شروط طلاق چیست؟ + (بررسی کامل شروط دوازده گانه طلاق)
شروط طلاق به مواردی گفته میشود که اگر مرد از انجام آنها کوتاهی کرده یا آنها را نقض کند، زن میتواند با ارائه مدارک معتبر به دادگاه درخواست طلاق بدهد. در صورت اثبات این موارد در دادگاه، زن حتی بدون رضایت مرد نیز میتواند حکم طلاق خود را دریافت...
شروط طلاق به مواردی گفته میشود که اگر مرد از انجام آنها کوتاهی کرده یا آنها را نقض کند، زن میتواند با ارائه مدارک معتبر به دادگاه درخواست طلاق بدهد. در صورت اثبات این موارد در دادگاه، زن حتی بدون رضایت مرد نیز میتواند حکم طلاق خود را دریافت کند. در این مقاله به بررسی شروط دوازده گانه طلاق پرداخته ایم تا اطلاعات کاملی کسب کنید.
در قانون ایران حق طلاق با مرد است و شوهر برای طلاقگرفتن نیاز به شرط خاصی ندارد. اما زن تنها زمانی میتواند درخواست طلاق دهد که یکی از شروط مندرج در سند ازدواج ـ در ضمن عقد ـ توسط مرد نقض شده باشد. این شروط تحت عنوان شروط طلاق مطرح میشود و عموماً به آن شروط دوازدهگانه طلاق نیز گفته میشود. تا انتها با ما همراه باشید تا یک بار برای همیشه با این شروط طلاق بهصورت کامل آشنا شده و شرایط خاص هرکدام را بدانید.
شروط طلاق
شروط طلاق به مواردی گفته میشود که اگر مرد در انجام آن کوتاهی کرده و یا آن را نقض کند، زن میتواند درخواست طلاق داده و با اثبات نقض شروط ضمن عقد در دادگاه، حکم طلاق خود را ـ اگر چه بدون رضایت مرد ـ بگیرد.
اما قبل از نامبردن و بررسی دقیق هرکدام از این شروط، لازم به تأکید میدانیم که بدانید، دادگاه تنها زمانی حکم طلاق را صادر میکند که زن بتواند شرایط خاص یک یا چند مورد از این شروط را بهخوبی در دادگاه اثبات کند؛ در غیر این صورت درخواست وی برای طلاق رد خواهد شد.
بنابراین، پیشنهاد میکنیم این مقاله را با دقت بخوانید و از نکات و توصیههای ارائهشده بهرهمند شوید. این اطلاعات میتواند نقش مهمی در پیشبرد موفقیتآمیز کارهایتان داشته باشند و در مسیر دستیابی به موفقیت شما را یاری کنند.
شروط دوازده گانه طلاق کداماند؟
لیست شروط دوازده گانه طلاق به همراه توضیحات تکمیلی به شرح ذیل است:
-
عسر و حرج
عسر و حرج بهطورکلی به هرگونه شرایطی گفته میشود که به دلیل کوتاهی ـ عمدی و یا غیرعمدی ـ شوهر در انجام وظایف خود، زندگی زن با سختی جدی روبرو شده و ادامه آن بسیار طاقتفرسا شود.
برای اثبات عسر و حرج به دادگاه، زن بایستی که به کمک وکیل خود، شرایط آن را احراز کند. این امر با جمعآوری ادله و مستندات کافی از قبیل شهادت شاهدان، مدارک پزشکی، تهیه عکس و فیلم و… انجام میشود.
-
عدم پرداخت نفقه زن
نفقه همان هزینههایی است که زن و فرزندان برای رفاه و داشتن آرامش و آسایش در زندگی نیاز دارند. این هزینهها شامل تأمین مسکن مناسب، خوراک، پوشاک و سایر هزینههای مهم و ضروری زندگی از قبیل بهداشت و درمان، تفریح و… میشود.
تنها درصورتیکه مرد ظرف 6 ماه از پرداخت نفقه امتناع یا کوتاهی کند، زن میتواند با جمعآوری ادله لازم به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق دهد.
-
عدم پرداخت نفقه فرزندان
در کنار نفقه زن، مرد موظف به پرداخت نفقه فرزندان و تأمین نیازهای آنان است. درصورتیکه مرد تمکن مالی داشته باشد اما از پرداخت نفقه فرزندان امتناع کند، زن میتواند از او شکایت کرده و این امر برای مرد جرم محسوب شده و حبس تعزیری در پی دارد.
-
سوءرفتار مرد
مرد بایستی که در تمامی مراحل زندگی شأن و منزلت انسانی همسر خود را حفظ کرده و با او رفتار شایسته و مناسب داشته باشد. در صورت اعمال رفتار نامناسب و استمرار ورزیدن در آن، زن میتواند به جمعآوری و ثبت ادله و شواهد مختلف پرداخته و آن را به دادگاه ارائه دهد. در این صورت با استناد به عسروحرج، میتوان حکم طلاق را دریافت کرد.
-
ضرب و شتم
ضربوجرح و خشونت خانگی، تأسفآور و رایج است که در صورت بروز مستمر، زن حتماً باید به ثبت مستندات آن اقدام کند تا بتواند طلاق خود را بگیرد. این مستندات میتواند شامل شهادت شهود و همسایهها، مدارک پزشکی و غیره باشد. اولا با بروز مستمر این امر، امکان طلاق میسر میشود.
