تعطیلی 2 هفتهای مجموعه شیخ ابوالحسن خرقانی
سرپرست پایگاه میراث ملی مجموعه تاریخی بسطام و خرقان از آغاز عملیات اجرایی و محدودیت ورود گردشگران به مجموعه شیخ ابوالحسن خرقانی در شاهرود خبر داد.
سرپرست پایگاه میراث ملی مجموعه تاریخی بسطام و خرقان از آغاز عملیات اجرایی و محدودیت ورود گردشگران به مجموعه شیخ ابوالحسن خرقانی در شاهرود خبر داد.
به گزارش «دنیای سفر»، سید محمدصادق رضویان ۲۹ مهرماه با اعلام این خبر اظهار کرد: با توجه به آغاز عملیات اجرایی تقویت بستر داخلی آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، از فردا دوشنبه ۳۰ مهرماه ۱۴۰۳ به مدت دو هفته مجموعه تاریخی فرهنگی خرقانی تعطیل است و از حضور گردشگران ممانعت به عمل میآید.
وی با بیان اینکه شیخ ابوالحسن خرقانی عارف بزرگ قرن چهارم و پنجم هجری است، افزود: آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، در روستای قلعهنو خرقان در ۲۴ کیلومتری شمال شاهرود در بخش بسطام قرار دارد.
او بیان کرد: از آثار باقی مانده از شیخ ابوالحسن خرقانی میتوان به رساله الخائف الهائم، فواتح الجمال و نورالعلوم در مبانی عرفان اشاره کرد.
رضویان اضافه کرد: مجموعه شیخ ابوالحسن خرقانی دارای کتابخانه، سوئیتهای اقامتی و فضای تفرجگاهی است و این مجموعه ارزشمند به شماره ۶۴۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
به گزارش «دنیای سفر»، وجود دو آرامگاه بایزید بسطامی و شیخ ابوالحسن خرقانی به فاصله کمی از همدیگر در بخش بسطام، این شهر تاریخی را که سال هاست به عنوان شهر نمونه گردشگری بین المللی انتخاب شده، به یکی از مهمترین راکز عرفان شرق تبدیل کرده است.
آرامگاه ابوالحسن خرقانی کجاست
آرامگاه ابوالحسن خرقانی منسوب به ابوالحسن خرقانی مربوط به سدهٔ ۵ ه.ق در ۲۴ کیلومتری شاهرود در تپهای در شمال قلعه نو خرقان قرار دارد.
مجموعهٔ آرامگاه با توپوگرافی جالب به صورت باغ ایرانی است و نهر آبی از کنار آن روان است و در کنار آن مکانی برای استراحت گردشگران در نظر گرفتهاند.
ساختمان آرامگاه از آجر ساده و لعابدار است. روی قبر خرقانی یک قطعه سنگ مرمر است که اشعاری بر آن حک شدهاست. در کنار این آرامگاه مسجدی بودهاست که برابر نوشته برخی از مؤلفان دارای گنبدی مخروطی شکل و آراسته به کاشیهای زیبا و نیز دو محراب بودهاست. هماکنون از مسجد و گنبد یاد شده فقط یکی از دو محراب آن باقی ماندهاست که بر خلاف مسجدهای دیگر این نواحی رو به باختر است. محراب مذکور دارای گچبریهای زیبا و استادانه است. در پیشانی محراب چنین نوشته شده که: قال النَبی عِلیهِ السَلام المُصلی یناجی رَبَّه
همچنین کتیبه بیرونی محراب شمال عبارات زیر است: «گفت علی شیخ قدس الله روحه، قبله پنج است. کعبه قبله مومنانست و بیت المعمور قبله فرشتگان است و عرش قبله دعاگویانست و حق قبله جوانمردان و دوستانست و …».
قسمت انتهایی کتیبه طی بازسازیهای غیراصولی تخریب گردیده است که شامل عبارت زیر بوده است:
«و اما دل، قبله خاصان.»
چندی پیش از انقلاب اسلامی با نظر اداره کل باستانشناسی در اطراف محراب یاد شده و بر پایه آن مسجدی بنا شده است که اکنون نیایشگاه زائران ابوالحسن خرقانی و مورد استفاده آنها هنگام توقف در آن مکان است.
این اثر در تاریخ ۲۲ فروردین ۱۳۴۶ با شمارهٔ ثبت ۶۴۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.