آداب و رسوم شب یلدا در استان های ایران
رکنا: خراسانیها از قدیم شب یلدا را با نام شب چله یا چلهنشینی میشناسند.
به گزارش رکنا، تحقیق در مورد شب یلدا نشان میدهد معمولا در شهرستانها علاوه بر مراسمی که بین همه مشترک است؛ ویژگیهای خاصی هم پیدا میشوند که ناشناخته ماندهاند. در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
شب یلدا در خراسان
خراسانیها از قدیم شب یلدا را با نام شب چله یا چلهنشینی میشناسند. در این گذشته نچندان دور، مردم برای رفتن به میهمانی چراغی را با خود همراه میبردهاند که به خاطر تعداد زیاد به آن شب چراغ یا چهلچراغ میگفتند.
در خراسان به جای هندوانه و انار، لبو، شلغم پخته، پختیک (لبوی خشک شده) و شربت و شیرینی مخصوصی به نام «کَف» مرسوم است.
تهیه شیرینی کف
این کار را کفزنی میگویند. این آیین که مخصوص شب چله است از دوران خراسان قدیم به یادگار مانده است. الان هم در خراسان مردم مراسم کف زنی را برگزار میکنند. طرز تهیه آن این گونه است که ریشه گیاه چوبک را در آب میخیسانند و چند بار میجوشانند. بعد آن را در ظرف بزرگی به نام تغار میریزند و مردان با دستهای از چوبهای نازک درخت انار، مایع را چند ساعتی هم میزنند تا به صورت کف سفت درآید. این کار را در محیط سرد انجام میهند تا مایع به کف تبدیل شده و بعد سفت شود. کف را با شیره شکر مخلوط کرده و بعد با مغز گردو و پسته تزئین میکنند. مزه آن شبیه گز اصفهان است. در این جشن نوجوانان و جوانان با پرتاب کف به همدیگر و مالیدن آن به سر و صورت دوستان مراسم را شادتر میکنند.
سرحمومی
در گذشته نه چندان دور رسم بوده که مراسم عروسی را در شب چله برگزار کنند. این مراسم سه روز طول میکشیده. یک قسمت این مراسم، سرحمومی بوده که در شب چله انجام میشده است. داماد و عروس را طی مراسمی به حمامهای مردانه و زنانه میبردند و بعد از شستن و کیسه کشیدن مراسم حنابندان را انجام میدادند. این مراسم که گاهی تا سحر طول میکشیده مقدمه مراسم عروسی بوده است. خود عروسی فردا بعد از ظهر انجام میگرفته است. داماد با بردن هدیهای قبل از شب عروسی اجازه هم اتاق شدن با عروس را داشته که این مراسم را نامزدبازی میگفتهاند.
شب یلدا در فارس
سفره مردم شیراز مثل سفره نوروز رنگین است. مرکبات و هندوانه برای سرد مزاجها و خرما و رنگینک برای گرم مزاجها بر سر سفره حاضر است. حافظخوانی جزء جدانشدنی مراسم شب یلدا برای شیرازیها است و مسلما این رسم خوب از شیراز رواج یافته است.
رنگینک سر سفره یلدا
یکی از مراسمی که در شب یلدا و در میان خانم ها انجام میشود فال کلوک است. کلوک یک کوزه بزرگ با دهانه گشاد است. هر کس نشانه خاصی را در کوزه میاندازد. سپس یک دختر بچه میآید و نشانهای را از داخل کوزه خارج میکند و فردی به صورت فال، ترانههای محلی را میخواند. برخی هم از دیوان حافظ کمک میگیرند.
شب یلدا در همدان
همدانیها فال سوزن میگیرند. مراسم به این ترتیب است که همه دور تا دور اتاق مینشینند و پیرزنی بهطور پیاپی شعر میخواند. دختر بچهای پس از اتمام هر شعر بر یک پارچه نبریده و آب ندیده سوزن میزند. مهمانها بنا به ترتیبی که نشستهاند شعرهای پیرزن را فال خود میدانند.
