فروش دلاری، تخلفی محرض در صنعت ساختمان
یک کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه رکود بازار مسکن در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ هم ادامه خواهد داشت، درباره فروش دلاری خانه گفت: در حال حاضر تامین منابع تمامی مواد اولیه این حوزه به صورت ریالی انجام میشود؛ لذا، عرضه دلای آن فقط به بحران مسکن دامن میزند.
گروه راه و مسکن بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «مجید گودرزی» کارشناس اقتصاد مسکن در پاسخ به این سوال که آیا رکود نیمه دوم سال ۱۴۰۲ در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ هم ادامه خواهد داشت یا خیر، به بازارنیوز گفت: مطمئناً این مسئله برای ماههای آتی هم تداوم خواهد داشت، زیرا وضعیت هیچ از مولفههای موثر بر رونق بازار مسکن مانند حقوق و دستمزد کارگران و کارمندان، تسهیلات بخش مسکن بانکها و همچنین کاهش قیمت آن برای سال جاری تقویت نشده است.
این کارشناس اقتصاد مسکن تصریح کرد: عرضه و تقاضای شکل گرفته در سطح بازار به گونهای رقم خورده که خرید خانه برای مردم را در بالاترین سطح خود قرار داده؛ لذا، نمیتوان منتظر بازگشت رونق به بازار مسکن بود. در حال حاضر هستند افرادی که متقاضی خرید خانه باشند، اما به دلیل قیمتگذاری نادرست و یا محدودیتهای ایجاد شده در تامین مصالح ساختمانی، امکان دستیابی به این هدف را ندارند.
وی با انتقاد از تسهیلات مسکنی ارائه شده توسط بانکها پیرامون آنها توضیح داد:این طرحها در راستای برنامههای قبلی بانکها بوده و اکنون آنها هم نمیتوانند کمک چندانی به حل مشکلات موجود در بازار مسکن کنند. دریافت وام ۹۰۰ میلیون تومانی مسکن با بازپرداخت اقساط ۳۵ میلیون تومانی خارج از توان مردم به ویژه افراد خانه اولیها است.
فروش مسکن، ۳۰ درصد زیر قیمت بازار به بهانه مهاجرت!
گودرزی همچنین درباره وضعیت بازار مسکن در فروردین سال جاری هم گفت: براساس گزارش و یا مشاهدات میدانی، سرمایههای بسیار زیادی در این بازار حبس شده و این موضوع هزینه فرصت را برای افراد فعال در این بخش افزایش داده است. کسانی که در طول سالهای اخیر در بخش مسکن سرمایهگذاری کردهاند اکنون با قدرت نقدشوندگی بسیار پایین سرمایههای خود رو به رو شدهاند.
این کارشناس مسکن تصریح کرد: در حال حاضر بخش قابل توجهی از آمارهای منتشر شده درباره بازار مسکن و یا حتی اطلاعات اعلام شده از سوی مراجع رسمی، با واقعیت این بازار مغایرت دارد. رسیدگی به چنین مسئلهای نیازمند مداخله نمایندگان مجلس شورای اسلامی است. اکنون با قیمتسازیهایی که توسط دلالان در سطح بازار مسکن صورت میگیرد، این بازار قفل شده است.
وی تاکید کرد: بازار مسکن در رکود کامل به سر میبرد. در حال حاضر تقاضاهای مصرفی در بازار مسکن رو به صفر شدن بوده و در کنار آن تقاضاهای سرمایهای هم به دلیل رکود شدید و قیمتهای غیر منطقی در این مسیر قرار دارد. اکنون متاثر از این موضوعات، مردم از سرمایهگذاری مجدد در بازار مسکن خودداری میکنند.
این کارشناس مسکن تصریح کرد: در حال حاضر در مناطق ۱، ۲ و ۵ شهر تهران مواردی مشاهده شده که افراد حاضرند ملک خود را به بهانه مهاجرت ۳۰ درصد زیر قیمت بازار به فروش برسانند. اکنون جذابیت بازار مسکن به دلیل رکود، ظرفیت بازارهای موازی و همچنین اقدامات دولت در حال کاسته شدن است.
دسته بسته مستاجرین در مقابل صاحبخانهها
گودرزی همچنین درباره بازار اجاره بهای مسکن هم گفت: اخیراً دولت طرحی را برای ساماندهی بازار اجاره مسکن آماده کرده که جزئیات آن در شورای نگهبان در حال بررسی است. در حال حاضر بازار اجارهبها بی قانونترین بخش اقتصادی ایران مسحوب میشود، چرا که اگر صاحبخانه بخواهد از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد بر میزان اجارهبهای واحد مسکونی خود بیافزاید، مستاجر نمیتواند در این خصوص شکایت خود را به یک مرجع رسمی اعلام کند.
این کارشناس اقتصادی افزود: بر خلاف کشورهای پیشرفته دنیا، بازار اجارهبهای ایران هرج و مرج بسیار بالایی دارد. اکنون در کشوری مانند آلمان، قراردادهای ملکی وجود دارد که ضمن داشتن شفافیت، از بازه زمانی طولانی مدتی هم برخوردار است.
تولید ریالی فروش دلاری، تخلفی آشکار در صنعت ساختمان
گودرزی همچنین درباره معاملات دلاری مسکن و یا مصالح ساختمانی هم گفت: در حال حاضر همه منابع لازم برای ساخت مسکن از جمله زمین به صورت ریالی تامین میشود. در فرایند ساخت مسکن هیچ منابع وارداتی و یا خارجی نداریم که بر اساس تغییرات نرخ ارز با افزایش قیمت همراه شود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: مضاف بر مواد اولیه، کارگران ساختمانی هم ماهانه بین ۸ تا ۱۰ میلیون تومان حقوق دریافت میکنند؛ لذا تولید و فروش دلاری صرفاً باعث تشدید بحران مسکن در کشور خواهد شد.
پایان پیام//