سرزمین سیاه از پدیدههای نادر و خارقالعاده زمین شناختی منطقه و یکی از جاذبه های طبیعی طبس به شمار می رود. این منطقه در ۱۲۰ کیلومتری جنوب این شهر و در شمالیترین بخش پناهگاه حیات وحش نایبندان قرار دارد. روستای پروده در جنوب شرق کویر طبس و معادن زغالسنگ پروده در جنوب غرب کویر طبس است و بین این دو، جاده خاکی وجود دارد که از قسمت جنوبی کویر، عبور میکند و قسمت میانی این جاده، از امتداد دامنه کوههایی که همگی از سنگهای سیاه ساخته شدهاند، میگذرد. این منطقه همان سرزمین سیاه نامیده میشود.
این منطقه بهلحاظ وضع ظاهری با گندم بریان شهداد در کرمان شباهت دارد. حاصل آخرین فعالیتهای آتشفشانی ایران در دوره کواترنر است. این منطقه از سنگها و گدازههای آتشفشانی سیاه رنگ پوشیده شده است و به همین دلیل به سرزمین سیاه شهرت دارد.
ویژگی های سرزمین سیاه طبس
سرزمین سیاه در خراسان جنوبی از اهمیت ویژهای در بین آثار طبیعی این منطقه برخوردار است. جنس سنگهای منطقه از بازالت بوده که ازدسته سنگهای آذرین بیرونی محسوب میشوند. این سنگها در اثر فعالیتهای گسل نایبند و فوران این سنگها توسط چند آتشفشان درسطح زمین پراکنده شدهاند و منطقهای کمنظیر و زیبا همانند سطح کرات منظومه شمسی پدید آوردهاند.
طول این منطقه ۱۶ کیلومتر و عرض آن ۱۵ کیلومتر است. وسعت منطقه که تجمع سنگها در آن فراوان است ۲۴۰ کیلومتر مربع و وسعت کلی منطقه با توجه به پراکندگی سنگها و دهانههای آتشفشانی منفرد حدود ۴۰۰ کیلومتر مربع است.
ثبت ملی سرزمین سیاه
آب حوضهی آبگیر سرزمین سیاه توسط رود بسیار شوری به نام قوری چای تامین میشود. سرزمین سیاه را نباید با کویر طبس یکسان دانست چراکه این دو، فضاهای مجزایی از یکدیگر با فاصلهی زیاد هستند.
پرونده پیشنهاد ثبت ملی سرزمین سیاه طبس ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ در کمیته ثبت و حریم میراث طبیعی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور بررسی و پس از این اثر در فهرست آثار طبیعی ملی ثبت شد.