جنجال در پی استفاده نویسنده ژاپنی از هوش مصنوعی
برنده جایزه ادبی ژاپن اعتراف کرد برای نوشتن کتابش از هوش مصنوعی استفاده کرده و موجب شکلگیری یک جنجال پیرامون این کتاب شد. ری کودان که بهتازگی جایزه معتبر آکوتاگاوا را دریافت کرده و بلافاصله اعلام کرد که از «چت جیپیتی» برای نوشتن حدود ۵درصد از رمان خود استفاده کرده است. ری کودان ۳۳ساله این هفته جایزه معتبر آکوتاگاوا را برای رمان علمی تخیلی «برج همدردی توکیو» دریافتکرد. این رمان درباره برج بلند یک زندان و دربرگیرنده مطالبی پیرامون هوش مصنوعی است. طبق گزارشها، داوران رمان کودان را «تقریبا بینقص» خواندند.
جایزه آکوتاگاوا برترین جایزه ادبیات ژاپن است و هر ۶ ماه به نویسندگان نوظهور اعطا میشود. جایزه نائوکی هم به نویسندگان معتبر داستانهای عامهپسند تعلق میگیرد. این برد یک امکان بزرگ برای برنده ایجاد میکند و برندگان معمولا با توجه رسانهها روبهرو میشوند. کودان در سخنرانی پذیرش خود فاش کرد: این رمان با استفاده کامل از هوش مصنوعی مولد مانند «چت جیپیتی» نوشته شده و احتمالا حدود ۵ درصد از کل متن به صورت مستقیم از هوش مصنوعی مولد استفاده کرده است. وی گفت: من دوست دارم برای ابراز خلاقیت خود با آنها درست کار کنم.
ژاپن تایمز روز جمعه گزارش داد که واکنش رسانههای اجتماعی به این امر سریع و خشن بود و بسیاری از نظردهندگان نگرانی خود را در مورد اینکه اگر هوش مصنوعی اجازه رقابت برای جوایز برتر را پیدا کند، آینده ادبیات چه خواهد شد ابراز کردند. استفاده از هوش مصنوعی مولد در زمینههای خلاقانه هنوز بهشدت بحثبرانگیز است و دلیل اصلی آن این است که چنین سیستمهایی با استفاده از مجموعه عظیمی از آثار نویسندگان دیگر آموزش دیدهاند. برخی منتقدان هم میگویند کتاب کودان شامل بخشهایی است که قرار است پاسخهایی باشد که توسط یک هوش مصنوعی تولید میشود و استدلال کردند که اگر «چت جیپیتی» مسوول آن بخشهای کتاب باشد، قابلدفاعتر است. ناشر کودان هنوز پاسخی در این باره ارائه نکرده است.