میوه ها و خوشمزه های شب یلدا + فیلم
رکنا: یکی از تنقلات محبوب شب یلدا میوههای خشک شده است.
به گزارش رکنا، میوه جزئی اصلی از سفره یلدا هستند. در این سفره نقش اصلی را میوههای سرخ رنگ بر عهده دارند. رنگ سرخ این میوه های شب یلدا نماد خورشید است.
انار
انار میوه اصلی سفره شب یلدا است. پیشینیان انار را میوه باروری و برکت میدانستند. آنها این معنا را از دانههای زیاد آن دریافت میکردند. همچنین انار به خاطر رنگ قرمزش نماد شادی و خورشید است. در واقع خوردن انار در شب یلدا به خاطر اعتقاد به تأثیر جادوی سرایتی آن بوده است. یعنی آنها با توسل به انار و خوردن آن برکت را از دانههای زیاد آن میگرفتند و نیروی باروری را در خود افزایش میدادند. به همین ترتیب یکی از میوههایی که در خوانچه یلدای عروس میگذارند انار است.
این میوه از دوران بسیار قدیم میوهای مقدس شناخته شده است. انار حتی در ادیان بزرگ دنیا جایگاه ویژهای دارد. در اساطیر و افسانهها هم ذکر آن رفته است. در دین زرتشتی انار از درختان مینوی است و از عناصر مقدس و خجسته به شمار میرود. زرتشتیها از شاخهها و میوه آن در مراسم دینی خود استفاده میکنند.
انار از دید مسلمانان هم میوهای مقدس بوده و در قرآن کریم از آن بهعنوان میوهای بهشتی نام برده شده. خوردن این میوه توسط بزرگان دینی توصیه شده است. پس از این میوه شب یلدا غافل نشوید.
هندوانه
هندوانه هم مثل انار میوه مخصوص سفره یلدا ست. اما آیا خوردن هندوانه اول سرما عجیب نیست؟ باید گفت که همه میدانیم هندوانه میوهای تابستانی است؛ پس هندوانه علاوه بر سرخیش نمادی از خورشید است و یادآور گرمای تابستان و حرارت است.
باور بر این بوده که اگر مقداری هندوانه در شب چلّه بخورند؛ در سراسر چلّه بزرگ و کوچک، از سرما و بیماری در امان خواهند بود. همچنین هندوانه هم مثل انار از میوههای پردانه است و نماد برکت و فراوانی.
میوههای پاییزی
از دیگر میوههای سفره یلدا میتوان انواع میوههای پاییزی را نام برد. در گذشته به همراه انار و هندوانه، میوههای فصلی را هم در سفره میگذاشتند. میوههایی مثل پرتقال و انواع مرکبات، سیب، خرمالو، گلابی و حتی لبو و کدو تنبل میتوانند جایی در سفره یلدا داشته باشند.
تنقلات و آجیل شب یلدا
در این شب مهمتر از شام، تنقلات و آجیل مخصوص شب یلدا ست. در گذشته که نگهداری طولانی مدت میوهها راحت نبود؛ خیلی از میوهها را برای نگهداری و مصرف در فصلهای دیگر، خشک میکردند.
مغزهایی مثل پسته، گردو، بادام و فندق اجزای اصلی آجیل مخصوص شب یلدا هستند. در کنار اینها انجیر و توت خشک شده هم حاضر اند. از قدیم نخودچی و کشمش در بین آجیل شب یلدا وجود داشته. غیر از اینها گندم و نخود برشته، شاهدانه، تخمه هندوانه و کدو هم جز آجیلهای شب یلدا بوده.
به آجیل شب یلدا تنقلاتی هم اضافه شده. امروزه باسلق و پشمک هم از شیرینیهای این سفره هستند.
درست است که آجیل بهعنوان سالمترین تنقلات شناخته میشوند؛ اما حواستان به کالری بالای آن و تنوع زیاد خوراکیها در سفره یلدا هم باشد.
برگه میوه
یکی از تنقلات محبوب شب یلدا میوههای خشک شده است. جایگزینی مناسب برای تنقلات ناسالم و حجم زیاد شیرینیهای صنعتی. علاوه بر امکان خرید از خشکبار و آجیل فروشیها، میتوانید برگه های خشک شده میوه را حتی در خانه تهیه کنید. چند روش ساده برای این کار وجود دارد.
استفاده از آفتاب معمولترین روش خشک کردن میوههاست. میوهها را بعد از خرد کردن به مدت چند روز در آفتاب بگذارید.
دستگاه میوه خشک کن هم در بازار وجود دارد. کار با آنها راحت است و در ظرف ۲۴ ساعت برگههای خشک شده را تحویلتان میدهد.
خشک کردن با استفاده از حرارت و جریان هوا که با حرارت کم و معمولا در فر انجام میشود.
روش دیگر خشک کردن با شکر است. در این روش میوهها را خیساندن یا جوشاندن در یک شیره شکری میخشکانند.
با سرخ کردن هم میتوان میوهها را خشک کرد. این روش برای خشک کردن میوههای پر نشاسته و کم رطوبت مثل موز خیلی مناسب است.
اگر آپارتماننشین باشید با استفاده از شوفاژ هم میتوانید برگه میوهای تهیه کنید. میوههایی که پوست شان قابل خوردن نیست را پوست بگیرید. آنها را حلقه حلقه برش بزنید. آنها را روی فویل یا سینی گذاشته و روی شوفاژ قرار دهید. میتوانید از فن هم استفاده کنید. بهتر است شوفاژ در جای تاریکی باشد. اگر امکانش نیست، روی سینی را با پارچهای تمیز و سفید بپوشانید تا نور مستقیم به برگهها نرسد. پس از یک روز برگههای میوه را برگردانید تا به ظرف نچسبد. پس از سه تا چهار روز میوههای خشک شما آماده و قابل مصرف اند.
روش دیگر برای کسانی که محدودیت فضا دارند. مثل روش قبل میوهها را حلقه حلقه کنید. بر روی سطحی بالاتر از زمین پارچهای سفید و تمیز پهن کنید. میوهها را روی آن بریزید. مکان باید تاریک باشد یا مثل روش قبل روی آن را بپوشانید. به همان ترتیب قبل عمل کرده و میوهها را یک روز بعد برگردانید. این روش طبیعیتر و بهتر است. آماده شدن برگهها در این روش بین ۷ تا ۸ روز طول میکشد. پس دست به کار شوید چون وقتی نمانده.
از جذابترین آیینهای شب چله، سفره شب یلدا و خوردنیهای آن است. خوردنیهایی شامل آجیل مخصوص، میوههای خشکی از قبیل توت خشک، انجیر، برگه هلو و زردآلو، میوههایی چون هندوانه و انار و انواع شیرینی. همه اینها جنبه نمادین دارند و نشانه، برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند.