دمپخت سیر شیرازی یا همان کته سیر یکی از غذاهای محبوب و پر طرفدار شهر شیراز است. برای تهیه این غذا باید از سیر تازه استفاده کنید بنابراین بهتر است این غذای خوشمزه و خوش رنگ و لعاب را در فصلی درست کنید که به سیر تازه دسترسی داشته باشید.
مواد لازم :
برنج: ۲ لیوان فرانسوی دستهدار
عدس: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
هویج: ۱ عدد
تره، جعفری و شوید: ۲۰۰ گرم
پیاز (برای پیاز داغ): ۱ عدد متوسط
سیر تازه (برای سیر داغ): به مقدار دلخواه
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه: به مقدار دلخواه
روغن: به مقدار کافی
طرزتهیه :
ابتدا باید برنجها را پاک کنید و بشویید. پس از اطمینان از تمیز شدن برنج، آن را همراه با مقداری آب و نمک در قابلمه مناسبی بریزید و ۱ الی ۲ ساعت بخیسانید. عدس را هم درست مانند برنج به دقت پاک کنید. سپس، عدسها را به خوبی بشویید. بهتر است عدس پاکیزه را هم در محلول آب و نمک بریزید و برای مدت یک ساعت بخیسانید. سپس هویج را بشویید و با کمک پوستکن یا چاقو پوست بگیرید. سپس، هویج تمیز و بدون پوست را به صورت نگینی خرد کنید. هویجهای نگینی را در قابلمه مناسبی بریزید و مقدار کمی آب جوش به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و مدتی صبر کنید تا قطعات هویج کاملا نرم شوند.
همزمان با پخت هویج، عدسهای خیس خورده را هم در قابلمه دیگری بریزید و همراه با مقداری آب، کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه روی حرارت متوسط قرار دهید. صبر کنید تا آب عدس کشیده شود. مراقب باشید عدستان له نشود یا ته نگیرد. وقت آن است که تره، جعفری و شوید را به دقت پاک کنید و با حوصله بشویید تا کاملا پاکیزه شوند. سپس، سبزیجات را در آبکش بریزید و منتظر بمانید تا آب اضافیشان خارج شود. در ادامه، آنها را روی تخته آشپزی قرار دهید و با کمک یک چاقوی تیز به خوبی ساطوری و ریز خرد کنید.
تفت دادن سیر
حالا سیر تازه را به خوبی بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافی آن کاملا خارج شود. بسته به نوع سیر ممکن است لازم باشد آن را تمیز کنید؛ پوست ضخیم و ساقههای چوبی شده و همچنین، برگهای زرد و پلاسیده را جدا کنید. سپس، سیر تازه را در ابعاد دلخواه خرد کنید. پیاز را هم بشویید و پس از پوست کندن به صورت نگینی خرد کنید. حالا، پیاز را همراه با مقداری روغن، فلفل سیاه و زردچوبه تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی شود.
در ادامه، سیر تازه را هم به تابه حاوی پیاز سرخ شده اضافه کنید تا تفت ببیند. توجه داشته باشید، سیر تازه را فقط باید اندکی تفت دهید تا بوی آن بلند شود و اصلا نباید کاملا سرخ کنید. پس از آماده شدن مخلوط سیر و پیاز، زیر تابه را خاموش کنید و آن را کنار بگذارید.
آب برنج خیس خورده را خالی کنید. سپس، آن را همراه با ۲ لیوان دستهدار فرانسوی آب و مقدار کمی نمک در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. منتظر بمانید تا آب برنج بجوشد. در ادامه، سبزیجات ساطوری خرد شده را به آب برنج اضافه کنید و هم بزنید تا کاملا با هم ترکیب شوند. برای خوش آب و رنگ شدن ترکیب برنج و سبزی، پیشنهاد میکنیم مقداری زردچوبه هم به محتویات قابلمه اضافه کنید.
دم گذاشتن کته سیر
حالا باید منتظر بمانید تا آب برنج کمی کشیده شود. سپس، عدس و هویج پخته شده را همراه با پیاز و سیر خرد شده و تفت دیده به قابلمه حاوی برنج و سبزیجات اضافه کنید. این مواد را هم بزنید تا بهخوبی با هم ترکیب شوند. یادتان باشد، برنج را باید به آرامی، بهصورت دورانی و بهگونهای هم بزنید که له نشود. در غیر این صورت، کته شما نهایتا شفته خواهد شد.
در نهایت، قابلمه برنج را با دمکنی بپوشانید و درب آن را ببندید. حرارت را ملایم کرده و حدود ۴۵ دقیقه صبر کنید تا دمپخت سیر خوشمزه شما کاملا بپزد و دم بکشد. پس از آماده شدن دمپخت سیر، آن را همراه با ترشی لیته یا سالاد شیرازی سرو کنید.
نکات مهم در طرز تهیه دمپخت سیر شیرازی
برای خوشمزهتر شدن هویج آبپز پیشنهاد میکنیم یک قاشق غذاخوری شکر و یک چهارم قاشق چایخوری نمک هم به آب قابلمه هویج اضافه کنید.
در صورت تمایل، میتوانید هویجهای نگینی را بخارپز کنید.
برای طعمدار کردن هویج پخته شده یک روش هم این است که هویجهای پخته و نگینی خرد شده را همراه با مقداری کره، شکر و دارچین تفت دهید و سپس، به غذا اضافه کنید.
برای طعمدار کردن عدس پیشنهاد میکنیم مقدار کمی دارچین هم به آب آن اضافه کنید.
در صورت تمایل، میتوانید مقداری زعفران دم کرده هم به این غذای خوشمزه شیرازی با سیر تازه اضافه کنید.
میتوانید سیر تازه را بدون تفت دادن در دمپخت سیر بریزید.
در صورت تمایل، میتوانید دمپخت سیر تازه را به جای کته کردن به روش آبکشی تهیه کنید.
بسته به ذائقه میتوانید میزان سیر را کمتر یا بیشتر کنید.
در صورت تمایل، میتوانید عدس را از دستور طرز تهیه دمپخت سیر شیرازی حذف کنید.
در صورت تمایل، میتوانید این غذا را همراه با سبزی خوردن، ماست چکیده ساده، ماست موسیر یا ماست و خیار هم نوش جان کنید.