روزنامه حامی رئیسی: رد صلاحیت روحانی به نفع رئیسی هم نیست/ افکارعمومی، توجیهات شورای نگهبان در این زمینه را نمی پذیرد
نحوه ورود حسن روحانی به انتخابات و کنشگری او تاکنون خبر از این میداد که او سعی دارد ضمن نقد دولت و مجلس، با جریان تحریمطلب مرزبندی داشته باشد.
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه فرهیختگان نوشت:نکته اول در ردصلاحیت او فارغ از سوابق این است که یک عنصر مهم در جریان مخالف تحریم انتخابات، ردصلاحیت شده است. این به یک معنا پاس گل به جریان تحریمطلب خواهد بود و سبب تقویت استدلال آنها در میان بدنه اجتماعیشان میشود.
اما آیا ردصلاحیت روحانی در میزان مشارکت در انتخابات تاثیر دارد؟ این سوال با این سوال که آیا حضور روحانی میتوانست مشارکت را افزایش دهد؟ فرق میکند. نظرسنجی دقیق یا پژوهش قابل تاملی درباره اثر ایجابی حضور او نداریم و نمیتوانیم اثر میدانی حضور روحانی در انتخابات را سنجش کنیم اما در بعد سلبی حتما تصویری که ساخته میشود مهم است. از منظر برساختی و نمادین، رد او اثر نامطلوبی بر تصویر انتخابات میگذارد و بهانه به دست عدهای میدهد تا با چسب دوقلو برچسب لفظ انتخابات محدود را به رویداد اسفند 1402 بچسبانند. پس نکته دوم اینکه ردصلاحیت روحانی از جنبه مشارکت میتواند در تعارض با استراتژی کلان نظام و رهبر انقلاب، یعنی مشارکت حداکثری که بارها بر آن تاکید شده، باشد.
نکته سوم اینکه این تصمیم احتمالا با راهبرد دولت هم در تعارض است. رئیسی بهعنوان رئیس دولت در جمع اهالی رسانه موضع دولت را حضور همه جریانها در انتخابات خواند. هرچند شاید این موضع جناب رئیسجمهور در اعمال صلاحیتهای نخستین توسط وزارت کشور ظهور و بروز پیدا نکرد و حتی ضد آن هم رفتار شد اما بالاخره موضع اعلامی رئیسجمهور این بود.
رئیسی هم خوب میداند برای دولتی که میخواهد پروژههای بزرگ انجام دهد، فضای باز و گشودگی سیاسی ضروری است. از این منظر دولت یا حداقل رئیس دولت هم احتمالا با این دستفرمان مشکل خواهد داشت.
نکته چهارم درخصوص تصویری است که از خود شورای نگهبان ساخته میشود. ردصلاحیت روحانی فارغ از دلایلش باز هم این سوال تکراری را طرح میکند که چطور فردی که همین الان عضو یک مجلس است و عضویت در آن نیازمند صلاحیت علمی است، به یکباره بیصلاحیت میشود؟ احتمالا دوستان شورا یا مشاورانشان از همین امروز در رسانههای مختلف در حال تلاشند تا برای این ماجرا استدلالهایی بتراشند اما خوب است درباره میزان نفوذ این شبهه و کارا بودن استدلالهای قبلی پژوهشی انجام دهند.