قرص متفورمین، کیست را از بین می برد؟
قرص متفورمین یک داروی خوراکی است که در اصل، برای کمک به کنترل دیابت استفاده میشود. با این حال، این قرص...
قرص متفورمین یک داروی خوراکی است که در اصل، برای کمک به کنترل دیابت استفاده میشود. با این حال، این قرص میتواند در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز موثر باشد. به خواندن ادامه دهید تا با قرص متفورمین برای کیست تخمدان آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: اصلاح سبک زندگی برای تنبلی تخمدان
در این مقاله میخوانید:
- قرص متفورمین برای چیست؟
- قرص متفورمین برای کیست تخمدان
- روش مصرف قرص متفورمین
- عوارض قرص متفورمین
- تداخلات دارویی قرص متفورمین
- پاسخ به سوالات رایج
قرص متفورمین برای چیست؟
قرص متفورمین یک عامل ضد دیابت تایید شده توسط FDA است.
قرص متفورمین یک عامل ضد دیابت تایید شده توسط FDA است که سطح قند خون بالا را در بیماران دیابتی نوع دو مدیریت میکند. این قرص، جذب گلوکز از رودهها و تولید گلوکز کبد را کاهش میدهد و حساسیت به انسولین را نیز بهبود میبخشد. البته بهتر است که این قرص، در کنار تغییرات رژیم غذایی و ورزش برای نتایج بهتر مصرف شود.
به علاوه، مدیریت سطح قند خون با داروهایی مانند متفورمین میتواند از عوارضی مانند آسیب کلیوی، مشکلات عصبی، نابینایی، قطع عضو و اختلال عملکرد جنسی جلوگیری کند. کنترل موثر دیابت همچنین میتواند خطر حملات قلبی یا سکته مغزی را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: درمان تنبلی تخمدان در دختران مجرد بالای ۳۵ سال؛ علائم و علت
قرص متفورمین برای کیست تخمدان
دوز مصرف متفورمین باید طوری باشد که بدن شما بتواند آن را تحمل کند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از علل شایع عدم تخمک گذاری و ناباروری در زنان محسوب میشود. در واقع، زنان مبتلا به این سندرم، نمیتوانند به طور منظم تخمک گذاری کنند و همین باعث میشود که دورههای قاعدگی نامنظم داشته باشند. در این میان، قرص متفورمین برای کیست تخمدان ، یک روش نسبتاً جدید است که برای درمان مشکلات تخمک گذاری در زنان مبتلا به این سندرم استفاده میشود. (اگرچه همانطور که گفتیم، این قرص در وهله اول برای درمان دیابت کاربرد دارد.)
بیشتر بخوانید: ۷ روش درمان تنبلی تخمدان که باید بدانید
روش مصرف قرص متفورمین
دوز مصرف متفورمین باید طوری باشد که بدن شما بتواند آن را تحمل کند. اکثر افراد میتوانند ۵۰۰ میلی گرم متفورمین را سه بار در روز تحمل کنند. با این حال، باید به تدریج به این دوز برسند. به طور کلی، توصیه میشود که متفورمین را با ۵۰۰ میلی گرم و یک بار در روز شروع کنید. سپس، بعد از یک هفته، مصرف خود را به ۵۰۰ میلی گرم و دو بار در روز برسانید و بعد از یک هفته دیگر، آن را به ۵۰۰ میلی گرم و سه بار در روز افزایش دهید.
البته اگر دوز سه بار در روز به دلیل عوارض جانبی قابل تحمل نباشد، باید در همان دوز دو بار در روز باقی بمانید. علاوه بر این، حتماً قبل از مصرف این قرص با پزشک خود صحبت کنید و توصیههای این مقاله را سرخود انجام ندهید. چرا که قرص متفورمین نیز میتواند مانند هر قرص دیگری بدون تجویز پزشک خطرناک باشد.
