منیزیم هیدروکساید چیست؟ راه حلی برای کاهش یبوست و اسید معده
آنچه در این مقاله میخوانید منیزیم هیدروکساید که با نام شیر منیزی نیز شناخته میشود، یک ترکیب شیمیایی با فرمول Mg(OH)₂ است که به دلیل خواص آنتیاسیدی و ملینی خود مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده به عنوان یک آنتیاسید عمل میکند و با خنثی کردن اسید معده، سوزش معده و سوء هاضمه را تسکین میدهد. همچنین به عنوان یک ملین اسمزی، جذب آب در رودهها را افزایش داده و به تسهیل حرکات روده کمک میکند. منیزیم هیدروکساید به صورت مایع و قرص در دسترس است و اغلب در موارد کوتاهمدت برای کاهش علائم گوارشی استفاده میشود.
فهرست مطالب
یکی از مشکلات و ناراحتیهای رایج که اکثر افراد در زندگی با آن مواجه میشوند، یبوست و نفخ شکم است. این مشکل ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود و برای رفع آن هم راهحلهای متفاوتی وجود دارد. درمان دارویی یکی از این گزینههاست. داروهای مختلفی ممکن است برای درمان یبوست و نفخ و اسید شکم تجویز شوند که یکی از آنها، منیزیم هیدروکساید است. در این مقاله به صورت کامل با این دارو، موارد مصرف آن و عوارض جانبی احتمالی ناشی از مصرف منیزیوم هیدروکسید بیشتر آشنا میشویم. قبل از مصرف این دارو حتما با دکتر گوارش و کبد مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با پزشکان و مشاوره دارویی وجود دارد.
منیزیم هیدروکساید چیست؟
هیدروکسید منیزیم یک ترکیب معدنی است که به عنوان ملین و ضد اسید استفاده میشود. این دارو را با نامهای دیگری مانند مگنی میلک، شیر منیزی یا نامهای تجاری متعدد دیگری هم میشناسند. معمولا از این دارو به صورت یک آنتیاسید یا ملین قوی استفاده میشود که میتواند یبوست گاهبهگاه را درمان کند. در واقع این دارو متعلق به دستهای از داروها به نام ملینهاست. منیزیم هیدروکساید نوعی ملین اسمزی است که میتواند با کشیدن آب به رودهها عمل کرده و موجب افزایش حرکت رودهها شود. از طرفی به عنوان یک آنتیاسید میتواند با کاهش میزان اسید معده، علائم ناراحتی معده یا سوءهاضمه را تسکین دهد.
در اینجا جدول شناسنامه دارویی برای “منیزیم هیدروکساید” تهیه شده است:
شناسنامه دارویی | توضیحات |
---|---|
نام تجاری دارو | Milk of Magnesia (شیر منیزیا) |
نام ژنریک (علمی) دارو | Magnesium Hydroxide (منیزیم هیدروکساید) |
فرمول شیمیایی | Mg(OH)₂ |
دسته دارویی | ضد اسید معده، ملین اسمزی |
شکل دارویی | سوسپانسیون خوراکی، قرص |
دوزهای موجود | ۴۰۰ میلیگرم در هر ۵ میلیلیتر (سوسپانسیون) |
نحوه عملکرد دارو | به عنوان ضد اسید معده، منیزیم هیدروکساید با اسید معده واکنش میدهد و آن را خنثی میکند. به عنوان ملین، با جذب آب در روده بزرگ به حرکات روده کمک میکند. |
موارد مصرف | درمان سوزش معده، سوء هاضمه، یبوست موقت |
موارد منع مصرف | نارسایی کلیوی، حساسیت به منیزیم هیدروکساید، انسداد روده |
موارد احتیاط | بیماران با مشکلات کلیوی، کمبود آب بدن، بارداری و شیردهی باید قبل از مصرف مشورت کنند. |
تداخلات دارویی | داروهای کاهنده فشار خون، داروهای دیورتیک، تتراسایکلینها و سایر آنتیبیوتیکها |
عوارض جانبی | اسهال، عدم تعادل الکترولیت، کرامپ شکمی، کاهش فشار خون |
شرایط نگهداری | در دمای اتاق، دور از نور و رطوبت نگهداری شود |
نحوه مصرف شربت و قرص منیزیم هیدروکساید
منیزیم هیدروکساید را میتوان هم به صورت قرصهای جویدنی و هم به صورت سوسپانسیون خوراکی مصرف کرد. در صورتی که از قرص جویدنی منیزیم هیدروکساید استفاده کنید، باید آن را به صورت کامل قبل از قورت دادن بجوید. در واقع به آن قرص جویدنی مگنی میلک گفته میشود. نحوه و میزان مصرف دارو باید بر اساس دستورالعمل همراه دارو یا توصیه پزشک انجام شود. از هیدروکسید منیزیم برای بیش از ۷ روز بدون توصیه پزشکی استفاده نکنید. اگر داروهای دیگری مصرف میکنید، حداقل ۲ ساعت قبل یا بعد از مصرف این دارو فاصله بگذارید.نمیدونی روزی چند بار شربت مگنی میلک رو مصرف کنی؟
سوالاتت رو از دکتر بپرس.
