هفته ششم بارداری، هر آنچه باید بدانید!
هفته ششم بارداری ممکن است با مشکلات گوارشی یا تغییرات خلقی همراه باشد. همچنین، شما باید از علائم و نشانههای سقط جنین آگاه باشید و تمام احتمالات و مراقبتهای لازم را بدانید. به خواندن ادامه دهید تا ببینید جنین...
نینیبان: به هفته ششم هفته پر از احساس خوش آمدید. احساسات در این هفته رقیق تر از قبل می شود. یک روز بداخلاق و عصبانی هستید و یک روز از شادی در پوستتان نمی گنجید.
این تغییرات چند صد درجه ای احساسات هم اصلا نگران کننده نیست. شما کاملا طبیعی هستید.
این تغییر احساس هم به دلیل تغییر میزان هورمونهاست. البته به هیجان هم ربط دارد. مگر می شود در هفته ای که قلب جنین شکل می گیرد و اولین جریان خون را در وجودش حس می کند، هیجان نداشت.
وضعیت جنین در هفته ششم بارداری
رویان شما این روزها در حال رشد است و شرایط حساسی را میگذارند بنابراین عوامل خارجی بر روی او بسیار تأثیر دارد. بیشتر ناهنجاریهای مادرزادی در این دوران شکل میگیرد. در این هفته آرام آرام شبیه انسان میشود.
در این هفته برای تغییر قیافه چند نقطه تیره رنگ در صورت او ایجاد شده که چشمها و بینی او هستند. در اطراف سر او حفرههایی به وجود میآید که در آینده گوشهای او هستند.
دست و پاهای او از این هفته قابل دیدن هستند، با این تفاوت که فعلاً چهار برجستگی در اطراف بدن او وجود دارد. بالای چینخوردگیهایی که گردن و بدنه رویان را تشکیل میدهند سوراخی است که دهان رویان را نشان میدهد.
اندامهای او با سرعت بیشتری در حال تغییر است.
بافت بدنی پشت رویان زودتر از بافت جلویی او رشد میکند و حالت خمیدهای به اندام او میدهد.
اگر اندام یک اسب دریایی را تصور کنید رویان شما حالا خودش را به این شکل درآورده است.
قد: ۰.۱۵ سانتی متر
وزن: 0.1 گرم
وضعیت مادر در هفته ششم بارداری
این روزها حال خوشی ندارید. طبیعی است. تهوعهای سر صبح و گاه و بیگاه حسابی اعصابتان را به هم ریخته است. غذا خوردنتان هم تعریفی ندارد. احساس خستگی میکنید و حوصله هیچکسی را هم ندارید. طبیعی است اما یادتان باشد تمام اینها فقط گوشهای از نشانههای بارداری است.
اما شما قهرمان اصلی این روزها هستید و به خوبی میتوانید این وضعیت را مدیریت کنید و از پس آن بر بیایید.
این هفته با مشکلاتی رو به رو میشوید که شاید چندان برای شما خوشایند نباشد. ممکن است با یک سرفه ساده، خنده یا عطسهکردن احساس کنید که قدری ادرار از شما ترشح کرده، این وضعیت با روحیه حساس این روزها، شما را کلافه میکند.
این طبیعی است رحم در حال بزرگتر شدن است و به مثانه فشار وارد میکند.
برای رفتن به دستشویی تنبلی نکنید و به سرعت و در فاصله زمانی کمتر به دستشویی بروید. در صورتی که پزشک به شما استراحت مطلق داده میتوانید از نوار بهداشتی استفاده کنید.
برای بهبود بیاختیاری ادراری در این دوران میتوانید از ورزشهای کف لگنی یا تقویتکننده عضلات واژن استفاده کنید.
در این روش باید ماهیچههای اطراف واژن و معقد خود را به حالت فشرده نگه دارید به گونه که انگار نمیخواهید به دستشویی بروید.
سپس این ماهیچهها را منقبض کنید و به تنفس ادامه بدهید و بعد ماهیچهها را رها کنید.
