بهترین قرص برای تنظیم هورمون های زنانه کدام است؟/ انواع قرص
عدم تعادل هورمونی زمانی رخ میدهد که مقدار هورمون موجود در خون شما کم یا زیاد باشد. علائم رایج این وضعیت شامل تغییر وزن، کاهش میل جنسی و آکنه است. برای رهایی از این علائم روی این مقاله کلیک کنید و با قرص تنظیم هورمون زنانه آشنا شوید.
قرص تنظیم هورمون زنانه مثل قرصهای ضد بارداری به کنترل هورمونها و منظم کردن چرخه قاعدگی زنان کمک میکنند. هورمونها توسط غدد درون ریز تولید میشوند و از طریق خون به بافتها و اندامها میرسند تا به آنها دستور دهند. هورمونها برای تنظیم بیشتر فرآیندهای اصلی بدن ضروری هستند. به همین دلیل، عدم تعادل هورمونی میتواند بر بسیاری از عملکردهای بدن تأثیر بگذارد. به خواندن ادامه دهید تا با بهترین قرص برای تنظیم هورمون زنانه آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: چگونه قاعدگی نامنظم را درمان کنیم؟
عدم تعادل هورمونی چیست؟
عدم تعادل هورمونی میتواند موقت یا مزمن و طولانیمدت باشد.
عدم تعادل هورمونی زمانی اتفاق میافتد که یک یا چند هورمون را بیش از حد یا خیلی کم داشته باشید. برخی از این عدم تعادلها میتوانند موقتی و برخی دیگر مزمن و طولانیمدت باشند. حتی برخی از آنها نیاز به درمان دارند تا بتوانید از نظر جسمی سالم بمانید. این در حالی است که برخی دیگر مشکلی در سلامت شما ایجاد نمیکنند، اما میتوانند بر کیفیت زندگی شما تأثیر منفی بگذارند. علائم عدم تعادل هورمونی در زنان عبارتند از:
- نوسانات خلقی
- یبوست یا اسهال
- سیکل قاعدگی نامنظم
- ناباروری
- شکم درد یا کمر درد در دوران قاعدگی
- میل جنسی کم
- بی خوابی
- افزایش وزن یا کاهش وزن غیرقابل توضیح
- شکننده شدن استخوانها
- هیرسوتیسم یا رشد بیش از حد مو
- بثورات روی پوست
بیشتر بخوانید: تنظیم هورمون های زنانه، عرق رازیانه مختل میکنه؟
قرص تنظیم هورمون زنانه
قرص های تنظیم هورمون زنانه شامل داروهایی میشوند که میتوانند تخمک گذاری رحم را کنترل کنند و به آن، یک برنامه منظم بدهند. یکی از مشهورترین قرصهای تنظیم کننده، داروهای ضد بارداری خوراکی هستند که به کمک هورمونهای موجود در خود میتوانند از ترشح تخمکها در طول تخمک گذاری جلوگیری کنند. این قرصها همچنین، باعث ضخیم شدن مخاط دهانه رحم میشوند تا به عنوان یک مانع بین اسپرم و هر تخمکی که ممکن است آزاد شود عمل کنند.
بیشتر بخوانید: علت به هم خوردن هورمون ها
بهترین قرص برای تنظیم هورمون زنانه
برای اینکه با بهترین قرص تنظیمی آشنا شوید، ابتدا باید انواع قرصهایی که میتوانند برای تنظیم هورمونهای زنانه به کار بروند را بشناسید. در واقع، میتوان گفت که بهترین قرص تنظیمی با توجه به شرایط و جواب آزمایشهای هر فرد متفاوت است و نمیتوان برای همه یک نسخه کلی پیچید.
