کلماستین آنتی هیستامین موثر برای تسکین علائم آلرژی


کلماستین آنتی هیستامین موثر برای تسکین علائم آلرژی

آنچه در این مقاله می‌خوانید کلماستین یک آنتی‌هیستامین نسل اول است که به طور گسترده‌ای برای تسکین علائم آلرژی مانند رینیت آلرژیک، کهیر و واکنش‌های آلرژیک خفیف استفاده می‌شود. این دارو با مسدود کردن گیرنده‌های هیستامین H1 در بدن، مانع از تاثیر هیستامین که عامل اصلی بروز علائم آلرژیک است، می‌شود. به دلیل خاصیت آرام‌بخشی که دارد، کلماستین ممکن است خواب‌آور باشد و به همین دلیل، معمولا برای استفاده در مواقع شبانه یا در مواردی که نیاز به خواب‌آوری است توصیه می‌شود. با این حال، باید توجه داشت که اثرات آرام‌بخش این دارو ممکن است باعث کاهش هوشیاری و تمرکز در طول روز شود.

اگر اخیرا به پزشک مراجعه کرده‌اید و پزشکتان برای شما داروی کلماستین را تجویز کرده، حتما می‌خواهید که در مورد این دارو بیشتر بدانید. کلماستین دارویی کاربردی برای طیف وسیعی از بیماری‌ها است و به کاهش علائم اختلالاتی با منشأ آلرژی کمک می‌کند. ما در این مقاله از دکترتو به موارد مصرف، موارد احتیاط و عوارض جانبی این دارو اشاره کرده‌ایم، پس برای آشنا شدن با کلماستین، ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید. اما چنانچه بعد از مصرف این دارو علائم خاصی را تجربه کرده‌اید بهتر است با یک متخصص آلرژی یا مشاوره دارویی در این باره صحبت کنید. شما می‌توانید از سامانه نوبت دهی دکترتو برای تعیین وقت ویزیت حضوری و از خدمات آنلاین برای مشاوره متنی و تلفنی با پزشکان استفاده کنید.

کلماستین چیست؟

کلماستین (Clemastine) در دسته‌ای از داروها به نام آنتی‌هیستامین‌ها قرار دارد. این داروها با مسدود کردن عملکرد هیستامین (ماده طبیعی در بدن که باعث علائم آلرژی می‌شود)، عمل می‌کنند. هیستامین می‌تواند علائمی مانند عطسه، خارش و سرفه را ایجاد کند. کلماستین نیز این علائم را تسکین می‌دهد یا به‌طورکلی آن‌ها را برطرف می‌کند. کلماستین همچنین با مسدود کردن یک ماده طبیعی دیگر که توسط بدن ساخته می‌شود و استیل‌کولین نام دارد، به خشک شدن برخی از مایعات بدن کمک می‌کند و علائمی مانند آبریزش چشم و آبریزش بینی را تسکین می‌دهد. البته این دارو علاوه بر آلرژی، گاهی برای بیماری‌های دیگر نیز تجویز می‌شود.

شناسنامه داروییتوضیحات
قرص کلماستین چیست؟کلماستین یک داروی آنتی‌هیستامین است که برای درمان علائم آلرژی مانند خارش، عطسه، آبریزش بینی و چشم‌ها استفاده می‌شود.
نام عمومی داروکلماستین (Clemastine)
نام تجاریتافن، کلماستین و سایر نام‌های تجاری
نوع داروآنتی‌هیستامین (ضد حساسیت) از نسل اول
فرمول شیمیایی(۲-[۲-[۴-(کلرو فنیل)-۱-پیپریدینیل] اتیل]-۵-متیل فنیل) ۱-متیل پیپرازین
دسته‌بندی بارداریدسته B: مطالعات حیوانی نشان‌دهنده عوارض جانبی روی جنین نداشته است، اما مطالعات کافی روی انسان انجام نشده است.
نیمه عمرحدود ۳-۶ ساعت
دفع داروعمدتاً از طریق ادرار
مکانیسم اثرمسدود کردن گیرنده‌های هیستامین H1، کاهش علائم آلرژی مانند خارش، عطسه، آبریزش بینی و قرمزی چشم‌ها
بهترین شرایط نگهداریدر دمای اتاق، دور از نور مستقیم و رطوبت نگهداری شود.
نحوه مصرفطبق دستور پزشک یا داروساز مصرف شود. معمولاً به صورت خوراکی همراه با غذا یا بدون غذا مصرف می‌شود.
اشکال داروییقرص، شربت، آمپول
داروهای هم گروهداروهای هم گروه کلماستین، آنتی‌هیستامین‌های دیگری هستند که برای درمان علائم آلرژی استفاده می‌شوند. هر یک از این داروها ممکن است دارای عوارض جانبی و تداخلات دارویی متفاوت باشند. دیفن‌هیدرامین، پرومتازین، لوراتادین، ستیریزین و …
اطلاعات شناسنامه‌ای داروی کلماستین