بهترین زمان مصرف شربت منیزیم هیدروکساید (زمان مصرف شربت مگنی میلک)
برای مصرف فرم سوسپانسیون منیزیم هیدروکساید باید قبل از مصرف خوب بطری را تکان دهید. دوز تجویز شده را با استفاده از یک دستگاه اندازهگیری مناسب در هر وعده مصرف کنید. در صورتی که هدف استفاده از شربت شیر منیزی برای درمان یبوست است باید با هر نوبت مصرف دارو یک لیوان آب هم نوشید. تمام دستورالعملهای روی بستهبندی محصول را دنبال کرده یا طبق دستور پزشک از آن استفاده کنید. هیدروکسید منیزیم معمولاً در طی ۳۰ دقیقه تا ۶ ساعت بعد از مصرف، باعث حرکت روده میشود. بهترین زمان مصرف این دارو در زمان خواب است.
موارد مصرف قرص منیزیم هیدروکسید
بسته به دوز تجویز شده میتوان از هیدروکسید منیزیم به عنوان یک ضد اسید یا ملین استفاده کرد. در واقع این دارو هم میتواند نقش یک ملین اسمزی را بازی کرده و به درمان یبوست کمک کند و هم به عنوان یک آنتیاسید، در کاهش اسید معده و درمان رفلاکس نقش داشته باشد.
۱. منیزیم هیدروکسید برای کودکان
اگر هیدروکسید منیزیم را به فرزند خود میدهید، برچسب بسته را با دقت بخوانید تا مطمئن شوید که این محصول مناسب برای سن کودک است. برخی از محصولات هیدروکسید منیزیم مخصوص بزرگسالان ساخته شده و نباید آنها را به کودکان داد. میتوان از قرص جویدنی هیدورکساید منیزیم برای درمان سوءهاضمه اسیدی و یبوست در کودکان ۳ تا ۶ سال استفاده کرد. در کودکان نباید از این دارو بدون تجویز پزشک و برای مدت زمانی طولانی استفاده کرد.
۲. شربت منیزیم هیدروکساید برای درمان یبوست (ملین منیزیم هیدروکساید)
شربت و قرص جویدنی منیزیم هیدروکساید میتوانند به عنوان یک ملین اسیدی عمل کنند و با جذب آب به رودهها، بعد از ۳۰ دقیقه تا ۶ ساعت حرکات منظم رودهها را افزایش دهند. از طرفی با جذب آب به مدفوع موجب نرمتر شدن مدفوع شده و دفع آن را راحتتر میکنند. به این ترتیب میتوان از مگنی میلک به عنوان یک داروی تسکیندهنده علائم یبوست نیز استفاده کرد.
۳. شربت منیزیم هیدروکساید برای رفلاکس معده
یکی از تاثیراتی که منیزیم هیدروکساید دارد، درمان ریفلاکس معده است. این دارو به عنوان یک آنتیاسید، برای تسکین موقت ناراحتی معده، درمان سریع سوزش معده، ترش کردن معده یا سوءهاضمه اسیدی استفاده میشود.
۴. شربت منیزیم هیدروکساید برای لاغری
گاهی اوقات برخی از افراد از این دارو برای لاغری هم استفاده میکنند. تصور اشتباهی که وجود دارد این است که میتوان با افزایش دفعات دفع، وزن کم کرد. اما این اصلاً روش مناسبی برای لاغری نیست و نمیتوان از مگنی میلک برای لاغری و کاهش وزن استفاده کرد. از طرفی مصرف بیش از حد این دارو میتواند خطر اسهال ادامهدار و شدید و خونریزی مقعدی را افزایش دهد و به هیچ عنوان توصیه نمیشود. با این حال در برخی از رژیمهای غذایی لاغری از مکملهای منیزیم برای کاهش وزن استفاده میشود.
