نوار عصب پا چیست و چه کاربردی دارد؟


نوار عصب پا چیست و چه کاربردی دارد؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید الکترومیوگرافی پا یک آزمون تشخیصی جهت بررسی عملکرد عضلات و عصب‌های پا با استفاده از الکترودها است که نقاط ضعف عضلات، آسیب عصبی و اختلالات عصبی را تشخیص می‌دهد. در طول انجام الکترومیوگرافی پا، الکترودها به عضلات نزدیک قرار می‌گیرند و سیگنال‌های الکتریکی تولید شده در طول حرکت عضلات ثبت می‌شوند. این آزمایش اختلالات عصبی مربوط به عصب‌های احساسی و حرکتی در پاها را شناسایی می‌کند.

نوار عصب پا یا الکترومیوگرافی پا آزمایشی است که با هدف تست عصب‌ها و عضلات قسمت تحتانی بدن انجام می‌شود. زمانی که پزشک مشکوک می‌شود که مشکلی در عصب‌های پاها وجود دارد، یا بیمار با علائمی مانند گز گز کردن پاها، درد بی‌دلیل یا اختلال حرکتی در ساق و مچ پاها مواجه می‌شود، الکترومیوگرافی پا را تجویز می‌کند. بعد از وارد کردن الکترودها، پزشک از بیمار می‌خواهد که عضلات آن قسمت را منقبض کند مانند بلند کردن یا خم کردن پاها تا واکنش عصب‌های پا به محرک‌ها را ثبت کند. پتانسیلی که این حرکت (اندازه و شکل موج) روی اوسیلوسکوپ وارد می‌کند، اطلاعاتی درباره توانایی عضله پا در واکنش به تحریک عصب‌ها را در اختیار پزشک قرار می‌دهد. برای انجام این آزمایش می‌توانید از طریق سایت دکترتو با دکتر مغز و اعصاب یا متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مشورت کنید.

‏نوار عصب پا چیست؟

الکترومیوگرافی پا یک روش تشخیصی برای بررسی فعالیت الکتریکی عضلات پا است و برای بررسی علائم بیماری نورولوژیک انجام می‌شود. در این آزمون، الکترودها به صورت سطحی یا به صورت سوزنی وارد عضلات پا می‌شوند تا سیگنال‌های الکتریکی تولید شده توسط عضلات را ضبط کنند. این سیگنال‌ها به شکل خطوط ردیابی نمایش داده می‌شوند و پزشک می‌تواند از آن‌ها برای تشخیص و ارزیابی اختلالات عضلانی و عصبی در پا استفاده کند. الکترومیوگرافی پا می‌تواند در تشخیص بیماری‌هایی مانند نوروپاتی، میوپاتی، اسپاسم عضلانی و آسیب عصبی موثر باشد.

این آزمایش می‌تواند وجود مشکلات عضلانی یا اختلالات عصبی در پا را شناسایی کند. در ادامه این مطلب با ما باشید تا با نوار عصب پا، کاربردها و انواع نوار عصب پا بیشتر آشنا شوید.

‏نوار عصب پا کجا بگیرم؟تخصص و مهارت پزشک، کلینیک یا بیمارستانی که آزمایش نوار عصب پا در آن انجام می‌شود، تجهیزات آزمایش و سایر عوامل روی قیمت نوار عصب پا تاثیر می‌گذارند.

‏انواع نوار عصب پا

جهت تشخیص و بررسی اختلالات عصبی پا، از انواع نوار عصب پا استفاده می‌شود:

