روشهای پیشگیری از پریود نامنظم: راهکارهایی برای حفظ سلامتی شما
پریود یا همان قاعدگی، یک نشانه از سلامتی خانمها و آمادگی برای بارداری آنها است. به همین دلیل، این اتفاق از سن بلوغ آغاز شده و تا سنی که فرد آمادگی برای بارداری داشته باشد، ادامه پیدا میکند. بسیاری از افراد تصور...
پریود یا همان قاعدگی، یک نشانه از سلامتی خانمها و آمادگی برای بارداری آنها است. به همین دلیل، این اتفاق از سن بلوغ آغاز شده و تا سنی که فرد آمادگی برای بارداری داشته باشد، ادامه پیدا میکند. بسیاری از افراد تصور دارند که پریود نامنظم یک نشانه از نازایی است. پریود نامنظم، تنها یک نشانه از وجود بیماری یا سبک زندگی غلط در یک خانمها است که باید نسبت به درمان آن اقدام کند. در برخی موارد چرخه قاعدگی نامنظم، به دلیل وجود کیست، فیبروم یا تیروئید کم کار یا پرکار رخ میدهد. این بیماریها، معمولا جنبه موروثی دارند و فرد نمیتواند از آنها پیشگیری کند.
در مقابل، برخی دیگر از دلایل پریود نامنظم که مربوط به سبک زندگی، وزن بالا، تغذیه نامناسب میشود که امکان پیشگیری از آنها وجود دارد. تنها با رعایت برخی نکات، مخصوصا در سنین پایین و نوجوانی، میتوانید از بروز پریود نامنظم در خود جلوگیری کنید.
پریود نامنظم چیست؟
تصویر 1- آلت: پریود نامنظم چیست؟
قاعدگی در خانمها، دارای یک سیکل مشخص و نسبتا دقیقی است که با وجود تغییرات شدید در این سیکل، شما متوجه نامنظم بودن پریود خود میشود. سیکل پریود طبیعی، در خانمهای جوان بین ۲۱ الی ۲۸ روز است. یعنی از یک پریود شما تا پریود بعدی، باید ۲۱ الی ۲۸ روز زمان بگذارد. اگر سیکل پریود کمتر از ۲۱ روز و بیشتر از ۲۸ الی ۳۰ روز باشد، پریود شما نامنظم است.
برای شناسایی پریود نامنظم و مطمئن شدن از این اتفاق، بهتر است که به مدت سه ماه، سیکل پریود خود را یادداشت کنید. تاریخ شروع پریود و پایان آن، تعداد روزهای پریود و فاصله بین دو پریود را به طور دقیق یادداشت کنید. اگر در طول این سه ماه، علائم زیر را در خود مشاهده کردید، حتما برای درمان پریود نامنظم به پزشک مراجعه کنید.
- چرخه قاعدگی بیش از ۳۵ روز و تکرار آن بیش از سه ماه
- تغییر در تعداد روزهای پریود، کمتر یا بیشتر شدن تعداد روزها در ماههای مختلف
- خونریزی خیلی شدید یا خیلی کم و غیرطبیعی
- دیدن لختههای خون غیرطبیعی و بزرگ
- پریود نشدن بیش از یک ماه یا بیشتر
- تجربه دردهای شدید و غیرطبیعی
مشاهده این علائم در خانمهای جوان، نشانههایی از پریود نامنظم است ولی این علائم در دختران نوجوان یا خانمهای مسن، نسبتا طبیعی است. دختران در سن بلوغ، به دلیل تغییرات هورمونی، پریودهای نامنظمی را تجربه میکنند و خانمهای مسن نیز به دلیل نزدیک شدن به دوران یائسگی، ممکن است که این علائم را در خود ببینند.
روشهای درمان پریود نامنظم
پس از شناسایی پریود نامنظم و مطمئن شدن از آن، باید روشهای درمان را پیش بگیرید. درمان پریود نامنظم بسته به دلیل آن، متفاوت است. به همین دلیل، ابتدا باید نسبت به دلیل پریود نامنظم در خود آگاه شوید. برای این کار، پیشنهاد میشود که حتما به پزشک مراجعه کرده و با مشورت او، روش درمان خود را پیش بگیرید.
