7 روش برای توقف کتک کاری در کودکان
کتک کاری در کودکان یک رفتار رایج است که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. درک این علل و انتخاب روش های مناسب برای برخورد با این رفتار، نقشی کلیدی در تربیت صحیح و سلامت روان کودک ایفا می کند.پس از بزرگ شدن، اعمال فیزیکی و پرخاشگری زمانی استفاده می...
کتک کاری در کودکان یک رفتار رایج است که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. درک این علل و انتخاب روش های مناسب برای برخورد با این رفتار، نقشی کلیدی در تربیت صحیح و سلامت روان کودک ایفا می کند.
پس از بزرگ شدن، اعمال فیزیکی و پرخاشگری زمانی استفاده می شود که ناامیدی، ناراحتی یا نارضایتی وجود داشته باشد: «کتک کاری در کودکان همچنین با احساسات ، به ویژه با دفاع از قلمرو خود ارتباط دارد. به عنوان مثال، برای کودکی مهم است که در کنار معلم بنشیند زیرا به این ترتیب احساس امنیت یا دوست داشتن بیشتری می کند، هرکسی که همان مکان را می خواهد تهدیدی برای قلمرو او محسوب می شود که به هل دادن یا گاز گرفتن تبدیل می شود.
فهرست مطالب
Toggleچرا کودکم بچه های دیگر را می زند؟
ترس هایی که موجب می شود کودک به دیگران ضربه بزند، معمولاً ریشه در بعضی از تجارب توسط والدین یا دیگران در اوایل زندگی اش دارد؛ اگرچه، در کل کودک ممکن است به ظاهر از خود ترسی نشان ندهد اما برای کنترل ترس اش، دست به نوعی رفتار پرخاشگرانه می زند و هر زمانی که احساس ترس شدیدی کند این رفتار نیز شعله ور می شود.
در واقع کودک به جای گریه کردن یا گفتن احساس ترس خود، هنگام ترسیدن شروع به حمله می کند، بالا و پایین می پرد، نمی تواند از دیگران درخواست کمک کند و به در و دیوار ضربه می زند.
بچم دست بزن داره چیکار کنم؟
شما برای کمک به کودکتان، نباید به دنبال علت ترس او باشید؛ بلکه میزان افزایش احساس امنیت اش و نیز ارتباط با او ضروری و مهم است خواه شما والدین یا پرستار، دوست یا از آشنایان او باشید.
همانطور که شما با کودکتان ارتباط برقرار می کنید و به او حس امنیت می دهید، او نیز احساسات پرحرارتی که باعث تکانشگری می شود را با شما در میان خواهد گذاشت. به احساسات کودکتان توجه کنید و به او اجازه دهید تا ترس اصلی خود را تخلیه کند ( بدون زدن دیگران) به طوری که او بتواند احساس راحتی و آرامش کند و دیگران را همچون دوستانش ببیند؛ نه اینکه دیگران را تهدید کنید.
برای مطالعه بیشتر:
برخورد با کتک کاری در کودکان
۱. رابطه صمیمی تری برقرار کنید.
فرصت هایی را برای ارتباط بیشتر و بهتر تنظیم کنید. تعیین زمان خاص ابزاری برای برقراری ارتباط است. سعی کنید آن، زمانی کوتاه در اوایل روز و به محض بیدار شدن از خواب صبحگاهی با او وقت بگذرانید، طوری که کودک روزش را با ۵ دقیقه یا ۱۰ دقیقه با هم بودن شروع کند.
به او بسیار گرم و صمیمی نگاه و توجه کنید، این کار باعث می شود که او احساس کند وجودش برایتان مهم است. این کار یعنی داشتن برنامه در خانواده که باعث می شود کارهای مهم را در اولویت قرار دهید. اگر می دانید که کودکتان فردی جدا از خانواده است سعی کنید در اولین فرصتی که او را می بینید با او بازی های کودکانه ای که در آن امکان برنده شدن او وجود دارد؛ را ترتیب دهید.
۲. بازی کنید
ممکن است یک سری بازهای پرسرو صدا یا بازی های قایم باشک را به کار ببرید این ها بازی هایی هستند که کودکان را به بازی جمعی وامی دارند، خودتان نیز به جمع آنها بپیوندید، پر انرژی و با احساس بازی کنید. با یکدیگر بازی خندیدن را انجام دهید و نقشی را متناسب با سن کودک به خود بگیرید. با بازی قایم باشک در جایی پنهان شوید و کودکان را وادار کنید تا سریع شما را پیدا کنند یا به صورت غیرمنتظره وسط بپرند و شما را بتراسنند.
خندیدن و حس امنیت و قدرت در بازیِ برد و باخت به کودکان کمک می کند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و انرژی شان تخلیه شود. این بازی به کودکتان می فهماند که آنها در کنار شما احساس امنیت، ارزشمندی و نیز اعتماد به نفس دارند.
۳. وقتی کودکتان گریه می کند برای احساساتش ارزش قائل شوید.