ممکن است در این هفته بعد از ادرار لکههایی روی لباس ببینید و بترسید که نکند اتفاقی برای رویان افتاده باشد.
اصلا نترسید، کاملاً طبیعی است، اما اگر این موارد بیشتر شد حتما با پزشک خود مشورت کنید.
این هفته ممکن است دچار یبوست شوید.
مراقبتهای بارداری در هفته شش
این هفته باید آزمایش بدهید. نمونه خون و ادرار برای چند بررسی مورد نیاز است.
نمونه ادرار: این آزمایش برای تعیین میزان قند خون و عفونتهای موجود در بدن آزمایش میشود.
نمونه خون: نمونه خون شما آزمایش میشود تا سطح هورمونهای بارداری و کم خونی بررسی شود.
البته موارد دیگری هم مثل سرخجه، آبلهمرغان و بیماریهای مقاربتی مانند سفلیس و هپاتیت B ، سوزاک و کلامیدیا مورد بررسی قرار میگیرد. این آزمایشها قرار نیست هر بار تکرار شود این فقط برای بررسیهای اولیه است.
معاینه فیزیکی: تقریباً هر بار که شما به پزشک متخصص مراجعه کنید فشارخونتان را میگیرد. برای اولین بار ممکن است پزشک سینه های شما را معاینه کند.
پیشنهاد ویژه نی نی بان: لیست آزمایشگاهها
تست پاپ اسمیر هم باید انجام بدهید. پزشک یا ماما برای بررسی وضعیت رحم شکم شما را معاینه می کند. برخی از پزشکان ترجیح میدهند از روی شکم این کار را انجام دهند و برخی دیگر از داخل رحم را بررسی می کنند.
رعایت بهداشت: در این دوران بیشتر مراقب سلامتی خود باشید. مدام دستهایتان را بشویید تا از ورود آلودگی به بدنتان جلوگیری شود.
از دیدار با افراد بیمار خودداری کنید. به زبالهها هم نزدیک نشوید.
مواد غذایی را خام مصرف نکنید تا میتوانید همه آنها را بپزید.
از مصرف مواد غذایی باز خودداری کنید، آلودگی هوا بر روی این مواد غذایی مینشیند.
از مصرف لبنیاتی که پاستوریزه نیستند هم پرهیز کنید.
تغذیه در دوران بارداری
بیشترین علائمی که شما در این دوره تجربه میکنید، حالت تهوع و استفراغ و به همان نسبت نوسانات خلقی است. پزشکان معتقدند تهوع صبحگاهی در بارداری نشانه خوبی است.
استفراغ و حالت تهوع صبحگاهی ، خطر سقط جنین در مراحل بعدی بارداری و سرطان سینه را برای مادر کاهش میدهد. تهوع صبحگاهی نشان میدهد هورمونهای مناسبی در بدن مادر در حال ساخت است.
یکی از روشهایی که به کاهش این علائم کمک میکند، مصرف این مواد غذایی است:
- خوردن میان وعده در طول روز
- محدود کردن غذاهای چرب، تند و سرخ شده
- نوشیدن مایعات برای هیدراته ماندن بدن، به خصوص اگر حالت تهوع دارید.
- مصرف غذاهای سالم
آزمایش هپاتیت ب
البته بسیاری از زنان مبتلا به این بیماری کبدی هیچ نشانهای ندارند و ممکن است هنگام زایمان یا بعد از آن ندانسته آن را به نوزاد خود منتقل کنند.
این آزمایش نشان میدهد که آیا حامل هپاتیت B هستید یا نه.
اگر حامل هپاتیت B باشید، پزشک با تزریق گلوبولین ایمنی هپاتیت B و همچنین اولین دورۀ واکسن هپاتیت B طی دوازده ساعت بعد تولد، از کودک محافظت میکند.
دورۀ دوم واکسن در ماه اول یا دوم و مرحلۀ سوم در شش ماهگی به کودک داده میشوند.