انواع نوار عصب پاتوضیحات
نوار عصبی حسیدر این آزمون، الکترودها به صورت سطحی روی پوست قرار می‌گیرند و سیگنال‌های عصبی حسی از طریق استیمولاسیون الکتریکی به عنوان ورودی و سیگنال‌های نوار عصبی به عنوان خروجی ضبط می‌شوند. این آزمون برای ارزیابی عملکرد اعصاب حسی در پا و تشخیص اختلالاتی مانند عصب‌زایی و اختلالات حسی مفید است.
نوار عصبی حرکتیدر این آزمون نیز الکترودها به صورت سطحی قرار می‌گیرند و سیگنال‌های عصبی حرکتی توسط استیمولاسیون الکتریکی تحریک می‌شوند و سیگنال‌های نوار عصبی مربوط به حرکت عضلات پا ضبط می‌شوند. این آزمون برای ارزیابی عملکرد اعصاب حرکتی و تشخیص اختلالاتی مانند ضعف عضلانی و حرکتی مفید است.
نوار عصبی ترکیبیشامل استفاده همزمان از استیمولاسیون الکتریکی برای تحریک سیگنال‌های حسی و حرکتی می‌شود که با استفاده از آن می‌توان همزمان عملکرد اعصاب حسی و حرکتی در پا را بررسی کرد و اختلالاتی مانند نوروپاتی و پلی‌نوروپاتی را تشخیص داد.
انواع الکترومیوگرافی پا

‏کاربرد نوار عصب پا

نوار عصب پا برای تشخیص و بررسی اختلالات عصبی مرتبط با پا و اطراف آن، بررسی عملکرد اعصاب حسی و حرکتی در پا و تشخیص و ارزیابی اختلالات عصبی استفاده می‌شود. کاربردهای رایج نوار عصب پا عبارتند از:
  • تشخیص نوروپاتی که با علائمی مانند درد، سوزش، خزش و اختلالات حسی در پا همراه است.
  • ارزیابی عملکرد عصبی در مشکلات حرکتی و تشخیص اختلالاتی مانند ضعف عضلانی، آسیب عصبی و اختلالات حرکتی
  • تشخیص آسیب عصبی مانند آسیب عصب تیبیال، آسیب عصب پرنئوس و آسیب عصب سیاتیک
  • بررسی عملکرد عصبی پس از جراحی مانند اصلاح شکستگی استخوان، ترمیم رباط‌ها یا جراحی‌های عصبی در پا

متن انگلیسی:
EMG and nerve conduction studies are used to help diagnose a variety of muscle and nerve disorders
ترجمه متن:
نوار عصب و مطالعات هدایت عصبی برای کمک به تشخیص انواع اختلالات عضلانی و عصبی استفاده می‌شود.

medlineplus

‏نوار عصب پا برای چه کسانی مناسب است؟

نوار عصب پا برای افرادی که علائم و عوارض مرتبط با اختلالات عصبی در پا دارند، مناسب است. افرادی که علائم نوروپاتی دارند مانند درد، سوزش، خزش و اختلالات حسی در پا، می‌توانند از نوار عصب پا برای تشخیص نوروپاتی استفاده کنند و این آزمایش را انجام دهند.

پاهات دچار ضعف و لرز شده؟

برای انجام نوار عصب پا از متخصص نوبت بگیر.

نوار عصب پا چیست و چه کاربردی دارد؟

‏نوار عصب پا برای چه کسانی مناسب نیست؟

نوار عصب پا برای برخی افراد مناسب نیست و این افراد نباید این آزمایش را انجام دهند:

  • افرادی که دارای عفونت شدید در منطقه نوار عصب پا هستند چرا که ممکن است باعث تشدید عفونت شود.
  • اگر در ناحیه پا زخم باز یا ترمیم نشده وجود داشته باشد، استفاده از نوار عصب پا می‌تواند خطر ایجاد عفونت یا تشدید آسیب را به همراه داشته باشد.
  • افرادی که دارای حساسیت یا آلرژی شدید به مواد استفاده شده در نوار عصب پا هستند

‏نوار عصب پا چگونه گرفته میشود؟

پزشک یا تکنسین پوست ناحیه مورد نظر را با آب و صابون یا محلول ضدعفونی تمیز می‌کند. الکترودها با استفاده از چسب یا بند محکم روی پوست متصل می‌شوند تا در طول آزمون ثابت بمانند. الکترود مبدا به نوار عصب پا متصل می‌شود و الکترود مقصد در نزدیکی عضله‌ای که عصب به آن متصل است قرار می‌گیرد. در طول آزمون، عضله مربوطه تحریک می‌شود و سیگنال‌های الکتریکی توسط الکترودها ضبط می‌شوند.