برای افزایش شانس موفقیت در پروندهتان، حتماً از مشاوره های تخصصی وکلای حرفه ای بهرهمند شوید. انتخاب وکیل مناسب از میانلیست بهترین وکلای کرج، میتواند تأثیر چشمگیری در نتیجه نهایی پرونده شما داشته باشد چرا که این وکلا با تجربه و دانش خود، شما را در مسیر درست حقوقی هدایت کرده و احتمال دستیابی به نتایج مطلوب را برایتان افزایش میدهند.
-
افشای اسرار زن
حفظ حریم خصوصی و نگهداری از اسرار یکدیگر، از جمله مسئولیتهای مهم در زندگی مشترک است. درصورتیکه مرد اسرار مهم زن را افشا کرده و جزئیات آن را به دیگران و خصوصاً خانواده خود بازگو کند، قطعاً موجب عسروحرج همسر خود میشود و زن میتواند با استناد به این امر درخواست طلاق خود را بدهد.
-
اعتیاد
جالب است بدانید که اعتیاد مرد لزوماً به مواد مخدر و مشروبات الکلی خلاصه نمیشود؛ بلکه هرگونه اعتیاد و وابستگی به مواردی مانند بازیهای کامپیوتری، شبکههای اجتماعی و…، میتواند شرایط طلاق را برای زن فراهم کند. البته تشخیص و تصمیم این امر با دادگاه است؛ یعنی دادگاه تنها زمانی با استناد به اعتیاد حکم طلاق را صادر میکند که این اعتیاد باعث بروز سختی و ایجاد آسیب در زندگی زن شده و او را به عسروحرج رسانده باشد. همچنین ممکن است دادگاه برای ترک اعتیاد به مرد فرصت بدهد، اما درصورتیکه موفق به آن نشود یا مجدداً به سمت اعتیاد بازگردد، آنوقت زن میتواند حکم طلاق خود را دریافت کند.
-
کوتاهی در وظایف زناشویی
وظایف خاص زناشویی، از حقوق و مسئولیت متقابل زن و شوهر نسبت به همدیگر است. همانگونه که عدم تمکین زن از شوهر در انجام وظایف زناشویی باعث سلب مزایا و حقوق وی شده و پیگیری دادگاه را در پی دارد، کوتاهی مرد در وظایف زناشویی نیز بهمثابه عسر و حرج تلقی شده و اگر بیشتر از 4 ماه ادامه یابد، زن میتواند اقدام به طلاق کند. هرچند متأسفانه لازم به ذکر است که به دلیل عدم امکان جمعآوری مستندات مستقیم، اثبات این امر در دادگاه کمی دشوار به نظر میرسد و نیاز به مشاوره تخصصی با وکلای خبره دارد.
-
نازایی و عقیم بودن مرد
بگذارید عقیم بودن و نازایی مرد را بهصورت جدا بررسی کنیم. ببینید درصورتیکه مرد نابارور باشد و بعد از گذشت 5 سال همچنان نتواند موفق به فرزندآوری ـ به روش طبیعی ـ شود، زن میتواند با مدارکی که در دست دارد درخواست طلاق خود را ثبت کند.
همچنین در صورت وجود هرگونه بیماری یا نواقص خاص در اندام تناسلی مرد اعم از کوتاهی طول آلت، اختگی، بیماریهای مقاربتی و…، زن حق این را دارد که در هر زمان با دادگاه مراجعه کرده و با ارجاع شوهر به انجام معاینه پزشکی و ارائه آن به دادگاه، طلاق خود را از وی بگیرد.
-
ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر اول
درصورتیکه شوهر بدون اجازۀ همسر خود با زن دیگری ازدواج کند، این امر بهمثابه جرم بوده و مجازات تعزیری در پی خواهد داشت. همچنین این ازدواج ثبت محضری نخواهد شد و زن میتواند با استناد به آن طلاق خود را بگیرد.
-
حبس و زندانیشدن مرد
اگر مرد محکوم به حبس قطعی به مدت 5 سال یا بیشتر شود، این امر موجب ایجاد عسر و حرج برای زن خواهد شد. به همین دلیل زن میتواند با استناد به آن حکم طلاق خود را بگیرد.
-
غیبت طولانی مرد
غیبت طولانیمدت مرد، عامل دیگری است که قطعاً باعث عسروحرج زن میشود. پس زن میتواند با جمعآوری و ارائه مدارک کافی که غیبت یا مفقودالاثر شدن مرد را ثابت کند، حکم طلاق خود را بهصورت غیابی (بدون اطلاع و رضایت مرد) از او بگیرد. این امر در صورتی ممکن میشود که طول غیبت مرد بیشتر از 4 سال و طول مفقودالاثر شدن وی بیشتر از 6 ماه باشد.
جمع بندی نهایی
شروط طلاق، از جمله راههای ممکن برای درخواست طلاق از طرف زن است. اگر یک یا چند مورد از اینشروط دوازدهگانه طلاق نقض شوند، زن میتواند با استناد به آنها درخواست طلاق بدهد. هرچند بعضی از زنان با وجود نقض این شرایط، باز هم ترجیح میدهند که به زندگی مشترک خود ادامه دهند و این امر به صلاحدید خودشان بستگی دارد. اما درصورتیکه حس کردید ادامهدادن این زندگی مشترک بیشتر از رهاکردن آن به شما آسیب میزند، آنوقت طلاق هوشمندانهترین راهکار است. اگر از مراحل و دردسرهایی که طلاق به همراه دارد نگران هستید، میتوانید خود را از کمکهای حرفهای وکلای متخصص و باتجربه بهرهمند سازید تا بتوانید بهخوبی این مسیر را طی کنید. با آرزوی آرامش و سربلندی برای یکایک شما عزیزان!