در تویسرکان و ملایر، گردو و کشمش و مویز هم جزء سفره یلدا ست. در شهر دیگری از همدان به نام آجین، میوه و تنقلات برای دختری که نامزد شده ازطرف خانواده داماد برده میشود و این از رسوم قدیم به جامانده است.
شب یلدا در کردستان
شب چله را به کردی «شهوی چله» میگویند. در شهر سنندج از قدیم اکثر خانهها، غذای دلمه و نان سنگک برای پذیرایی از مهمانها آماده میکنند و این به صورت رسم در این شهر در آمده است.
شب یلدا در گلستان
گلستانیها در شب یلدا دور کرسی جمع میشوند و نقل اندازی میکنند. نقل اندازی به معنی تعریف کردن داستانهای شفاهی است؛ همان متلگویی مشهور. میوههای خاص اینجا بیشتر میوههای باغی و جنگلیاند. پرتقال، لیمو، ولیک، کندس و شیرینیهایی مانند مَت و کَسمَک سفره را رنگین میکنند.
شب یلدا در قزوین
مردم قزوین به میوههای سرخ رنگ شبچَره میگویند. شب چره شگون دارد و به زمستان برکت میدهد. غذای مخصوص این شب سبزیپلو و ماهی دودی ست.
مادربزرگهای قزوینی میگویند اگر در این شب ننه سرما گریه کند، باران میبارد؛ اگر پنبههای لحافش بیرون بریزد، برف میآید و اگر گردنبند مرواریدش پاره شود تگرگ میریزد.
در قزوین، از طرف تازه داماد برای نوعروس، «خونچه چله» میفرستند. این خونچه (طبق) شامل پارچه، جواهر، کله قند و هفت نوع میوه است.
شب یلدا در گیلان
گیلانیها به هندوانه خیلی اعتقاد دارند. گیلانیها میگویند، کسی که در شب چله هندوانه بخورد، در تابستان احساس تشنگی نمیکند و در زمستان سرما را حس نخواهد کرد.
ازگیل از تنقلات شب یلدا
آوکونوس از خوردنیهای رایج شب یلدا ست. آو همان آب و کونوس ازگیل خودمان است. طرز تهیه آن این گونه است که در پاییز ازگیلها را در خمرهای میریزند. خمره را پر از آب میکنند و با اضافه کردن کمی نمک درش را میبندند. خمره را بیرون از اتاق میگذارند. ازگیل پس از مدتی آبدار و خوشمزه میشود. ازگیل را با گلپر و نمک میخورند. گیلانیها معمولا تا بهار آوکونوس دارند.
رسم دیگر این است که خانواده داماد برای نو عروسشان طبقی از میوه، خوراکی و تنقلات شب چله تزیین میکنند. در وسط طبق، ماهی سفید بزرگ خام و تازه میگذارند که با سبزیجات تزئین شده است. آنها معتقدند این طبق باعث خیر و برکت و فراوانی در زندگی زوج میشود و همچنین سلامتی و باروری عروس را به ارمغان میآورد.
در میان برخی مردم و جوانان دم بخت، مرسوم است که در شب یلدا فال «هندانه پوس» (پوست هندوانه) میگیرند. برای گرفتن این فال، پوست هندوانه را به چهار قسمت طولی تقسیم میکنند. هر چهار پوست را به پشت سر خود میاندازند. در این میان، چهار حالت پیش میآید، اگر دو قاچ هندوانه، سفید و دو قاچ، سبز باشد، به معنای حد وسط بودن برای نیت شخص است. سبزی پوست نشانه خوب در آمدن و سفیدی آن نشانه بد در آمدن فال است.
شب یلدا در لرستان
شب چله در مناطق لر نشین آداب خاصی دارد. لرها به این شب، «شو اول قارّه» میگویند. آنها تنقلاتی از گندم، شاهدانه، کنجد و گردو درست میکنند. در این شب گندم شیره هم میخورند. روش تهیه گندم شیره اینطور است که گندم را در شیره میخیسانند و به آن زردچوبه و نمک میزنند. بعد از مخلوط کردن؛ آن را روی ساج برشته و سپس با بادام، گردو، کشمش، سیاهدانه و کنجد تزئین میکنند.
