عامل پیر شدن قلب
طی مطالعات جدید پژوهشگران، جهشهای جسمانی که با افزایش سن در قلب انسان جمع میشوند شناسایی شده اند. این یافتهها ممکن است به ما کمک کند تا بفهمیم چگونه عملکرد قلب با افزایش سن کاهش مییابد.
بیماریهای قلبی به عنوان اصلیترین عامل مرگ و میر در جهان شناخته میشود و در این میان دی انای سلولهایی که اندامهای مختلف بدن انسان از جمله قلب را میسازند، با افزایش سن، خطاها یا جهشهای جسمی را در خود جمع میکنند.
اگر چه به نظر میرسد برخی جهشهای جسمی تأثیر کمی بر روند عمومی سلامتی دارند، برخی دیگر، زمینه ساز پیشرفت بیماریها و اختلالاتی از قبیل سرطان بوده یا احتمالاً به پیری فیزیولوژیکی کمک میکنند. به گفته محققان، تجمع جهشهای سوماتیک در سلولهای عضله قلب ممکن است به کاهش عملکرد سلولی کمک کند. با این حال، محققان هنوز اطلاعاتی در مورد این جهشها به دست نیاورده اند.
به همین دلیل کریستوفر والش و همکارانش انواع تک نوکلئوتیدی سوماتی- که به موجب آن یک نوکلئوتید منفرد در توالی دی انای جهش مییابد را در سلولهای عضله قلب انسان شناسایی کردند.
این مطالعه بر اساس شرایط ژنتیکی، اطلاعات قلب و دی انای ۱۲ فرد سه ماهه تا ۸۲ سال با استفاده از توالی یابی کل ژنوم تک سلولی انجام شد.
یافتههای مطالعه فوق، گویای این واقعیت است که سلولهای عضله قلب نشانههای جهشی را بروز میدهند که نشان دهنده آسیب اکسیداتیو دی انای و مکانیس مهای ناموفق ترمیم آن و همچنین افزایش جایگزینیهای پایه است که همگی با افزایش سن انباشته میشوند.
تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا فرآیندهای شناسایی شده نقش تاثیرگذاری در پیری قلب دارند و چگونه ممکن است عملکرد قلب را مختل کنند، مورد نیاز است.
شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Aging منتشر شده است.