بیشتر بخوانید: علائم تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک
عوارض قرص متفورمین
علائم واکنش آلرژیک به متفورمین شامل کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو میشود که در صورت مشاهده این علائم، نیاز به کمک فوری پزشکی دارید. به علاوه، برخی از افرادی که از این دارو استفاده میکنند، دچار اسیدوز لاکتیک میشوند که میتواند کشنده باشد. علائم حتی خفیف این وضعیت که هشدار دهنده هستند، عبارتند از:
- درد عضلانی غیرمعمول
- احساس سرما
- مشکلات تنفسی
- احساس سرگیجه، سبکی سر، خستگی یا ضعف
- معده درد
- استفراغ
- ضربان قلب آهسته یا نامنظم
سایر عوارض جانبی رایج متفورمین ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- قند خون پایین
- حالت تهوع
- ناراحتی معده
- اسهال
بیشتر بخوانید: درمان قطعی نارسایی تخمدان: امکان پذیر است؟/ عوارض جدی
تداخلات دارویی قرص متفورمین
متفورمین ممکن است با چندین داروی مختلف تداخل داشته باشد و فعل و انفعالات مختلف میتواند اثرات متفاوتی ایجاد کند. به عنوان مثال، برخی از آنها میتوانند در عملکرد یک دارو اختلال ایجاد کنند، در حالی که برخی دیگر میتوانند باعث افزایش عوارض جانبی شوند. در زیر، فهرستی از برخی داروهایی که میتوانند با داروی متفورمین تداخل داشته باشند، آورده شده است:
- برخی از داروهای دیابت مانند انسولین و داروهایی که انسولین آزاد میکنند. (مانند گلیبورید)
- دیورتیکها که برای کاهش فشار خون استفاده میشوند، مانند فوروزماید و هیدروکلروتیازید.
- داروی کلسترول
- داروهای گلوکوم مانند استازولامید، برینزولامید، دورزولامید و متازولامید.
- توپیرامات که برای درمان درد عصبی و تشنج استفاده میشود.
- فنی توئین که برای درمان تشنج استفاده میشود.
- سایمتیدین که برای درمان سوزش سر دل و سایر مشکلات معده استفاده میشود.
- فنوتیازینها که داروهای ضد روان پریشی هستند. (مانند کلرپرومازین، فلوفنازین و پروکلروپرازین)
- بعضی داروهای هورمونی خاص مانند کورتیکواستروئیدها و استروژنها
- داروی سل
- داروهای تیروئید
بیشتر بخوانید: نشانه های سلامتی مهم که خانم ها نباید نادیده بگیرند
پاسخ به سوالات رایج
۱- آیا مصرف متفورمین باعث لاغری میشود؟
متفورمین میتواند منجر به یک کاهش وزن متوسط شود، اما معمولاً وزن شما را به طور قابل توجه افزایش نمیدهد. با این حال، مطالعات بالینی مختلفی نشان دادهاند که اگر قرص متفورمین برای کیست تخمدان به تنهایی استفاده شود، منجر به کاهش وزن حداقل هفت دهم کیلوگرم تا حداکثر، پنج کیلوگرم و هشت دهم میشود.
۲- آیا میتوان قرص متفورمین را بدون غذا مصرف کرد؟
اگر متفورمین را بدون غذا مصرف کنید، ممکن است با ناراحتی معده مواجه شوید؛ به خصوص اگر تازه درمان خود را شروع کرده باشید. تهوع و استفراغ یکی از شایعترین عوارض جانبی متفورمین هستند که میتوانند در بیش از یک چهارم بیماران رخ دهند.
۳- چقدر طول میکشد تا قرص متفورمین اثر کند؟
متفورمین معمولاً در هفته اول درمان شروع به کاهش سطح قند خون (گلوکز) میکند، اما ممکن است ۲ تا ۳ ماه طول بکشد تا اثر آن کاملاً مشاهده شود. متفورمین یک درمان خوراکی اولیه ارجح برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو است که معمولاً باید مصرف طولانی مدت داشته باشد. این دارو میتواند سندرم تخمدان پلی کیستیک ناشی از دیابت را برطرف کند.
بیشتر بخوانید: علایم پارگی کیست تخمدان چیست؟+ درمان
کلام آخر
قرص متفورمین در وهله اول برای درمان دیابت نوع دو استفاده میشود. با این حال، از آن جایی که دیابت میتواند یکی از دلایل ایجاد سندروم تخمدان پلی کیستیک باشد، متفورمین را میتوان برای درمان و کنترل بعضی از کیستهای تخمدان نیز استفاده کرد.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.