در این شب بچهها به پشت بام همسایهها میروند و شالی یا چادری را از بام میآویزند و شعر شب یلدا را بلند میخوانند.
امشو اول قاره / خیر دِ هونَت بواره
امشب اول یلداست / خیر از خانهات ببارد
نون و پنیر و شیره / کیخا هونَت نمیره
نان و پنیر و شیره / کدخدای (صاحب) خانهات نمیرد
اِمشو اول قاره / کـَت و گلونی وِه هاره
امشب شب یلداست / گلونیهای همه از بام آویزان است
نَم نَمِ بارو میوارَه / صِحاو هُونُه بیارَه
باران نم نم میبارد / صاحبخانه بیدار است
و…
همسایه در شال کمی آجیل، شیرینی، گندم برشته، شاهدانه و میوه میگذارد و بچهها برای تشکر چند بیت اول را تکرار میکنند و به خانه بعدی میروند.
شب یلدا در آذربایجان شرقی
مردم آذربایجان به هندوانه شب یلدا «چیلله قارپیزی» میگویند. آنها معتقدند با خوردن هندوانه لرز و سرمای زمستان بر تنشان تأثیری ندارد.
خوشنویسی شب یلدا
در دوران نامزدی از طرف خانواده داماد خوانچه به خانه نوعروس میبرند و سهم او را از چله برایش میفرستند. در نخستین سال ازدواج هم پدر عروس، قبل از غروب آفتاب سهم چله دختر و دامادش را میفرستد. این سهم شامل هندوانه، میوه، آجیل، شیرینی، یک قواره پیراهنی باکفش و چادری روانه منزل آنها میکند.
قبلترها که رفت و آمد در زمستان به این آسانی نبود، از اواخر تابستان مقداری هندوانه و خربزه را در توری میگذشتند و از سقف آویزان میکردند یا اینکه در کاه میگذاشتند. این کار با عث میشد میوهها تا زمستان سالم بمانند.
غذاهای مرسوم این شب شامل، برنج، مرغ و آش شیر است.
بزرگ خانواده هنگام بریدن هندوانه میگوید: «قادا بلامیزی بو گئجه کسدوخ» (بلایای خودمان را امروز بریدیم) و شگون و میمنت را به جمع اضافه میکند.
زنان معمولا تا پایان چله کوچک، خانهتکانی نمیکنند. آنها اعتقاد دارند که خانهتکانی در طول این دو چله موجب نفرین شدن از طرف چله میشود.
شب یلدا در کهگیلویه و بویراحمد
در شب اعضای فامیل دور هم جمع میشوندتا پیرترین فرد خانواده برایشان «متیل» بگوید. متیل داستانی افسانهای و طولانی ست که به طور شفاهی حفظ شده.
در این شب به نیت بارش برف و سفیدی زمستان، آشهای محلی مثل شیربرنج و دووا میپزند. دووا نوعی آش دوغ است و در ظرفهای بزرگ میپزند که جوابگوی جمعیت زیاد باشد.
شام سنتی شب یلدا غذاهای محلی مانند آش کارده، شله بادام و شله ماش است.
آنها رسمی به نام «کاسه بهره» دارند. کاسه بهره در واقع بردن غذا برای همسایههای فقیر است.
شب یلدا در کرمان
حکایت شب یلدا در میان کرمانیها با آن داستان قدیمی معروفش شنیدنی است؛ کرمانیها شب یلدا را تا صبح بیدار میمانند و این شب زندهداری داستان جالبی دارد. کرمانیها میگویند در این شب قارون به شکل هیزم شکنى که پشتهاى هیزم برپشت دارد به خانهها سرکشی میکند و به آنها هیزم مىدهد. این هیزمها صبح روز بعد تبدیل به شمشهاى طلا مىشود.