این به معنای ماندن نزد کودک است نه اینکه طغیان هیجانی او را دنبال کنید بلکه بگذارید کودک بداند شما به خاطر او آنجا نشسته اید. در صورت حمایت کم از او، ترس و اضطرابش بیشتر می شود. اغلب، کودک از حالت آنی” کلوچه ام له شده؛ من کلوچه جدید میخوام” به ” مامانم رو میخوام” و از حالت شکایت به اضطراب ناگهانی محض تغییر می یابد.
توجه کنید؛ نیازی به محیاکردن همه چیز نیست. شما فقط یک شخص بی طرف هستید که حرف های او را می شنوید. به کودک اطمینان خاطر دهید که شما همیشه مواظب او هستید و امنیتش را فراهم می کنید. در صورت رفتار اجبار و عصبانیت، احساسات کودک بیشتر طغیان خواهد کرد. وقتی احساسات کودک آرام شد، کودک حس خواهد کرد که در کنار شما امنیت بسیار بیشتری نسبت به گذشته دارد؛ خواه او کودک خودشما یا کودکی که به دلایلی از او مراقبت می کنید، باشد.
بیشتر بخوانید:
مدیریت شکایت کردن و غر زدن در بچه ها
مشاوره کودک پرخاشگر می تواند برای شما یا والدین دیگر مفید باشد. برای صحبت با برترین متخصصان کودک با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.
۴. مواظب باشید
مراقب نشانه های افزایش خشم باشید. کودکان اغلب علایمی از تشدید احساسات منفی را به شما نشان می دهند. صدای آنها می گیرد. ظاهرشان حالت مات و مبهوت به خود می گیرد و نیز گاهی اوقات رنگشان می پرد. به چشمان شما زل نمی زنند. سعی در کنترل موقعیت ها دارند.
با مشاهده این وضعیت به او نزدیکتر شوید. سعی نکنید مانع ضربه زدن او با عباراتی مانند “بسیار خوب، آرام باش” شوید. دلیلی برای اضطراب و پریشانی وجود ندارد. زیرا پریشانی از قبل در درون کودک رخنه کرده است. پس برای کودکی که آشفتگی اش را نشان می دهد، نیازی به گفتن عبارات کافی نیست. تنها اطمینان حاصل کنید که رفتار تکانشی کودک به کسی آسیب نزند.
پسر دو سالم بقیه بچه ها رو میزنه چیکار کنم
در اولین گام باید دلایل احتمالی را برای این رفتار کودکتان درک کنید:
- جلب توجه: ممکنه پسرتون با کتک کاری در کودکان، به دنبال جلب توجه شما یا اطرافیانتون باشه.
- ناتوانی در بیان احساسات: ممکنه پسرتون هنوز یاد نگرفته باشه که چطور احساساتش رو به طور صحیح بیان کنه و به جای صحبت کردن، از کتک زدن استفاده میکنه.
- خشم و عصبانیت: ممکنه پسرتون به دلیل خشم و عصبانیت، درگیر کتک کاری در کودکان شود.
- تقلید: ممکنه پسرتون این رفتار رو از شما یا اطرافیانتون یاد گرفته باشه.
- مشکلات حسی: ممکنه پسرتون به دلیل مشکلات حسی، به طور ناخودآگاه به بقیه بچه ها ضربه بزنه.
- اختلالات رفتاری: در موارد نادر، ممکنه پسرتون به دلیل اختلالات رفتاری، به بقیه بچه ها کتک بزنه.
راه حل برای درمان کتک زدن کودک دو ساله نی نی سایت شامل موارد زیر است:
- با پسرتون صحبت کنید: وقتی پسرتون آرومه، باهاش در مورد رفتارش صحبت کنید. بهش بگید که کتک زدن بقیه بچه ها کار بدی هست و بهشون آسیب میرسونه درک این موضوع به کودک کمک
- بهش یاد بدید که چطور احساساتش رو بیان کنه: به پسرتون یاد بدید که چطور احساساتش رو به طور صحیح بیان کنه. مثلا میتونید بهش بگید که به جای کتک زدن، میتونه از کلمات استفاده کنه یا نقاشی بکشه.
- بهش راه های جایگزین برای کتک زدن یاد بدید: به پسرتون یاد بدید که به جای کتک کاری در کودکان، میتونه از راه های دیگه ای برای حل مشکلش استفاده کنه. مثلا میتونه با بچه ی دیگه صحبت کنه، ازش دور بشه یا به شما کمک بخواد.
- برای رفتار خوبش بهش پاداش بدید: وقتی پسرتون با بقیه بچه ها به طور مسالمت آمیز بازی میکنه، بهش پاداش بدید. این کار باعث میشه که این رفتار تقویت بشه.
- از تنبیه بدنی استفاده نکنید: تنبیه بدنی فقط باعث میشه که پسرتون بیشتر پرخاشگر بشه.
- صبور باشید: تغییر رفتار زمان میبره. صبور باشید و به پسرتون فرصت بدید که یاد بگیره چطور به طور صحیح رفتار کنه.
