنت
- اختلال هراس
- رفتارهای پرخطر
- اختلال اضطراب اجتماعی
- مصرف مواد مخدر
دلایل کاهش اعتماد به نفس
عوامل متعددی میتواند در کاهش اعتماد به نفس نقش داشته باشد که برخی از آنها عبارتند از:
- فکر کردن به اتفاقات غمگین
- درگیر شدن در خودگویی منفی، یا انتقاد از خود
- داشتن اختلال سلامت روان
- سطوح پایین تابآوری
- مهارت های مقابله ای ناسازگار
-
نشخوار فکری، یا وسواس فکری
بیشتر بخوانید: راه های افزایش اعتماد به نفس زنان، بانو تو بهترینی!
راهکارهای مقابله با اعتماد به نفس پایین
افزایش اعتماد به نفس، زمان میبرد. اما کارهایی وجود دارد که میتوانید آنها را انجام دهید.
1- بر افکار امیدوارکننده تمرکز کنید
هر روز، زمان کمی را صرف تمرکز بر افکار مثبت و امیدوارکننده کنید. به چیزهای کوچکی که در آنها مهارت دارید توجه کنید و به خودتان اجازه دهید به این چیزها افتخار کنید. به زمانهایی در گذشته فکر کنید که از پس یک مشکل دشوار برآمدید. به خودتان یادآوری کنید که اگر چه ممکن است در بهترین شرایط احساسی نباشید، اما توانایی و قدرت لازم برای عبور از این شرایط را دارید.
مراقب خودتان باشید
اعتماد به نفس ضعیف گاهی اوقات باعث میشود احساس کنید که شایسته مراقبت و توجه نیستید. به خودتان یاد آوری کنید که به مراقبت نیاز دارید و با خودتان مهربان باشید . یکی از راههای تمرین مراقبت از خود این است که مدتی را صرف انجام کاری کنید که از آن لذت میبرید. به پیادهروی بروید، با یکی از دوستانتان گپ بزنید یا به سرگرمی مورد علاقهتان بپردازید. مراقبت از خود همچنین مستلزم اختصاص زمانی منظم برای استراحت است. استراحت به بدن و ذهنتان زمان میدهد تا دوباره به حالت اول بازگردد.
به دنبال دریافت حمایت باشید
اگر اعتماد به نفس پایینی دارید، مشکلات خود را با کسی که از شما به صورت بیقید و شرط حمایت میکند، در میان بگذارید. داشتن شبکهای از افراد دلسوز که برای شما ارزش قائل هستند، میتواند برای بهبود اعتماد به نفس شما مفید باشد.
بیشتر بخوانید: پدر غایب و تاثیرهایی که بر زندگی دختران دارد
چگونه اعتماد به نفس ایجاد کنیم؟
این کارها را انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید:
- مثبت بیاندیشید.
- با خودتان خوب رفتار کنید.
- پذیرش خود و بخشیدن خود را تمرین کنید.
- از دوستان و عزیزانتان حمایت دریافت کنید.
- کارهایی را انجام دهید که باعث شادی شما میشود.
- نسبت به دستاوردها و پیشرفت خود احساس خوبی داشته باشید.
خلاصه
اعتماد به نفس پایین اغلب از دلایل بسیاری ناشی میشود. پنج عامل رایجی که در آن نقش دارند عبارتند از: خودگویی منفی، اختلالات سلامت روان، مهارتهای مقابلهای ضعیف ، نشخوار فکری و انعطافپذیری پایین در برابر استرس. با پذیرش خود، مهربانی با خود، دریافت کمک از دوستان و خانواده، به جنگ اعتماد به نفس پایین بروید .
برای یافتن متخصصان مورد نظر خود به کلینیک نی نی بان سر بزنید.