چند ساعت بعد از نزدیکی می توان قرص اورژانسی خورد؟
بسیاری از افرادی که بعد از رابطه حفاظت نشده قرص اورژانسی مصرف میکنند، این سؤال برایشان پیش میآید که چند ساعت بعد از نزدیکی میتوان قرص اورژانسی خورد؟ در ادامه پاسخی جامع به این سؤال خواهیم داد.
قرصهای پیشگیری از بارداری اورژانسی که اغلب به عنوان قرص اورژانسی شناخته میشوند، نوعی پیشگیری از بارداری فوری هستند که میتوانند پس از مقاربت محافظت نشده برای کمک به جلوگیری از بارداری استفاده شوند. زمان مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی نکتهای کلیدی به شمار میرود و برای اثربخشی آنها بسیار مهم است. در ادامه بیشتر درباره زمان مصرف و مراقبتهای بعد از مصرف این قرصها در اختیارتان قرار خواهیم داد.
در این مقاله میخوانید:
- مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی، چقدر زمان داریم؟
- اقدامات پس از مصرف قرص اورژانسی
- عوارض مصرف قرص اورژانسی
بیشتر بخوانید: قرص اورژانسی؛ دستورالعمل زمان مصرف و بررسی عوارض
مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی، چقدر زمان داریم؟
زمان مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی به عوامل مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال نوع و برند قرصی که برای پیشگیری فوری از بارداری استفاده میشود، در زمان مصرف آن نقش دارد. در ادامه بیشتر درباره این موضوع صحبت خواهیم کرد.
قرص اورژانسی یک مرحله ای Plan B
این نوع قرص اورژانسی یک برند رایج از قرصهای ضد بارداری اضطراری است که بدون نسخه در دسترس است. این قرص زمانی مؤثرتر است که در اسرع وقت پس از مقاربت محافظت نشده مصرف شود. هر چه زودتر مصرف شود، احتمال جلوگیری از بارداری بیشتر میشود. در حالت ایدهآل، باید ظرف ۷۲ ساعت (۳ روز) پس از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف شود.
قرص اورژانسی ella
نوع دیگری از قرصهای پیشگیری از بارداری، قرص اورژانسی ella است که معمولاً با وجود نسخه از پزشک میتوان آن را تهیه کرد. این قرص از نوع قبلی اثربخشی طولانیتری دارد و میتوان آن را تا ۱۲۰ ساعت (۵ روز) پس از مقاربت محافظت نشده مصرف کرد.
نکته اول
اثربخشی قرصهای ضد بارداری اورژانسی با گذشت زمان پس از مقاربت محافظت نشده کاهش مییابد. در حالی که آنها هنوز هم میتوانند تا ۷۲ یا ۱۲۰ ساعت پس از نزدیکی محافظت نشده مؤثر باشند، هر ساعت که میگذرد احتمال جلوگیری از بارداری کاهش مییابد. به طور کلی مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی عمدتاً با جلوگیری یا به تأخیر انداختن تخمک گذاری عمل میکند. اگر تخمک گذاری قبلاً اتفاق افتاده باشد، اثربخشی آنها کاهش مییابد یا ممکن است ثمربخش نباشد.
نکته دوم
قرصهای اورژانسی پیشگیری از بارداری برای استفاده منظم در نظر گرفته نشدهاند و نباید جایگزین روشهای معمول پیشگیری از بارداری شوند. پس از مصرف این قرصها، توصیه میشود با یک متخصص زنان مشورت کنید تا مراقبتهایی را برای کاهش عوارض این قرصها در اختیارتان قرار دهد.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: قهوه با مغز چه میکند؟ فِرِش و شاداب
اقدامات پس از مصرف قرص اورژانسی
پس از مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی، رعایت برخی اقدامات مراقبتی برای اطمینان از اثربخشی بهینه و رفع هرگونه عوارض جانبی بالقوه ضروری است. در این بخش اقداماتی را که پس از مصرف قرص اورژانسی باید انجام دهید، مورد بررسی قرار خواهیم داد.
دریافت مشاوره بعد از مصرف قرص
توصیه میشود پس از مصرف قرصهای اورژانسی، با یک پزشک مشورت کنید. این قرار ملاقات اجازه میدهد تا درباره اثربخشی قرص، عوارض جانبی بالقوه و گزینههای پیشگیری از بارداری مداوم برای جلوگیری از موارد آتی مقاربت محافظت نشده، صحبت کنید.
پیشگیری طولانی مدت
پیشگیری اورژانسی جایگزینی برای پیشگیری از بارداری معمولی نیست. یک متخصص میتواند راهنماییهایی را درباره انتخاب یک روش پیشگیری از بارداری مناسب و مداوم ارائه دهد.
مطالب پیشنهادی: تأثیر قرص اورژانسی روی پریود/ چه عوارضی دارد؟
تست بارداری
اگر پریودتان بعد از مصرف قرص بیش از یک هفته تاخیر داشته باشد یا نگرانی درباره اثربخشی قرصهایی اورژانسی پیشگیری از بارداری ذهنتان را درگیر کرده است، میتوان تست بارداری انجام داد. تستهای بارداری خانگی به راحتی در دسترس هستند و متخصص زنان نیز میتواند در صورت نیاز، این آزمایش را انجام دهد.