منیزیم هیدروکسید برای نوزادان تجویز میشود؟
مصرف منیزیم هیدروکساید در کودکان زیر سه سال توصیه نمیشود. معمولا به جای این دارو در نوزادان از شربت لاکتولوز استفاده میشود. با این حال بسته به شرایط نوزادان ممکن است پزشک از فرم سوسپانسیون این دارو به صورت کم برای رفع علائم یبوست استفاده کند.
دوز مصرف منیزیم هیدروکساید
به صورت معمول دوز مصرف هر دارو بر اساس هدف درمان، سن بیمار و تشخیص پزشک تعیین میشود. اما به صورت یک قاعده کلی، داروی منیزیوم هیدروکساید را باید به صورت تکدوز روزانه مصرف کرد. با این حال دوز مشخصی برای این دارو تعیین نشده و در بیشتر موارد توصیه میشود بدون دستور پزشک، برای مدتی طولانی از این دارو استفاده نشود.
در صورتی که از منیزیم هیدروکساید ۴۰۰ میلیگرم در ۵ میلیلیتر استفاده میکنید، معمولا دوز مصرفی بین ۳۰ تا ۶۰ میلیلیتر در روز و ترجیحا قبل از خواب است. در خصوص کودکان میتوان دوزهای مصرفی را در طول روز تقسیم کرد. برای مثال در کودکان ۳ تا ۶ سال میتوان از دو قرص جویدنی منیزیوم هیدروکساید به صورت دوزهای تقسیمشده در یک روز استفاده کرد.
شربت منیزیم هیدروکساید ۸ درصد
فرم سوسپانسیون شیر منیزی به صورت یک سوسپانسیون ۸ درصد در دسترس است که میتوان از آن برای درمان سوزش سر دل و تسکین علائم یبوست استفاده کرد.
عوارض جانبی مصرف منیزیم هیدروکسید
در برخی موارد ممکن است مصرف هیدروکسید منیزیم موجب بروز یک واکنش آلرژیک در برخی از افراد شود. کهیر، تنفس دشوار، تورم صورت، لبها، زبان و گلو از جمله علائمی است که به مراجعه فوری به پزشک نیاز دارد. علاوه بر این گاهی اوقات این دارو موجب بروز حالت تهوع، استفراغ یا اسهال شدید میشود. خصوصا اگر بیش از حد مجاز از هیدروکسید منیزیم استفاده شود، ممکن است فرد به یک اسهال شدید مبتلا شود. دیگر عوارض جانبی رایج شامل موارد زیر میشود:
- عدم اجابت مزاج پس از مصرف دارو به عنوان ملین
- کاهش حس چشایی
- گرفتگی شکم
- به هم خوردن تعادل الکترولیت
- فشار خون پایین
- ضعف عضلانی
- مشکلات تنفسی
موارد احتیاط و منع مصرف مگنی میلک
در برخی از موارد نباید بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده کرد، خصوصا که هیدروکسید منیزیم به صورت یک داروی بدون نسخه هم در دسترس است. اگر معده درد، تهوع یا استفراغ دارید، بدون تجویز پزشک از هیدروکسید منیزیم استفاده نکنید. این دارو ممکن است برای برخی از افراد مانند بیماران کلیوی مناسب نباشد. همچنین استفاده از شیر منیزی در افرادی با رژیم غذایی کم منیزیم مجاز نیست.
افرادی که بیماریهای روده و معده دارند، مانند بیماری درد یا انسداد معده یا روده، نباید بدون نظر پزشک از این دارو استفاده کنند. مصرف این دارو برای کودکان زیر ۳ سال هم توصیه نمیشود و نباید برای کودکان بدون تجویز پزشک از مگنی میلک استفاده کرد.
افراد سیگاری یا کسانی که مشروبات الکلی مصرف میکنند هم نباید بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده کنند. در نهایت افرادی که یک واکنش غیرمعمول یا آلرژیک به هیدروکسید منیزیم، سایر داروها، غذاها، رنگها یا مواد نگهدارنده دارند هم باید از این دارو با احتیاط استفاده کنند.
رفلاکس معده داری و باید منیزیم هیدروکساید مصرف کنی؟ قبل مصرف مشاوره بگیر.
شربت مگنی میلک در بارداری
دقیقا مشخص نیست که آیا مصرف مگنی میلک در دوران بارداری چه تاثیری دارد. به همین دلیل کسانی که باردار هستند نباید بدون مشورت با پزشک از این دارو استفاده کنند. پزشک بر اساس شرایط فرد تشخیص میدهد که آیا مصرف منیزیوم هیدروکساید ضرورت دارد یا خیر. حتی کسانی که قصد بارداری دارند هم باید قبل از مصرف این دارو، با پزشک مشورت کنند.
