سقط جنین سندروم داون در چه شرایطی مجاز و چه زمانی حرام است؟


سقط جنین سندروم داون در چه شرایطی مجاز و چه زمانی حرام است؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید سقط جنین سندروم داون به دلیل عدم سلامت نوزادی که با این شرایط متولد می‌شود از نظر پزشکی و در برخی کشورها مجاز است. اما طبق قوانین ایران و از نظر اسلام سقط حرام است. انجام شدن یا نشدن این نوع سقط به عوامل زیادی وابسته بوده که در این مقاله توضیح داده‌ایم.

سقط جنین سندروم داون راهی قانونی است یا غیر قانونی، از نظر پزشکی این روش تایید شده است؟ آیا اسلام سقط جنین سندروم داون را حرام می‌داند؟ پاسخ این سوالات را در این مقاله از دکترتو خواهید خواند. سندرم داون یک بیماری ژنتیکی است که در آن فرد با یک کروموزوم اضافی متولد می‌شود. این بیماری می‌تواند بر نحوه رشد مغز و بدن فرد مبتلا تاثیر بگذارد. افراد مبتلا به سندرم داون می‌توانند با مراقبت‌های حمایتی زندگی سالمی داشته باشند. هنگامی که نوزادان در حال رشد هستند، کروموزوم اضافی نحوه رشد بدن و مغز آن‌ها را تغییر می‌دهد. این اتفاق می‌تواند باعث ایجاد مشکلات جسمی و روحی شود. به همین خاطر در برخی موارد، پیش از تولد این کودکان از سمت پزشک پیشنهاد سقط جنین بیان می‌گردد. به دلیل مشکلات فیزیکی و ناتوانی‌هایی که این بیماران در طول زندگی خود خواهند داشت شاید پایان دادن به بارداری تصمیم درست‌تری باشد که البته به شرایط زیادی وابسته است. این موضوع باید با مشورت پزشک متخصص زنان و مامایی قطعی شود. به همین خاطر اگر نیاز به مشاوره حضوری یا آنلاین از یک پزشک دارید به وبسایت دکترتو سر بزنید و نوبت خود را به‌راحتی دریافت کنید.

سقط جنین سندروم داون

پس از انجام برخی غربالگری‌ها و آزمایشات در دوران بارداری، پزشک ابتلای جنین به بیماری سندروم داون را تشخیص خواهد داد. در چنین شرایطی تصمیم نهایی به پدر و مادر سپرده می‌شود تا بتوانند تصمیم بگیرند آیا برای زندگی با کودکی مبتلا به سندروم داون آماده هستند یا تصمیم به ختم بارداری دارند. قطعا که این تصمیم بسیار حساس است.

قوانین سقط جنین مبتلا به سندروم داون چیست؟پس از انجام آزمایشات تکمیلی می‌توان درباره لزوم سقط جنین سندروم داون صحبت کرد.

مجوز سقط جنین سندرم داون

برای دریافت مجوز سقط جنین سندرم داون سن بارداری نباید بالاتر از ۱۹ هفتگی (۴ ماه از لقاح) باشد. در صورتی که سن بارداری بالاتر از این مقدار باشد، حتی با وجود تاییدیه پزشکی امکان صدور مجوز سقط جنین وجود ندارد. چنانچه سن حاملگی کمتر از ۱۹ هفتگی باشد برای صدور مجوز سقط درمانی باید مشخص شود که آیا مادر بیمار است و جان او در اثر ادامه بارداری به خطر می‌افتد یا اینکه جنین بیمار است و بیماری جنین موجب سختی و مشقت شدید مادر پس از تولد خواهد شد.

تنها در صورتی اجازه سقط جنین داده می‌شود که ادامه بارداری خطر جانی قطعی برای مادر داشته باشد و هیچ راه‌ حلی برای نجات مادر جز سقط فرزند وجود نداشته باشد. البته بر اساس احکام دین اسلام و در کشور اسلامی ایران سقط جنین حتی با داشتن تالاسمی ماژور یا سندروم داون مجاز نیست.

متن انگلیسی:
A fetus with Down’s syndrome has an increased risk of miscarriage, intrauterine fetal death (IUFD), stillbirth and neonatal death
ترجمه متن:
جنین مبتلا به سندرم داون خطر سقط جنین، مرگ داخل رحمی جنین (IUFD)، مرده‌زایی و مرگ نوزاد را افزایش می‌دهد.

.downs-syndrome

سقط جنین سندروم داون از نظر پزشکی

سقط جنین روشی برای پایان دادن به بارداری است. می‌توان آن را به دو روش مختلف دارویی و جراحی انجام داد. در شرایطی که پس از انجام آزمایش‌های مختلف بارداری تشخیص داده شود که جنین به سندروم داون مبتلا است، پزشک سقط را توصیه می‌کند.

سقط جنین سندروم داون از نظر اسلام

سقط جنین از نظر اسلام مطلقا حرام است. یعنی چه قبل از روح پیدا کردن و چه قبل از آن نباید این عمل انجام گیرد. لکن برای رفع خطر از مادر با توجه به نظر کارشناسی در صورتی که جنین هنوز روح پیدا نکرده باشد، نمی‌‏توان گفت حرام است. یعنی هرگاه شرایط بارداری یا جنین به بروز مشکلات جدی (عسر و حرج) برای مادر یا خانواده بینجامد انجام عمل سقط جنین مجاز است. در رابطه با این موضوع باید با مرجع دینی خود مشورت نمایید.

آیا سقط جنین سندروم داون درست ترین راه است؟

برای جلوگیری از تولد نوزادی با نقص‌های بسیار بله سقط جنین می‌تواند درست‌ترین راه باشد و برای سقط جنین فقط اجازه مادر نیاز است و این قانون برای حفظ حقوق زنان وضع شده است. درصد بالایی از زنانی که نوزادانشان مبتلا به سندرم داون تشخیص داده شده است، سقط جنین را انتخاب می‌کنند اما این موضوع به قوانین هر کشور و حتی احکام دینی هم بستگی دارد.

سونوگرافی انجام دادی و نگران مشکلات جنینی هستی؟

همین حالا مشاوره بگیر.

سقط جنین سندروم داون در چه شرایطی مجاز و چه زمانی حرام است؟

سقط قانونی جنین سندرم داون تا چند هفتگی است؟

برای انجام سقط قانونی جنین سندرم داون سن بارداری نباید بالاتر از ۱۹ هفتگی (چهار ماه از لقاح) باشد. در صورتی که سن بارداری بالاتر از این حد باشد، حتی با وجود اثبات ناهنجاری در جنین، امکان صدور مجوز سقط درمانی جنین وجود ندارد.

متن انگلیسی:
Patients are more likely to have a baby with Down syndrome or another chromosome abnormality when they are age 35 or older, or if they have already had a child with such an abnormality. These patients are considered “high-risk”
ترجمه متن:
برای مادران در سن ۳۵ سالگی یا بیشتر، یا اگر قبلاً فرزندی با چنین ناهنجاری داشته‌اند، احتمال بیشتری برای تولد نوزادی با سندرم داون یا ناهنجاری‌های کروموزومی وجود دارد. این افراد بیماران پرخطر در نظر گرفته می‌شوند.

utswmed

غربالگری تشخیصی برای جنین سندرم داون

انجام غربالگری‌‌های مختلف که پزشک شما در دوران بارداری توصیه می‌کند برای آگاهی و اطمینان از سلامت جنین قبل از تولد لازم است. انجام این آزمایشات به خانواده‌ها این امکان را می‌دهد که یا با داشتن فرزند مبتلا به این بیماری سازگار شوند یا به فکر ختم بارداری به روش قانونی و بنابر تشخیص تیم پزشکی و با در نظر گرفتن احکام شرعی باشند.

تست های غربالگری برای تشخیص سندروم داون در ۲۴ هفته اول بارداری

تست غربالگری برای سندرم داون بین هفته‌های ۱۰ تا ۱۴ بارداری انجام می‌شود. این آزمایشات را ترکیبی می‌نامند چرا که اسکن اولتراسوند را با آزمایش خون همزمان انجام می‌دهند. اگر آزمایش را انتخاب کنید، از شما نمونه خون گرفته می‌شود. در اسکن، مایع پشت گردن نوزاد اندازه گیری می‌شود تا “شفافیت نوکال” مشخص گردد. سن بارداری، سن مادر و اطلاعات این ۲ آزمایش برای بررسی احتمال ابتلای نوزاد به سندرم داون استفاده می‌شود.

دقیق‌ترین آزمایش‌های تشخیص سندروم داون شامل آزمایش مایع اطراف نوزاد (آمنیوسنتز) یا بافت جفت (نمونه‌گیری از جفت جنین یا پرزهای کوریونی (CVS)) برای کروموزوم‌های غیرطبیعی مرتبط با داون است. هر دوی این آزمایش‌ها شامل وارد کردن سوزن‌ها از طریق شکم مادر بوده که خطر سقط جنین را افزایش می‌دهند. بنابراین این آزمایش‌ها برای همه زنان باردار مناسب نیست. در عوض، آزمایش‌هایی که نشانگرهای خون، ادرار یا سونوگرافی نوزاد را اندازه‌گیری می‌کنند برای غربالگری استفاده می‌شوند.

سقط جنین سندروم داون در چه شرایطی مجاز و چه زمانی حرام است؟

مشکلات ژنتیکی در خانواده داری و می‌خوای تست بشی؟ از متخصص کمک بگیر.

علائم جنین سندرم داون در سونوگرافی

تقریباً ۳۰ درصد از نوزادان مبتلا به سندرم داون دارای ناهنجاری‌های قابل تشخیص در سونوگرافی اواسط سه ماهه اول بارداری هستند. همچنین ممکن است در سونوگرافی شاهد نقایص زیر باشید:

  • قلبی
  • نارسایی سه لتی
  • نقص سپتوم دهلیزی (ASD)
  • نقص دیواره بین بطنی (VSD)
  • نقص دیواره بین دهلیزی بطنی (AVSD)
  • شکمی
  • آترزی دوازدهه
  • آترزی مری
  • سیستم عصبی مرکزی
  • بطن کولومگالی خفیف جنین
  • نقص در جمجمه و صورت
  • فک بالا کوتاه
  • هیگرومای کیستیک
  • هیدروپس جنینی
  • زاویه ایلیاک گسترده
  • کوتاه شدن فاصله فرونتتالاموس
  • طول گوش جنین کوتاه
  • براکیداکتیلی

سونوگرافی عکس جنین مبتلا به سندروم داون

یکی از سوالاتی که ممکن است به ذهن شما هم خطور کند این است که آیا سندروم داون در سونوگرافی مشخص میشود؟ در تصویر زیر یک نمونه سونوگرافی جنین مبتلا به سندرم داون را مشاهده می‌کنید:

عکس جنین مبتلا به سندروم داون چگونه است؟می‌توان گفت یک نمونه سونوگرافی جنین مبتلا به سندرم داون به این شکل است.

علت ایجاد سندروم داون در جنین

سلول‌های انسان به طور معمول حاوی ۲۳ جفت کروموزوم هستند. سندرم داون زمانی ایجاد می‌شود که تقسیم سلولی غیر طبیعی شامل کروموزوم ۲۱ رخ دهد. این ناهنجاری‌های تقسیم سلولی منجر به کروموزوم ۲۱ جزئی یا کامل می‌شود. هر یک از سه تغییر ژنتیکی زیر می‌تواند باعث سندرم داون شود:

علتتوضیحات
تریزومی ۲۱در حدود ۹۵ درصد مواقع، سندرم داون به دلیل تریزومی ۲۱ ایجاد می‌شود. فرد دارای سه نسخه از کروموزوم ۲۱، به جای دو نسخه معمول در همه سلول‌ها است. این مشکل به دلیل تقسیم سلولی غیرطبیعی در طول رشد سلول اسپرم یا سلول تخمک ایجاد می‌شود.
سندرم داون موزائیسمدر این شکل نادر از سندرم داون، فرد تنها دارای تعدادی سلول با یک نسخه اضافی از کروموزوم ۲۱ است. این موزائیسم از سلول‌های طبیعی و غیر طبیعی به دلیل تقسیم سلولی غیرطبیعی پس از لقاح ایجاد می‌شود.
سندروم داون به علت جابجایی کروموزوم‌هاسندرم داون همچنین می‌تواند زمانی رخ دهد که بخشی از کروموزوم ۲۱ قبل یا در زمان لقاح به کروموزوم دیگری متصل شود (انتقال یابد). این کودکان دارای دو نسخه معمولی از کروموزوم ۲۱ هستند، اما همچنین دارای مواد ژنتیکی اضافی از کروموزوم ۲۱ هستند که به کروموزوم دیگر متصل شده‌اند.
علت ژنتیکی سندروم داون

پیشگیری از سندرم داون قبل از بارداری

به طور کلی نمی‌توان از سندرم داون پیشگیری کرد زیرا سندرم داون یک بیماری ژنتیکی است. برای مشاوره بیشتر در مورد خطر داشتن فرزندی با یک بیماری ژنتیکی از جمله سندرم داون لازم است با پزشک خود در مورد آزمایش ژنتیک صحبت کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

سندرم داون یک اختلال ژنتیکی غیرقابل درمان است که باعث مشکلات جسمی و روانی قابل توجه و ناتوانی می‌شود. با این حال، تنوع زیادی در نحوه تاثیرگذاری سندروم داون بر شرایط افراد مختلف وجود دارد. برخی از افراد به‌شدت تحت تاثیر این بیماری قرار می‌گیرند در حالی که برخی دیگر مشکلات خفیف دارند و می‌توانند زندگی نسبتاً عادی داشته باشند. هیچ راهی برای پیش بینی اینکه نوزاد چقدر تحت تاثیر قرار می‌گیرد وجود ندارد.به زنان باردار این شرایط پیشنهاد می‌شود که در طول بارداری آزمایشات لازم برای اطمینان از سلامت جنین انجام شود.

اگر مادری جنین مبتلا به چنین شرایطی داشته باشد در مورد سقط جنین سندروم داون یا ادامه بارداری مشاوره داده می‌شود. شما می‌توانید برای مشاوره گرفتن از فوق تخصص زنان و زایمان و پزشک متخصص مامایی در این زمینه از وبسایت دکترتو کمک بگیرید. در وبسایت دکترتو می‌توانید به لیستی از بهترین متخصصان دسترسی داشته باشید و پس از مقایسه آن‌ها با یکدیگر بهترین پزشک را برای خود انتخاب کنید. همچنین امکان مشاوره آنلاین دکتر زنان و مشاوره مامایی آنلاین در دکترتو برای راحتی حال شما فراهم گردیده است.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

تفاوت لکه بینی با خونریزی