پس از اتمام تست الکترودها از پوست جدا می‌شوند و منطقه تحت آزمایش، تمیز می‌شود. در برخی موارد، نتایج آزمون به صورت فوری تفسیر می‌شوند، در حالی که در موارد دیگر نیاز به تحلیل دقیق‌تر و ارزیابی توسط پزشک متخصص دارد. مهم است که نوار عصب پا توسط پزشک متخصص گرفته شود که تجربه و تخصص لازم جهت تشخیص و تفسیر نتایج را داشته باشد.

‏نوار عصب پا چقدر طول میکشد؟

مدت زمانی که برای گرفتن نوار عصب پا صرف می‌شود حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه است که ممکن است با توجه به شرایط خاص هر فرد متغیر باشد. لازم به ذکر است که مدت زمان گرفتن نوار عصب پا ممکن است توسط پزشک بر اساس شرایط بیمار و نیازهای آن تعیین شود. اگر شرایط خاصی وجود داشته باشد، ممکن است زمان بیشتری لازم باشد.

‏نوار عصب پا کجا بگیرم؟

برای گرفتن نوار عصب پا باید به پزشک متخصص مربوطه مراجعه کنید. پزشک‌ عمومی، جراح عمومی، نورولوژیست‌، متخصص طب فیزیکی یا جراح ارتوپدی می‌توانند الکترومیوگرافی پا را در کلینیک، مراکز درمانی یا بیمارستان‌ها انجام دهند.

در بیمارستان‌ها، مراکز پزشکی تخصصی و مطب‌های پزشکی، معمولا تجهیزات لازم برای گرفتن نوار عصب پا موجود است. با توجه به توصیه پزشک، می‌توانید وقت ملاقات مناسبی را با یکی از این مکان‌ها ترتیب دهید. مهم است هنگام تعیین وقت ملاقات، از پزشک یا مرکز در مورد آمادگی قبل از آزمون مطلع شوید.

بعد از نوار عصب پا باید استراحت کنید.پس از آزمایش به پاهای خود استراحت کافی بدهید و از فعالیت‌های سنگین، پیاده‌روی طولانی و استفاده از پاها در مدت زمان معین خودداری کنید.

‏خواندن جواب نوار عصب پا

تفسیر نتایج نوار عصب پا باید توسط پزشک متخصص انجام شود که به نتایج آزمون، سابقه بالینی فرد و علائم و عوارض مرتبط بستگی دارد. پزشک به عنوان متخصص قادر خواهد بود نتایج نوار عصب پا را درست تفسیر نموده و تشخیص و درمان مناسب را تعیین کند. در تفسیر نتایج، پزشک به مواردی مانند سرعت انتقال عصبی، آستانه استثار عصبی، وجود نشانگان عصبی، تغییرات در الگوی سیگنال الکتریکی، ضعف عضلانی یا تحریک ناهنجار عضلات توجه می‌کند.

‏آمادگی برای انجام الکترومیوگرافی پا

جهت رسیدن به آمادگی مناسب برای انجام نوار عصب پا، قبل از آزمایش، به پزشک متخصص مراجعه کنید و درمورد هدف و روش آزمون، مراحل آن، و توضیحات لازم مشورت کنید. حتما پزشک‌ را در جریان داروها و مکمل‌های مصرفی قرار دهید چرا که بعضی داروها و مکمل‌ها روی نتایج الکترومیوگرافی پا تاثیر می‌گذارند.

قبل آزمایش، پوست پاها را به طور کامل تمیز کنید و وجود هر گونه خراش، ترک، زخم یا التهاب در منطقه موردنظر را به پزشک اطلاع دهید. بهتر است لباس‌های راحت و باز بپوشید. دستورالعمل‌ها و راهنمایی‌های پزشکی را به دقت دنبال کنید تا آزمون نوار عصب پا به درستی و بدون هیچگونه مشکلی انجام شود.