کتک کاری بچه ها در مدرسه
کتک کاری در کودکان در مدرسه عمدتاً مربوط به پسران است . انگار پسران نگرانیهایشان راحتتر به مشت در تبدیل میشود (در حالی که دختران تمایل به صحبت کردن دارند). پسران جوان پرخاشگری، عصبانیت یا عدم احترام را هر چند با خشونت کمتر نسبت به دوران نوجوانی ابراز می کنند.
در هر صورت، دعوا نشانه پریشانی است. “این یک رنج یا ناراحتی را پنهان می کند که کودک نمی تواند بیان کند. او هیچ راهی جز مبارزه برای بیان آن ندارد. به گفته روانشناس، علت ناراحتی اغلب در حوزه خانواده نهفته است: درگیری در خانه، مادربزرگ بستری در بیمارستان، ترس از مرگ، حسادت خواهر و برادر و غیره.
پیشنهاد مشاور: پرخاشگری کودک| ۲۲ راهکار مقابله تضمینی
کودکی که مادرش را می زند
به عنوان والدین، اگر فرزندتان به شما یا افراد دیگر ضربه بزند، ممکن است نگران شوید. چندین دلیل احتمالی وجود دارد که او این کار را انجام می دهد. وقتی فرزندتان واکنش پرخاشگرانه نشان می دهد چگونه مداخله کنیم؟
حتی اگر ناامیدی یا عصبانیت فرزند شما به جا باشد، مهم است که او یاد بگیرد که احساسات منفی خود را به شیوه ای قابل قبول بیان کند. یک عمل خشونت آمیز علیه شما یا دیگران هرگز نباید بی اهمیت جلوه داده شود.
یادگیری احترام گذاشتن به دیگران باید از درون خانواده شروع شود، حتی اگر فرزند شما خیلی جوان باشد. هنگامی که او قادر به درک معنای کلمه “نه” باشد، کودک نوپای شما می تواند محدودیت هایی را که شما بر او تحمیل می کنید را درک کند. اول از همه با احترام گذاشتن به شما است که فرزندتان یاد می گیرد حقوق دیگران را به رسمیت بشناسد، حتی اگر گاهی اوقات او را مجبور کند که خواسته های خود را در درجه دوم قرار دهد.
همچنین به یاد داشته باشید که کودک نوپا شما به محدودیت نیاز دارد. با توضیح ساده به او که کدام رفتارها قابل قبول است و کدام غیر قابل قبول است به او کمک می کنید تا توانایی خود را در ارتباط با دیگران توسعه دهد که در آینده نتیجه آن را خواهید دید.
حتی اگر احساس می کنید در حال تحریک واکنش های منفی از جانب فرزندتان هستید، ثبات در مداخلات شما در بلند مدت نتیجه خواهد داد. او کم کم متوجه می شود که شما از او چه انتظاری دارید و مهارت هایی را برای بیان بهتر احساسات منفی خود به دست می آورد که در آینده به او کمک خواهد کرد.
پیشنهاد مشاور: پرخاشگری در کودکان ✔️ درمان معجزه آسا
چه زمانی از مشاور کمک بگیریم؟
اگر فرزندتان با وجود اینکه چندین راهکار را برای متوقف کردن او امتحان کرده اید به کتک کاری در کودکان ادامه می دهد، یا اگر احساس درماندگی می کنید، توصیه می شود با یک روانشناس کودک مشورت کنید. این متخصص می تواند به شما در درک وضعیت و یافتن راه های مناسب برای توقف ضرب و شتم کمک کند. از مشورت دریغ نکنید، زیرا اگر مشکل در همان ابتدا تشخیص داده شود راحت تر از زمانی درمان می شود که چندین سال طول بکشد.
اگر خانواده شما در شرایط استرس زا قرار دارند (مانند سوگ، جدایی، خانواده مرکب، بیماری، جابجایی، ماموریت نظامی والدین)، ممکن است فرزندتان احساس کند که شما و والدین دیگر کمتر در دسترس او هستید. سپس می تواند با این رفتارها واکنش نشان دهد.
برای درمان کتک کاری در کودکان، مشاوره روان درمانی می تواند برای شما یا والدین دیگر مفید باشد. این به شما کمک می کند تا از نظر عاطفی بیشتر در دسترس فرزندتان باشید و به کاهش رفتارهای ناخواسته کمک کنید. برای صحبت با برترین متخصصان کودک با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.
منبع:مشاورکو
سوالات متداول
۱ - با کودکی که مادرش را می زند چگونه رفتار کنیم؟
کودک باید درک کند که استفاده از خشونت باعث آزار و اذیت افراد می شود و به همین دلیل بهترین راه حل همیشه صحبت در مورد آن است. در عمل، او برای واکنش به دخالت دیگران (بزرگسالان و کودکان ) پرخاشگر می شود و این کار را از طریق یک عمل پرخاشگرانه، کلامی یا فیزیکی انجام می دهد