بیشتر بخوانید: هورمون استروژن در زنان، آشنایی با مواد غذایی مربوطه
انواع قرص تنظیم هورمون زنانه
گزینههای درمانی برای زنان مبتلا به عدم تعادل هورمونی عبارتند از:
- هورمون یا داروهای پیشگیری از بارداری: برای کسانی که سعی در باردار شدن ندارند، داروهای حاوی استروژن و پروژسترون به عنوان بهترین قرص برای تنظیم هورمون زنانه میتوانند به تنظیم چرخههای قاعدگی نامنظم و کاهش علائم کمک کنند. راههای پیشگیری از بارداری نیز به صورت قرص، حلقه، پچ، شات یا دستگاه داخل رحمی (IUD) در دسترس هستند.
- استروژن واژینال: افرادی که به دلیل تغییر سطح استروژن دچار خشکی واژن شدهاند، میتوانند کرمهای حاوی استروژن را مستقیماً روی بافتهای واژن خود بمالند تا علائم را کاهش دهند. البته استفاده از قرصها و حلقههای استروژن نیز ممکن است.
- داروهای جایگزین هورمونی: این داروها نیز به کاهش موقت علائم شدید مرتبط با یائسگی، مانند گرگرفتگی یا تعریق شبانه کمک میکنند.
- افلورنیتین (Vaniqa): این کرم تجویزی ممکن است رشد موهای زائد صورت را در زنان کند کند.
- داروهای ضد آندروژن: این داروها نیز با مسدود کردن هورمون مردانه آندروژن میتوانند به محدود کردن آکنه شدید و رشد یا ریزش بیش از حد مو کمک کنند.
- کلومیفن (کلومید) و لتروزول (فمارا): این داروها هم به تحریک تخمک گذاری در افراد مبتلا به PCOS که در تلاش برای باردار شدن هستند کمک زیادی میکنند. پزشکان همچنین ممکن است با تزریق گنادوتروپین به افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و ناباروری، شانس بارداری آنها را افزایش دهند. پس کلومیفن هم میتواند یک قرص تنظیم هورمون زنانه مناسب باشد.
بیشتر بخوانید: تعادل هورمونی در زنان، نشانه های نداشتن آن
درمان عدم تعادل هورمونی به عامل ایجاد آن بستگی دارد.
درمان عدم تعادل هورمونی به عامل ایجاد آن بستگی دارد. اگر سطح هورمونی شما کمتر از حد طبیعی باشد، درمان اصلی، درمان جایگزینی هورمون است. علاوه بر این، بسته به اینکه کدام هورمون دچار کمبود است، میتوانید از داروهای خوراکی (قرص) یا داروهای تزریقی استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر سطح هورمون تیروئید شما پایین است (کم کاری تیروئید)، پزشک شما میتواند قرصهای هورمون مصنوعی تیروئید را تجویز کند یا اگر کمبود هورمون رشد دارید، احتمالاً باید از هورمون رشد مصنوعی استفاده کنید.
اگر سطح هورمونی بالاتر از حد طبیعی دارید، بسته به علت، گزینههای درمانی زیادی وجود دارد. گزینهها شامل دارو، جراحی، پرتودرمانی یا ترکیبی از هر یک از این موارد است. به عنوان مثال، اگر شما یک پرولاکتینوما، یک تومور خوش خیم (غیرسرطانی) دارید که باعث ایجاد پرولاکتین (هورمون) اضافی میشود، پزشک ممکن است دارویی برای کوچک کردن تومور تجویز کند یا ممکن است برای برداشتن آن نیاز به جراحی داشته باشید.
بیشتر بخوانید: اختلالات دوره قاعدگی، اطلاعاتی که باید بدانید
بهترین داروی گیاهی برای تنظیم هورمون زنانه
چند نمونه از گیاهانی که میتوانند به عنوان قرص تنظیم هورمون زنانه استفاده شوند، عبارتند از:
- دانه سیاهدانه: عصاره غلیظ دانه سیاهدانه حاوی ترکیبی گیاهی به نام تیموکینون است که تیموکینون میتواند در بدن شما مانند استروژن عمل کند و احتمالاً علائم دوران یائسگی را تسکین دهد.
- آشواگاندا: آشواگاندا گیاهی است که میتواند به عادی سازی سطوح خونی کورتیزول و هورمونهای تیروئید کمک کند. البته در این مورد، تحقیقات بیشتری لازم است.