تصویر ۲- آلت: درمان پریود نامنظم
تست بارداری
یکی از دلایل مهم، در قطع شدن ناگهانی پریود یا نامنظم شدن آن، بارداری است. به همین دلیل، در قدم اول حتما باید از باردار نبودن خود مطمئن شوید. تست بارداری دهید و در صورت منفی بودن، مراحل درمان را آغاز کنید.
مصرف داروهای جلوگیری از بارداری
اگر پریودهای نامنظم شما به دلیل کیست تخمدان یا یکسری تغییرات هورمونی باشد، دکتر با تجویز داروهای جلوگیری از بارداری، درمان را آغاز میکند. البته، این درمان در صورتی است که شما قصد باردار شدن نداشته باشید یا کیستتان کمتر از ۸ سانتی متر باشد. اگر کیست تخمدان بزرگ باشد، درمان جراحی توصیه میشود.
مصرف قرصهای پروژسترونی
معمولا در شرایطی که بیمار به مصرف داروهای جلوگیری از بارداری پاسخ ندهد، مصرف داروهای پروژسترونی تجویز میشود. همچنین، اگر قصد باردار شدن داشته باشید، قرصهای پروژسترونی جایگزین مناسبی برای قرصهای جلوگیری از بارداری هستند. اگر به مدت دو هفته مصرف این قرصها را در سیکل قاعدگی خود قرار دهید، پریود شما منظم میشود.
تغییر در سبک زندگی
ورزش و تغذیه مناسب، دو عامل مهم در قاعدگی خانمها است. معمولا خانمهایی که تغذیه سالمی دارند و دائما ورزش انجام میدهند، پریودهای منظمتری را تجربه میکنند. به همین دلیل، پیشنهاد میشود که اگر پریودهای نامنظم را تجربه میکنید، تغییرات بزرگی در سبک زندگی خود انجام دهید. به عنوان مثال، ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید. غذاهای چرب و فست و فود را کنار بگذارید. برای تنظیم پریود خود، زنجبیل، دارچین، آناناس و مواد غذایی حاوی ویتامین C را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
تصویر 3- آلت: روشهای پیشگیری از پریود نامنظم
پیشگیری از پریود نامنظم
اگر در حال حاضر، پریود نسبتا منظمی دارید یا تغییرات کوچکی را در چرخه قاعدگی خود مشاهده میکنید، بهتر است که روشهای پیشگیری از پریود نامنظم را از همین حالا انجام دهید. با چند راهکار ساده میتوانید به تنظیم ماندن سیکل پریود خود کمک کنید.
ورزش را جدی بگیرید. اگر در سن نوجوانی هستید، ورزش کنید و با این کار، از پریود نامنظم در جوانی خود جلوگیری کنید. کاهش وزن یا افزایش وزن شدید یکی از دلایل پریود نامنظم است. از چنین اتفاقی جلوگیری کنید. با تغذیه سالم، سعی کنید که وزن خود را متعادل نگهدارید. اگر وزن زیادی دارید، برای کاهش وزن اصولی اقدام کنید. آزمایش مربوط به تیروئید را انجام دهید. اگر تیروئید پرکار یا کم کاری دارید، به پزشک مراجعه کرده و داروهای تنظیم تیروئید را مصرف کنید. استرس را از زندگی خود دور کنید. اگر معمولا دچار اضطراب و تبش قلب میشوید، به پزشک مراجعه کرده و مصرف داروهای آرامبخش را شروع کنید.
با انجام همین چند روش ساده، میتوانید از پریود نامنظم در سنین جوانی جلوگیری کنید. علاوه بر بیماریهای موروثی، شرایط و سبک زندگی تاثیرات شدیدی روی سیکل پریود میگذارند. در مواردی که شما به دلیل بیماریهای موروثی دچار پریود نامنظم شوید، روشهای جلوگیری کارساز نیستند؛ ولی در مواردی که سبک زندگی باعث چنین اتفاقی میشود، میتوانید از روشهای جلوگیری از آن استفاده کنید. در دوران پریود، حتما از پدهای بهداشتی خوب و ضد حساسیت مانند پدهای بهداشتی تافته استفاده کنید. با استفاده از این پدها، در طول پریود امکان ورزش کردن را هم خواهید داشت.