تمام آنچه باید درباره عارضه پارزی بدانید!
پارزی نوعی عارضه است که باعث ضعف جزئی یا محدود در عضلات افراد میشود. روی این مقاله کلیک کنید تا با همه چیز درباره عارضه پارزی/ ضعف در کنترل حرکات عضلات آشنا شوید.
عارضه پارزی/ ضعف در کنترل حرکات عضلات باعث میشود که ماهیچهها در یک یا چند ناحیه از بدن شما، به صورت جزئی، عملکرد خود را از دست بدهند. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که به اعصاب کنترل کننده ماهیچههای شما آسیب وارد شود. به خواندن ادامه دهید تا با انواع مختلف این بیماری، از جمله همی پارزی آشنا شوید.
در این مقاله میخوانید:
- عارضه پارزی/ ضعف در کنترل حرکات عضلات
- همی پارزی چیست؟
- پاراپارزی چیست؟
- کوادری پارزی چیست؟
- تفاوت پارزی و پلژی
- علت بیماری پارزی
- علائم بیماری پارزی
- تشخیص عارضه پارزی
- درمان بیماری پارزی
عارضه پارزی/ ضعف در کنترل حرکات عضلات
همانطور که در مقدمه گفتیم، این عارضه یک وضعیت پزشکی است که باعث از دست دادن جزئی عملکرد ماهیچهها در یک یا چند ناحیه از بدن میشود. همچنین، این عارضه زمانی اتفاق میافتد که به اعصاب کنترل کننده حرکت ماهیچههای بدن آسیب وارد شود و انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- همی پارزی: ضعف در یک طرف بدن
- پاراپارزی: ضعف در هر دو پا
- کوادری پارزی: ضعف در هر چهار اندام
بیشتر بخوانید: کنترل و درمان دردهای مزمن ستون فقرات
همی پارزی چیست؟
این عارضه نوعی ضعف عضلانی یک طرفه است.
این عارضه نوعی ضعف عضلانی یک طرفه است که یکی از علائم کلیدی مشکلات عصبی (مرتبط با مغز یا سیستم عصبی) محسوب میشود. در واقع، برخی از این مشکلات میتوانند اورژانسی باشند و بعضیهای دیگر ممکن است در این حد خطرناک نباشند.
به هر حال، توصیه میشود اگر به دلیل نامعلومی دچار همی پارزی ناگهانی در یکی از اندامها یا صورت خود شدید، باید فوراً به نزدیکترین اورژانس ممکن مراجعه کنید؛ چرا که داشتن این علامت به طور غیرمنتظره میتواند نشانه اولیه سکته مغزی باشد. همچنین، در صورت مشاهده سایر علائم سکته مغزی، از جمله مشکلات تعادل، تغییرات بینایی، افتادگی صورت و بازو و مشکلات گفتاری، باید فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.
بیشتر بخوانید: علائم روماتیسم: نشانه هایی که باید جدی بگیرید!
پاراپارزی چیست؟
این عارضه زمانی اتفاق میافتد که شما تا حدی قادر به حرکت دادن پاهای خود نباشید. به علاوه، میتواند به ضعف در باسن و پاهای شما نیز اشاره داشته باشد. البته این با پاراپلژی که به ناتوانی کامل در حرکت دادن پاها اشاره دارد متفاوت است. این از دست دادن جزئی عملکرد میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- جراحت
- اختلالات ژنتیکی
- یک عفونت ویروسی
- کمبود ویتامین B-12
بیشتر بخوانید: طب بازساختی: ترمیم بافت ها و مفاصل بدن با فاکتورهای رشد سلولی و سلول های بنیادی انسان
کوادری پارزی چیست؟
کوادری پارزی وضعیتی است که در آن، شما در هر چهار اندام خود (هر دو پا و هر دو دست خود) دچار ضعف عضلانی هستید. این ضعف و کاهش تحرک که تتراپارزی نیز نامیده میشود، میتواند موقت یا دائمی باشد. البته در این نوع کوادری، برخلاف کوادری پلژی که فلج کامل یا ناتوانی در حرکت هر چهار اندام است، همچنان میتوانید اندامهای خود را احساس کرده و حرکت دهید. این عارضه میتواند در اثر بیماری یا آسیب ایجاد شود. پس اگر دچار این بیماری هستید، درمان فردی و چشمانداز بلندمدت آن به علت زمینهای بیماری شما بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: همه انواع کمردرد و راههای درمان آن
تفاوت پارزی و پلژی
پارزی به فلج ناقص عضله اسکلتی اشاره دارد.
