حمام دو خزینه سنندج یکی از حمام های تاریخی و زیبای سنندج است که قدمت آن به دوران صفویه و قاجار می رسد. این حمام با داشتن معماری و مدرنیت شگفت انگیز خود به یکی از مکان های جذاب گردشگری تبدیل شده است. حمام دو خزینه در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این حمام در دوران صفویه بنا شده است که با گذشت چندین دوره تاریخی دچار آسیب و ویرانی شده همچنین این احتمال وجود دارد که این بنا در دوران قاجاریه هم مورد بازسازی قرار گرفته است. تا چند سال گذشته این حمام به حدی دچار خرابی شده بود که به سختی آثار و بقایای معماری آن مشاهده می شد.
تاریخچه حمام دو خزینه
حمام دو خزینه به دوران صفویه مربوط است. وجود دو خزینه بزرگ آب سرد و آب گرم در این حمام دلیل نام گذاری آن به حمام دو خزینه می باشد. این حمام بین سال های ۱۰۴۶ تا ۱۰۶۶ و در دوره سلیمان خان اردلان ساخته شده است. این حمام تاریخی تنها تفاوتی که با دیگر حمام ها قرار داشتن خزینه آب سرد و آب گرم است. این بنا در گذشته دارای کاربری (حمام) بوده است و اکنون در حال مرمت می باشد که بعد از پایان مرمت کاربری متناسب با خود را تقبل خواهد کرد.
در شهر سنندج حمام های تاریخی زیادی وجود داشته که حمام «آصف» و «وکیل» مورد استفاده شخصی و خصوصی قرار می گرفته و برخی از حمام های دیگر که برای عموم مورد استفاده قرار می گرفته و دارای دو خزینه بوده است را می توان به حمام «خان»، «شیشه» و همچنین حمام «دوخزینه» اشاره کرد.
معماری حمام دو خزینه سنندج
از ویژگی های این حمام تاریخی می توان به نقاشی های حیوانات، استفاده از طرح های اسلیمی و هندسی و سقف های متعدد و گنبدی و نمای سنگ دست چین اشاره کرد. به دلیل احداث خیابان چیزی که از این حمام تاریخی بر جای مانده فقط دو گنبد و قسمتی از آثار گچبری و طاق های این حمام است. باقی قسمت ها یا تخریب و یا زیر خاک مدفون شده اند. بنای حمام طبق الگوهای رایج و ساختاری حمام های ایرانی شامل قسمت هایی از جمله: ورودی، بینه، سربینه، راهرو های ارتباطی. و فضاهای مرتبط با این مجموعه است. در حال حاضر نمای بیرونی این بنا در حال مرمت و تزئینات می باشد. حمام دو خزینه نقش های آهک بری بسیار زیبایی را داشته که بخش هایی از آن ها باقی مانده است.
نحوه دسترسی
این گرمابه واقع در ضلع شمال غربی بازار سرپوشیده آصف در خیابان انقلاب شهر سنندج است.