بیشتر بخوانید: آزمایشهای کامل دوران بارداری
سن حاملگی
در اولین سونوگرافی قلب جنین دیده می شود. با سونوگرافی در هفته ششم حداکثر تا هفته هشت بارداری می توان قلب جنین را دید و صدایش را شنید.
آنچه برای پزشک بیش از هر چیز دیگری مهم است اندازه گیری قد جنین از نوک سر تا پایین باسن است تا بتواند سن دقیق بارداری را مشخص کند.
این سونوگرافی مشخص کننده ی جنین یک قلو، دوقلو و یا بیشتر است.
با سونوگرافی ترانس واژینال نیز می توان در هفته چهار و نیم بعد از اولین روز آخرین قاعدگی قلب جنین را پیدا کرد از فاصله نزدیک تری به قلب و رشد جنین نگاه کرد.
به وسیله سونوگرافی می توان رشد جنین را از هفته ششم بارداری تا هفته هشتم بارداری مورد ارزیابی قرار داد؛ بهترین زمان برای تعیین سن دقیق بارداری و حاملگی هفته هشتم بارداری است، بنابراین بهترین زمان سونوگرافی اول بارداری در همان هفته های ششم به بعد بارداری است.
بیشتر بخوانید: سونوگرافیهای دوران بارداری
آسیب به سیستم ادراری؟
عفونتهای ادراری در سزارین به دلیل ضربه و آسیبی که به سیستم ادراری در حین عمل وارد میشود بیشتر است. شاید در زایمان طبیعی فشاری که سر جنین به مجرای ادرار وارد میکند- احتمال این موضوع خیلی کم است- باعث بی اختیاری ادرار به صورت موقتی شود، اما در زایمان سزارین شانس آسیب به مجرای کلیه خیلی بیشتر وجود دارد.
مطلب زایمان طبیعی یا سزارین را مشاهده کنید.
ورزش سنگین انجام ندهید
ورزشهای سخت هوازی و وزنه زدن و دویدنهای طولانی مدت و کوهنوردی و صخره نوردی را بگذارید برای روزهای بعد از زایمان.
بهترین ورزش در بارداری، پیاده روی در هوای آزاد است. میتوانید حدود نیم ساعت در روز و حداقل سه بار در هفته پیاده روی کنید.
راه رفتن باعث تقویت عضلات شکم میشود و درماههای آخر به راحت شدن زایمان کمک میکند.
انجام تمرینات بسیار ساده در بارداری ضمن حفظ اندام مادر در کاهش انقباض عضلات لگن و ران و کاهش کمردرد و درد پشت موثر بوده و مادر را از نظر جسمی و روحی برای زایمان آماده میکند.
با موارد ممنوع در بارداری آشنا شوید.
سفر با قطار
در سه ماه اول که حالت تهوع در خانمهای باردار شدیدتر است، سفر با قطار و حرکتهای یکنواخت آن میتواند وضعیت را بدتر کند.
آیا مسافرت در بارداری مجاز است؟
کندر نخورید
آنچه قاعدهآور است مثل لوبیا، نخود، کنجد، گلرنگ، مواد تند و تلخ مثل زیتون کال و چیزهای بادانگیز مثل لوبیا، باقلا، نخود، کنجد و کرفس برای زن باردار مضر است. بیشتر بخوانید: طب سنتی و دوران بارداری
نترسید، مشورت کنید
بنابراین پیش از تشخیص دلیل لکه بینی نزدیکی نداشته باشید.
اگر سابقه سقط جنین دارید بهتر است در سه ماه اول نزدیکی نداشته باشید.
اگر دوقلو یا چند قلو دارید، بارداری چندقلو یا دوقلو حساسیت سه ماهه اول را بیشتر می کند.
رحم و جفت نسبت به فشارهای خارجی آسیب پذیرتر هستند. بنابراین در این شرایط نزدیکی توصیه نمی شود.
اگر جفت پوشیده شده در شما تشخیص داده شده است، جفت پوشیده شده حالتی است که جفت توسط دهانه رحم پوشیده شده است. نزدیکی در این حالت احتمال آسیب به جفت و نوزاد را افزایش می دهد.
