موزه مردم شناسی ابیانه ، موزه ایست که در سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را آغاز کرد. علاوه بر قرآنهای خطی و نسخ قدیمی، اشیایی همچون وسایل کشاورزی، ظروف پختوپز، پوشاک سنتی و… را در معرض نمایش گذاشته است. این موزه در ساختمان قدیمی مهدکودک و آزمایشگاه دبیرستان ابیانه قرار دارد و پس از مرمت، برای موزه استفاده شد و هدف از راهاندازی آن، معرفی گوشهای از فرهنگ و آدابورسوم مردم ابیانه بود که با ارائه اشیای مورداستفاده مردم از روزگاران گذشته تاکنون محقق شد.
یکی از بهترین راهها برای آشنایی با تاریخ و فرهنگ ابیانه، بازدید از موزه مردم شناسی این روستا است. در طراحی ساختمان این موزه از الگوی معماری باستانی این روستا الهام گرفتهاند.
ویژگیهای موزه مردمشناسی ابیانه
ابزارها و وسایل موجود در این موزه شامل ابزارهای کشاورزی، آب و گاز، تهویه مکانیکی و صنعتی است. در بخش تهویه مکانیکی، انواع پمپ آب و وسایل مربوط به تهویه هوا وجود دارد. هرکدام از بخشهای دیگر ابزارهایی قدیمی را به نمایش گذاشته است. درباره کاربری آنها درگذشته نیز توضیحاتی دادهشده است. بخش صنعتی این موزه تمامی ابزارهای صنعتی را ازجمله ابزارهای برقی و مکانیکی قدیمی را نمایش میدهد. موزه مردمشناسی ابیانه یک پروژه مهم در حفظ و نگهداری فرهنگ و رسوم روستایی استان اصفهان است.
این موزه با نمایش ابزارها و وسایل قدیمی مردم روستا مثل انواع سلاحها، وسایل کشاورزی، زیورآلات، نسخههای خطی، قفلهای قدیمی و لباسهای سنتی به بازدیدکنندگان فرصتی میدهد تا بازندگی روستایی قدیمی آشنا شوند و بافرهنگ و رسوم این منطقه آشنایی کامل داشته باشند؛ بنابراین، بازدید از موزه مردمشناسی ابیانه بهمنظور ارزیابی و بررسی فرهنگ و تمدن روستایی اصفهان، بسیار توصیه میشود. نکته بسیار جالب درباره شکل گیری موزه مردم شناسی ابیانه این است که تمامی این وسایل توسط اهالی خود ابیانه به این موزه به یادگار داده شده است تا در شکل گیری این موزه سهیم باشند و گردشگران را بیشتر با زندگی خود آشنا کنند.