خانه مویدی زفره فلاورجان ، یکی از بناهای تاریخی فلاورجان در استان اصفهان واقع شده است. قسمت هایی از خانه مؤیدی زفره متعلق به دوران صفوی و قسمت هایی نیز متعلق به دوران قاجار است. با این که این بنا قدمتی بسیار قدیمی و کهن دارد، اما هنوز هم مانند یک الماس می درخشد و از زیبایی خاصی برخوردار است. این اثر یکی از مهم ترین آثار شهرستان فلاورجان و در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۱۸۷۶۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
فهرست
معماری خانه مویدی زفره
عماری گوتیک یکی از زیبا ترین سبک های تاریخی معماری اروپایی است که بیشتر در بناهای مذهبی به کار می رود. معماران در ساخت خانه مؤیدی زفره نیز از سبک گوتیک الهام گرفته اند. همان طور که گفته شد؛ این بنا به عنوان یکی از زیبا ترین عرصه های تبلور معماری اصیل مطرح شده است. در خانه مؤیدی دو اتاق به همراه بالاخانه و گنجه بزرگ در ضلع شمالی خانه واقع شده اند و دو ایوان بزرگ یکی در ضلع جنوبی و دیگری در ضلع غربی بنا ساخته شده که در هر کدام از آن ها دو ستون به ارتفاع سه و نیم متر وجود دارد. این ستون ها و ایوان ها با تراش های بسیار زیبا از سنگ و گچ تزیین شده اند.
اتاق های این خانه مجهز به بخاری بنا شده اند که در قدیم سوخت آن ها هیزم بوده است. گنجه های بزرگ و طاقچه های متعددی نیز از پایین تا سقف در هر ۲ طبقه برای هر اتاق در نظر گرفته شده اند، در بخش شرقی این منزل قدیمی اتاق هایی برای خدمتکاران بنا شده بوده اما آن ها را تخریب کردند و دیگری اثری از این اتاق خدمتکاران باقی نمانده است. خانه مویدی زفره دارای دو آشپزخانه است. یکی از آشپزخانه هایی که در قدیم راه آب و یک تونل زیر زمینی از آن می گذشته بسیار مورد اهمیت قرار دارد و آشپزخانه بزرگ دیگر نیز در ضلع جنوب غربی خانه قرار گرفته است که در تنور بزرگ موجود در آن هنوز هم نان پخت می شود.
مصالح و تزیینات بکار رفته در بنا
مصالح به کار رفته در اغلب خانه های قدیمی خشت و سنگ است. سقف های بسیار بلند، دیوارهای ضخیم، نمای کاه گلی، در های چوبی، حیاط مرکزی و واقع شدن ساختمان در ۳ طرف بنا از دیگر مشخصات این عمارت با شکوه به حساب می آیند. در دیوار ها و قاب های طراحی شده بر روی دیوار، تصاویری به صورت قرینه و منظم در میان آیینه کاری ها تعبیه شده اند.
تمام طاقچه ها و طاق نماهای موجود در این خانه نیز با آیینه کاری های ریز و درشت به صورت اشکال هندسی طراحی شده اند که همین امر زیبایی خانه مؤیدی زفره را دو چندان کرده است.
بهترین زمان رفتن به خانه مویدی زفره
فصل بهار بهترین زمان برای سفر کردن به استانهای مرکز ایران است. در تابستان ممکن است با آب و هوای گرم و خشک روبهرو شوید که لذت گردشهای شما را خراب کند. در زمستان نیز ممکن است سرمای هوا آنقدر زیاد شود که نتوانید از خانه خارج شوید. با توجه به این نکات، اگر بتوانید اواسط بهار به این شهر بروید، از هوایی دلانگیز که نه گرمایش شما را عرقریزان میکند و نه سرمایش شما را خانهنشین، لذت خواهید برد.
نحوه دسترسی
برای رفتن به خانه مویدی زفره، ابتدا باید خود را به اصفهان برسانید. میتوانید با خودروی شخصی یا هواپیما و قطار به اصفهان بروید. بعد از رسیدن به اصفهان با اتوبوسهایی که به سمت فلاورجان میروند، به شهرستان میرسید. اگر با خودروی شخصی به اصفهان آمدهاید، میتوانید بهراحتی به فلاورجان برسید؛ زیرا مسیر دسترسی به آن بسیار ساده است. جادهها آسفالت شدهاند و پمپ بنزین نیز در مسیر وجود دارد؛ بنابراین نگران سختی مسیر یا نبود امکانات نباشید.