شربت منیزیم هیدروکساید در شیردهی (شربت مگنی میلک در شیردهی)
استفاده از شربت منیزیم هیدروکساید برای زنانی که در حال شیردهی هستند هم بدون تجویز پزشک توصیه نمیشود. تغذیه با شیر مادر یکی از مواردی است که میتواند مصرف این دارو را ممنوع کند. با این حال باید با پزشک در این زمینه مشورت کرد. شاید بنا به تشخیص پزشک معالج از داروهای جایگزین مگنی میلک برای درمان مشکلات گوارشی استفاده شود.
تداخل دارویی قرص و شربت منیزیم هیدروکساید
سایر داروها ممکن است بر هیدروکسید منیزیم تأثیر بگذارند، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی. در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف را شروع کرده یا متوقف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید. مگنی میلک ممکن است با برخی از آنتیبیوتیکها، دلاویردین، لاکتولوز، داروهای درمانکننده عفونتهای قارچی و برخی دیگر از داروها و قرصها تداخل داشته باشد. لیست تداخلات دارویی منیزیم هیدروکساید شامل موارد زیر میشود:
- آنتیبیوتیکها
- دلاویردین
- گاباپنتین
- لاکتولوز
- داروهایی برای عفونتهای قارچی مانند ایتراکونازول و کتوکونازول
- داروهای پوکیاستخوان مانند آلندرونات، اتیدرونات، ریزدرونات و تیلودرونات
- داروهایی برای تشنج مانند اتوئین و فنی توئین
- متنامین
- سایر آنتیاسیدها، ملینها یا مکملهای حاوی منیزیم
- فنوتیازینها مانند کلرپرومازین، مزوریدازین، پروکلروپرازین، تیوریدازین
- کینیدین
- روزوواستاتین
- سدیم پلیاستایرن سولفونات
- سوتالول
- ویتامین D
- بالوکساویر ماربوکسیل
- دمکلوسایکلین
- داکسی سایکلین
- eltrombopag
- مینوسیکلین
- اکسی تتراسایکلین
- پازوپانیب
- پوناتینیب
- فسفات پتاسیم، IV
- رالتگراویر
- تتراسایکلین
- بیکت گراویر
- سیپروفلوکساسین
- کریزوتینیب
- دفریپرون
اطلاعات دارویی منیزیوم هیدروکساید
در جدول زیر میتوانید اسامی رایج این دارو، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن را مشاهده کنید. منیزیم هیدروکساید با اسامی مختلفی در داروخانهها به فروش میرسد که همگی ساختار یکسانی دارند.
اسامی دارویی | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
سوسپانسیون منیزیم هیدروکساید سها ۸% ۲۴۰ میلی لیتر | اسهال | تتراسایکلین |
شربت مگنی میلک ۸% | از دست دادن حس چشایی | سیپروفلوکساسین |
سوسپانسیون مینومگ ۸% ۲۴۰ میلی لیتر | واکنش آلرژیک | لووفلوکساسین |
سوسپانسیون لاکسی ژل ۲۴۰ میلی لیتر | حالت تهوع | اوماداسایکلین |
سوسپانسیون لاکس-مل ۸% ۲۴۰ میلی لیتر | – | پازوپانیب |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
منیزیم هیدروکساید که به نام شیر منیزی یا مگنی میلک هم شناخته میشود، یک داروی آنتیاسید و ملین است که میتواند در موارد مختلف، برای درمان یبوست و کاهش اسید معده کاربرد داشته باشد. اما با وجود مزیتهایی که این دارو دارد، همیشه مصرف آن بدون عوارض نیست و ممکن است در برخی از افراد مشکلاتی را به همراه داشته باشد. در نتیجه اگر از انواع بدون نسخه دارو استفاده میکنید، بهتر است حتما با یک پزشک در خصوص نحوه استفاده از این دارو مشورت کنید تا ریسک بروز عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو را به حداقل برسانید. در نظر داشته باشید که این دارو را نباید برای مدت بیش از یک هفته استفاده کرد، چرا که ممکن است دچار اسهال شدید و غیرقابلکنترل شوید.قبل از مصرف این داروی مگنی میلک حتما با دکتر متخصص گوارش و کبد مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت دکترتو با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره پزشک آنلاین گوارش و همچنین مشاوره دارویی آنلاین وجود دارد.
دکترتو مراقب سلامتی شماست!