اگر سابقه زایمان زودهنگام دارید. اگر همسر شما بیماری انتقالی جنسی مثل هپاتیت ب یا تبخالی تناسلی دارد، احتمال انتقال عفونت به بدن شما وجود دارد. احتمال عبور عفونت از طریق جفت و تحت تاثیر قرار دادن نوزاد زیاد است. پس بهتر است قبل از نزدیکی با پزشک مشورت کنید. بیشتر بخوانید: رابطه زناشویی در بارداری، احتیاط شرط عقل است
انتخاب رنگ مناسب
لکه و آلودگی هم به راحتی از روی این رنگها پاک میشود. رنگهای روغنی با بتونه و ترکیبهای شیمیایی و رنگ با سرب انتخاب مناسبی برای اتاق نوزادان نیست.
نکات چیدمان اتاق نوزاد چیست؟
۹ ماه انتظار زیبا
اگر دوست دارید این دوران برای شما شیرین تر و زیباتر از همیشه شود بهتر است کنار تجربه های شیرین کتاب «9 ماه انتظار زیبا» را حتما بخوانید.
این کتاب نوشته پاولا اسپنسر و ترجمه منصوره فضیلتی است.
نویسنده نکات کلیدی را در قالب موضوعات زیر گردآورده است: تغییرات شایع دوران بارداری، خواب راحت در این دوران، رابطه جنسی با همسر در روزهای بارداری، نحوه و کیفیت رشد جنین، حرکتهای جنین، تقویت روحیه زن باردار، تغذیه و تناسب اندام، انتخاب پزشک، مشاوره ژنتیک و دانستنیهای آزمایشها دوران بارداری، نگرانیهای شغلی از جمله لباس مناسب، مرخصی زایمان، خطرات در کمین محیط کار، برنامه ریزی برای مراقبت از نوزاد، تشریح زایمان و درد آن، مراقبتها اولیه از نوزاد و زمان مناسب برای مراجعه به متخصص اطفال.
با کتابهایی برای مادران آشنا شوید.
نگران رابطۀ جنسی هستید؟
اغلب زنان باردار فکر می کنند در صورت داشتن رابطه جنسی به جنین آسیب و صدمه ای وارد می شود. اما پزشکان متخصص معتقدند جنین توسط کیسۀ آب، ماهیچههای ضخیم دیوارۀ رحم و مخاط واژن محافظت میشود، هنگام رابطۀ جنسی ترشحات مخاطی غلیظی که دهانۀ رحم را مسدود می کند مانع از انتقال عفونت میشود.
در زمان نزدیکی جنسی، آلت تناسلی مرد از واژن فراتر نمیرود و امکان ورود آن به رحم وجود ندارد، بنابراین اگر شدت نزدیکی جنسی زیاد نباشد به هیچکس آسیبی نمیرسد.
اگر پزشک متخصص نزدیکی و رابطۀ جنسی را برای شما ممنوع یا محدود نکرده است، جای هیچ نگرانی نیست و شما میتوانید در دوران بارداری نیز رابطۀ جنسی داشته باشید و باعث ناراحتی و دلزدگی همسرتان نشوید. بیشتر بخوانید: نیاز به محبت در مردها
افسردگی را جدی بگیرید
یک شوهر خوب باید حواسش به همه چیز باشد. او باید با ایجاد فضایی آرام و در عین حال شاد در خانه، فضا را برای همسرش عوض کند.
خلاقیتها در اینجا حرف اول را میزند. باید خلاق باشید و با ترتیب دادن کارهای جالب و پر از هیجان خلق و خوی همسرتان را تغییر بدهید. مثلا یک سفر کوتاه یکی دو روزه میتواند به تقویت روحیه و تغییر حال و احوال یک زن باردار کمک کند.
از خودش بپرسید که دوست دارد به کجا سفر کند. شاید کنار رودخانه نشستن و یا تماشای غروب آفتاب حالش را بهتر کند.
برای مشاهده مطلب وظایف همسران در دوران بارداری اینجا را کلیک کنید.