کدام کشورها بیشترین حاجی را دارند؟
سهمیه حج کشورها هر سال براساس جمعیت ساکن مسلمان در آن کشورها تعیین می شود. با این حال، عوامل دیگری هم تاثیر دارد، آنچنان که اندونزی، پاکستان و هند به ترتیب بیشترین سهمیه حج را به خود اختصاص داده اند.
سهمیه حج کشورها هر سال براساس جمعیت ساکن مسلمان در آن کشورها تعیین می شود. با این حال، عوامل دیگری هم تاثیر دارد، آنچنان که اندونزی، پاکستان و هند به ترتیب بیشترین سهمیه حج را به خود اختصاص داده اند.
به گزارش «دنیای سفر»، هر سال صدها هزار نفر مسلمان در شهر مکه گردهم می آیند و مهمترین زیارت مسلمانان را انجام می دهند. مناسک اصلی حج حدود یک هفته طول می کشد و در آن زمان صدها هزار نفر مسلمان از کشورهای مختلف جهان به شهر مکه سفر می کنند.
عربستان سعودی هر سال بر اساس میانگین جمعیت مسلمانان مقیم کشورها، سهمیه حج را اختصاص می دهد. به عبارتی هر چه تعداد مسلمانان ساکن در یک کشور بیشتر باشد، احتمال دارد آن کشور سهم بیشتری به دست آورد. با این حال، عوامل دیگری می تواند بر سهمیه یک کشور تأثیر بگذارد. نگاهی به سهمیه برخی کشورها نشان می دهد، سطح روابط دیپلماتیک با عربستان به عنوان کشور میزبان، در سال های گذشته بر تعیین این سهمیه بی تأثیر نبوده است.
در سال های اخیر براساس آمارهای عربستان، بیشترین تعداد زائران حج به کشور اندونزی تعلق داشته است و در سال گذشته، پاکستان و هند نیز به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار داشتند.
حج اگرچه سهمیه بندی شده است و این سهم گاه سال به سال متفاوت است، اما بنا بر نظر کارشناسان حج، اعمال آن مزایایی دارد؛ از جمله اینکه اختصاص یک سهمیه به هر کشور به تسهیل عدالت کمک می کند، زیرا هر مسلمان تشویق می شود در مقطعی از زندگی خود، صرف نظر از اینکه در کجا زندگی می کند، این زیارت را انجام دهد. این سهمیه ها همچنین کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که زائران هر سال می توانند سفر خود را با خیال راحت انجام دهند. سهمیه ها به جلوگیری از احتمال ازدحام بیش از حد نیز کمک می کند.
ایده کلی میزبان این بوده است که تا حد امکان از زائران استقبال و در عین حال تدارکات مدیریت شود و بر این اساس، سالانه به صدها هزار نفر اجازه می دهد در مدت زمان کوتاهی به مکه و خارج از مکه سرازیر شوند.
بر این اساس، ایران در سال های اخیر و به ویژه پس از رفع محدودیت های کرونا، تقریبا یک سهم مشخص داشته است. سال گذشته و امسال سهم حج ایران تفاوت چندانی نداشته و حدود ۸۷ هزار و ۵۰۰ هزار نفر بوده است که در سال گذشته ششمین کشور با بیشترین سهم بود. با این حال ایران از عربستان خواسته مطابق با رشد جمعیت، این سهم را تا ۱۰۰ هزار نفر افزایش دهد، که تا کنون اتفاق نیفتاده است.
طبق اعلام آخرین سازمان حج و زیارت، حدود ۹۰۰ هزار نفر در ایران در نوبت حج واجب هستند که با درنظر گرفتن سهمیه کنونی ایران و افزایش نیافتن آن، اعزام تمام آنها به حج تمتع نزدیک به ۱۰ سال طول می کشد.