پارزی به فلج ناقص عضله اسکلتی اشاره دارد. در حالی که پلژی به معنای فلج کامل است. این عارضه در اثر آسیب به عصب حرکتی آوران ایجاد میشود و اختلال عصبی خود را به صورت کاهش قدرت عضلانی نشان میدهد. به علاوه، همانطور که خواندید، این عارضه را میتوان به روشهای مختلفی طبقهبندی و توصیف کرد که از یک طرف، براساس تعداد اعصاب یا اندام آسیب دیده و از طرف دیگر، با توجه به محل آسیب عصبی در بدن انجام میشود.
بیشتر بخوانید: آماده شدن برای آزمایش تراکم استخوان، نکاتی که باید جدی گرفته شوند
علت بیماری پارزی
این عارضه ناشی از آسیب به عصب حرکتی است که حرکت عضلات را آغاز میکند. این عصب ممکن است در اثر فشار، تصادف، انفارکتوس یا خونریزی در مغز یا در طول مسیر محیطی آسیب ببیند و این عارضه معمولاً همراه با شرایط زیر رخ میدهد:
- تتراپلژی
- مولتیپل اسکلروزیس
- فلج مغزی نوزادان (آسیب مغزی در اوایل دوران کودکی)
- سکته
- آسیب تروماتیک مغز
- فتق دیسک
- سندرم تونل کارپال
- تومورها
بیشتر بخوانید: آیا پماد و کرم های دردهای عضلانی مؤثر هستند؟
علائم بیماری پارزی
عارضه پارزی/ ضعف در کنترل حرکات عضلات میتواند با علائم زیر همراه باشد:
- سفتی عضلات
- احساس سوزن سوزن شدن
- کاهش حس در ناحیه آسیب دیده
البته برخی از انواع این عارضه ممکن است علائم کمی متفاوت یا حتی اضافی داشته باشند. به علاوه، علائم بیماری پارزی مانند آسیب سر یا نخاع میتوانند به طور ناگهانی ظاهر شوند، اما در موارد دیگر مانند بیماری ام اس نیز ممکن است ظهور تدریجی داشته باشند. بسته به علت، علائم ممکن است موقت یا دائمی باشند. همچنین، ممکن است به تدریج بدتر شوند و حتی مانند ALS منجر به فلج شوند.
بیشتر بخوانید: درمان مشکلات ستون فقرات، رهایی از دردی جانکاه!
تشخیص عارضه پارزی
این عارضه با کاهش قدرت عضلانی مشخص میشود. به همین دلیل، میتوان آن را با مقیاسهای مختلف برای ارزیابی قدرت عضلانی تشخیص داد. البته از الکترومیوگرافی و الکترونوروگرافی نیز برای بررسی جزئیات بیشتر سرعت هدایت عصبی و عضلات استفاده میشود. در ضمن، اگر مشکوک به آسیب مرکزی باشید، سی تی اسکن و ام آر آی نیز میتوانند اطلاعات بیشتری را ارائه دهند.
بیشتر بخوانید: درمانهای اینترونشنال دیسک و تنگی کانال، تکنیکهای جدید با عوارض کم
درمان بیماری پارزی
بیماری پارزی را میتوان با گزینههای درمانی زیر کنترل کرد:
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی با استفاده از تکنیکهایی مانند ورزش و ماساژ میتواند تحرک، انعطاف پذیری و دامنه حرکتی عضلات شما را تقویت کند.
- کاردرمانی: کاردرمانی نیز میتواند به شما راهکارهایی ارائه دهد که به کمک آنها بتوانید فعالیتهای روزانهتان را بهتر انجام دهید.
- دستگاههای کمکی: وسایل کمکی وسایلی هستند که میتوانند به تحرک و فعالیتهای روزانه شما کمک کنند. (مثل واکر و ولیچر)
- دارو درمانی: برخی از داروهای ضد میکروبی برای عفونت یا کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهابی که به اعصاب فشار میآورند نیز میتوانند در درمان این بیماری موثر باشند.
بیشتر بخوانید: بیماری پارکینسون چیست؟ نقش کاردرمانی در بهبود بیماری پارکینسون
کلام آخر
عارضه پارزی/ ضعف در کنترل حرکات عضلات باعث میشود که ماهیچههای شما در بعضی از قسمتهای بدن، عملکرد خود را از دست بدهند. این نوعی ضعف جزئی است که با روشهایی مانند کاردرمانی، فیزیوتراپی و دارو درمانی تحت معالجه قرار میگیرد.
برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با متخصصین ارتوپدی و توانبخشی، به کلینیک نی نی بان سر بزنید.