توجه به عوارض
در حالی که ابتلا به عوارض جدی ناشی از مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی نادر است، اما اگر فردی درد شدید شکم، استفراغ مداوم یا سایر علائم غیرعادی را تجربه کرد، مراجعه به پزشک در این شرایط بسیار مهم است.
حفظ سلامت عمومی
پیروی از یک سبک زندگی سالم از جمله تغذیه مناسب، ورزش منظم و خواب کافی، به رفاه کلی فرد در این دوره کمک میکند. این امر به ویژه پس از مصرف اورژانس پیشگیری از بارداری برای حمایت از بهبودی بدن بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: فواید قرص های ضد بارداری چیست و آیا همه میتوانند استفاده کنند؟
عوارض مصرف قرص اورژانسی
در حالی که قرصهای ضد بارداری اورژانسی معمولاً در پیشگیری از بارداری ایمن و مؤثر هستند، اما مانند هر دارویی ممکن است با عوارض جانبی خاصی همراه باشند. برای افراد ضروری است که از عوارض احتمالی این قرصها آگاه باشند و در صورت بروز نگرانی به پزشک مراجعه کنند.
تهوع و استفراغ
حالت تهوع یکی از عوارض جانبی رایج قرصهای ضد بارداری اورژانسی است. در برخی موارد ممکن است با استفراغ همراه باشد. اگر در عرض دو ساعت پس از مصرف قرص استفراغ رخ دهد، ممکن است اثربخشی دارو کاهش یابد و باید با یک متخصص مشورت شود.
بی نظمی قاعدگی
مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی میتواند باعث تغییرات موقتی در چرخه قاعدگی شود. این شرایط ممکن است شامل دورههای زودتر یا دیرتر از حد انتظار و تغییرات در جریان خون باشد. این بینظمیها معمولاً در چرخه قاعدگی بعدی برطرف میشوند، اما اگر نگرانیها ادامه داشت، مشاوره با یک پزشک توصیه میشود.
حساسیت سینه
برخی از افراد ممکن است حساسیت سینه را به عنوان یک عارضه جانبی قرصهای ضد بارداری اورژانسی تجربه کنند. این حساسیت معمولاً موقتی است و خود به خود فروکش میکند.
خستگی و سرگیجه
خستگی و سرگیجه از دیگر عوارض جانبی مصرف این قرص است. این علائم عموماً خفیف و گذرا هستند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: فواید یائسگی، پیش به سوی زندگی بهتر
خطر حاملگی خارج از رحم
در حالی که این عارضه بسیار نادر است، اما شکست پیشگیری از بارداری بد از مصرف این قرص میتواند منجر به حاملگی خارج رحمی شود. این یک وضعیت جدی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
عکس العمل های آلرژیتیک
واکنشهای آلرژیک به قرصهای ضد بارداری اورژانسی نادر است اما میتواند رخ دهد. این علائم ممکن است شامل بثورات پوستی، خارش، تورم، سرگیجه شدید یا مشکل در تنفس باشد. در صورت مشاهده هرگونه نشانهای از واکنش آلرژیک، به دنبال مراقبتهای پزشکی اورژانسی باشید.
تغییرات خلق و خو
مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی ممکن است منجر به تغییرات خلقی یا ناراحتی عاطفی در برخی افراد شود. این شرایط میتواند نتیجه استرس مرتبط با نیاز به اقدامات اضطراری باشد.
تأخیر در تخمک گذاری
قرصهای ضد بارداری اورژانسی عمدتاً با تأخیر یا مهار تخمک گذاری عمل میکنند. در حالی که این عارضه قابل پیش بینی و طبیعی است اما میتواند منجر به اختلالاتی در چرخه طبیعی قاعدگی شود و تخمک گذاری به تأخیر بیفتد.
شکست پیشگیری از بارداری
قرصهای اورژانسی صد در صد مؤثر نیستند و احتمال شکست پیشگیری از بارداری وجود دارد. در چنین مواردی، خطر حاملگی ناخواسته باز هم وجود دارد و صفر نمیشود.
مطالب پیشنهادی: آیا مصرف قرص کنترل بارداری دوران قاعدگی را عقب می اندازد؟
کلام آخر
همان طور که در این مقاله اشاره کردیم، اثربخشی مصرف قرص اورژانسی بعد از نزدیکی با زمان استفاده آنها ارتباط تنگاتنگی دارد. زمان مصرف این قرص از ۷۲ ساعت تا ۱۲۰ ساعت بعد از نزدیکی محافظت نشده متغیر است و مصرف آن در این بازه زمانی بالاترین اثربخشی را در اختیارتان قرار خواهد داد. لازم به ذکر است، استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری اضطراری نباید جایگزین روشهای منظم پیشگیری از بارداری شود.