- کوهوش سیاه: اثرات شبه استروژنی مکملهای کوهوش سیاه نیز میتوانند به سلامت باروری زنان و درمان عوارض جانبی یائسگی کمک کنند.
- چستبری: چستبری میتواند با هدف قرار دادن هورمون پرولاکتین به عنوان یک متعادل کننده هورمونی عمل کند. کاهش میزان پرولاکتین در خون، علائم PMS را کاهش میدهد.
- مرزنجوش: به نظر میرسد که مرزنجوش نیز بر هورمونهای کورتیزول، استرادیول و انسولین تأثیر میگذارد. اگرچه این گیاه سالها است که مورد استفاده قرار میگیرد، اما دانشمندان به تازگی در حال یادگیری امنترین و مؤثرترین راههای استفاده از آن هستند.
بیشتر بخوانید: اختلالات پریودی زنان، از خونریزی سبک تا خونریزی شدید
علت عدم تعادل هورمونی
حال که با بهترین قرص برای تنظیم هورمون های زنانه آشنا شدید، وقت آن است که به علت عدم تعادل هورمونی نیز پی ببرید. همه افراد دورههای طبیعی عدم تعادل هورمونی یا نوسانات را در مقاطع خاصی از زندگی خود تجربه خواهند کرد، اما عدم تعادل هورمونی به عنوان یک بیماری زمانی رخ میدهد که غدد درون ریز به درستی کار خود را انجام ندهند. غدد درون ریز، سلولهای تخصصی هستند که هورمونها را تولید، ذخیره و در خون آزاد میکنند. چندین غدد درون ریز در سراسر بدن قرار دارند که اندامهای مختلف را کنترل می کنند، از جمله:
- غدد فوق کلیوی
- غدد جنسی (بیضه و تخمدان)
- غده پینه آل
- غده هیپوفیز
- غده هیپوتالاموس
- تیروئید و غدد پاراتیروئید
- جزایر پانکراس
چندین بیماری میتواند بر غدد درون ریز تأثیر بگذارد و تعادل هورمونها را برهم بزنند. برخی عادات سبک زندگی و عوامل محیطی نیز میتوانند در عدم تعادل هورمونی نقش داشته باشند.
بیشتر بخوانید: عدم تعادل هورمونی، نشانه هایش چیست؟
برای تنظیم هورمون زنانه چه بخوریم؟
غذاهایی که به بهبود اختلالات هورمونی و تعادل طبیعی هورمونها کمک میکنند، عبارتند از:
- دانه کتان
- کلم بروکلی
- آووکادو
- ماهی سالمون
- کینوا
- اسفناج
- بادام
- دانههای چیا
- بوقلمون
- بلوبری
- روغن زیتون
- عدس
- ماست یونانی
- چای سبز
- انار
- تخم مرغ
- توفو
- غذاهای تخمیر شده
- دارچین
بیشتر بخوانید: چگونگی تعادل هورمونی در زنان
کلام آخر
قرص تنظیم هورمون زنانه برای برطرف کردن عدم تعادل هورمونی در بدن زنان کاربرد دارد. این عدم تعادل زمانی رخ میدهد که هورمونهای موجود در جریان خون شما از سطح طبیعی خود بالاتر یا پایینتر میآیند. هورمونها مواد شیمیایی هستند که توسط غدد درون ریز تولید میشوند و به سلولها، بافتها و اندامهای شما میگویند که چه کاری انجام دهند.
سطح هورمون در زنان به طور معمول در زمانهای خاصی مانند قبل یا در طول قاعدگی، در دوران بارداری یا در دوران یائسگی در نوسان است. عدم تعادل هورمون زنانه در آدرنالین، هورمونهای استروئیدی، هورمونهای رشد، انسولین، استروژن یا پروژسترون رایج است. با این حال، قرصهایی مانند داروهای ضد بارداری میتوانند به کنترل این شرایط در بدن زنان کمک کنند.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصص زنان به کلینیک نی نی بان سر بزنید.