‏مراقبت های بعد از نوار عصب پا

پس از آزمایش به پاهای خود استراحت کافی بدهید و از فعالیت‌های سنگین، پیاده‌روی طولانی و استفاده از پاها در مدت زمان معین خودداری کنید. استراحت، روند بهبودی را سرعت بخشیده و احتمال بروز عوارض کمتر می‌شود. در صورت توصیه پزشک، برای کاهش التهاب و درد، از یخ یا کمپرس سرد استفاده کنید.

به یاد داشته باشید یخ را مستقیم روی پوست قرار ندهید. اهمیت دارد که با پزشک در ارتباط باشید و هرگونه تغییر در علائم و عوارض خود را به او گزارش دهید. برای بهبود بهتر و سریع‌تر، حتماً به دستورالعمل‌ها و توصیه‌های پزشک مانند مصرف داروها، استفاده از آب و صابون ملایم برای شستشوی پاها پایبند باشید.

نوار عصب پا چیست و چه کاربردی دارد؟

نمی‌دونی بعد از نوار عصب پا چه نکاتی رو باید رعایت کنی؟ از متخصص بپرس.

‏عوارض نوار عصب پا

به طورکلی، الکترومیوگرافی پا آزمایش ساده و کم ریسکی است که عوارض جدی برای فرد ایجاد نمی‌کند. احتمال بروز درد و کبودی در افراد با پوست‌های حساس وجود دارد که معمولا طی چند روز خود به خود برطرف می‌شود.

متن انگلیسی:
There’s a small risk of bleeding, infection and nerve injury where a needle electrode is inserted
ترجمه متن:
در ناحیه‌ای که الکترود سوزنی وارد می‌شود، خطر خونریزی، عفونت و آسیب عصبی کمی وجود دارد.

mayoclinic

‏قیمت نوار عصب پا

تخصص و مهارت پزشک، کلینیک یا بیمارستانی که آزمایش نوار عصب پا در آن انجام می‌شود، تجهیزات آزمایش و سایر عوامل روی قیمت نوار عصب پا تاثیر می‌گذارند. برخی بیمه‌ها هزینه این آزمایش را پوشش می‌دهند. جهت کسب اطلاعات دقیق‌تر در مورد هزینه نوار عصب پا، بهتر است با مرکز پزشکی یا بیمارستانی که تمایل دارید از آن خدمات دریافت کنید، تماس بگیرید و قیمت بپرسید.

‏نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

نوار عصب پا یک آزمون تشخیصی جهت بررسی عملکرد عضلات و عصب‌های پا با استفاده از الکترودها است که نقاط ضعف عضلات، آسیب عصبی و اختلالات عصبی را تشخیص می‌دهد. در طول انجام الکترومیوگرافی پا، الکترودها به عضلات نزدیک قرار می‌گیرند و سیگنال‌های الکتریکی تولید شده در طول حرکت عضلات ثبت می‌شوند. این آزمایش اختلالات عصبی مربوط به عصب‌های احساسی و حرکتی در پاها را شناسایی می‌کند.

برای تشخیص صحیح و درمان مناسب بیماری‌ها و اختلالات عصبی و عضلانی در پاها، الکترومیوگرافی پا ابزار مفیدی است که باید حتما توسط پزشک متخصص انجام شود چرا که اگر سوزن‌ها یا الکترودها به اشتباه وارد عصب پا شوند احتمال آسیب دیدگی یا پارگی عصب‌ها و حتی عفونت وجود دارد. به همین دلیل در انتخاب مرکز و پزشک متخصص نهایت دقت را داشته باشید تا ریسک و عوارض احتمالی الکترومیوگرافی را به حداقل برسانید.

برای انجام این آزمایش می‌توانید با متخصص مغز و اعصاب یا دکتر طب فیزیکی مشورت کنید. شما می‌توانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره دکتر مغز و اعصاب آنلاین و همچنین دکتر طب فیزیکی و توانبخشی آنلاین وجود دارد.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

جملات تولدت مبارک پسرم (جملات زیبای تبریک تولد مادر به پسر)