نحوه مصرف داروی کلماستین

کلماستین به شکل قرص یا آمپول در دسترس است. بهتر است این دارو را دقیقا طبق دستورالعمل روی لیبل یا طبق دستور پزشک مصرف کنید و از مصرف بیشتر یا کمتر از مقدار توصیه شده بپرهیزید.

طریقه مصرف قرص کلماستین

قرص کلماستین را می‌توان همراه با غذا یا قبل و بعد از غذا مصرف کرد. معمولا این قرص باید دو یا سه بار در روز مصرف شود. طول درمان با قرص کلماستین نیز معمولا کوتاه است و در اکثر موارد این دارو در همان مدت زمان کوتاه، علائمتان را برطرف می‌کند.

باید کلماستین مصرف کنی اما بهترین زمان مصرفش رو نمی‌دونی؟

همین حالا از متخصص سوال کن.

کلماستین آنتی هیستامین موثر برای تسکین علائم آلرژی

نحوه تزریق آمپول کلماستین

برای برخی از بیماری‌ها، پزشکان ترجیح می‌دهند که نوع تزریقی این دارو را تجویز کنند. نوع تزریقی کلماستین می‌تواند بسیاری از حساسیت‌های پوستی را درمان کند و با اثرات فوری خود، سلامتی را دوباره به شما بازگرداند.

بهترین زمان مصرف کلماستین

بهترین زمان مصرف کلماستین به عارضه‌ای که قصد درمان آن را دارید بستگی دارد. برخی از بیماران باید در دو یا سه نوبت این دارو را مصرف کنند. این در حالی است که برخی دیگر از بیماران، به خاطر اثرات خواب‌آور این دارو، باید فقط در نوبت شب آن را مصرف کنند.

موارد مصرف کلماستین (قرص کلماستین برای چی خوبه؟)

قرص کلماستین یک آنتی‌هیستامین موثر است که برای درمان آلرژی شدید و بهبود علائم حساسیت تجویز می‌شود. کلماستین برای درمان بیماری‌های متعددی استفاده می‌شود که برخی از آن‌ها شامل این مواردند:

طریقه مصرف قرص کلماستین چگونه است؟داروی کلماستین معمولا به صورت قرص یا آمپول مصرف می‌شود و طبق تجویز پزشک، یک یا دو بار در روز مصرف می‌گردد.

۱. کلماستین و ام اس

در بیماری ام اس، سیستم ایمنی به اشتباه به میلین (غشای محافظ برخی از سلول‌های عصبی) حمله می‌کند. این وضعیت باعث اختلال در ارسال سیگنال عصبی می‌شود. در این موقعیت فرد علائمی همچون خستگی، بی‌حسی اندام‌ها و عدم تعادل را تجربه می‌کند.

بر اساس نتیجه تحقیقاتی که اخیرا انجام شده، داروی کلماستین می‌تواند میلین را بازسازی کند و به عصب‌ها کمک کند که عملکرد عادی خود را از سر بگیرند. بر اساس این آزمایشات، پس از چند ماه مصرف کلماستین، سرعت انتقال سیگنال عصبی از چشم به مغز افزایش پیدا کرد و این نشان دهنده موثر بودن این دارو است.

۲. کلماستین برای پوست

کلماستین برای درمان حساسیت پوستی استفاده می‌شود. این دارو علائم کهیر، آنژیوادم یا سایر اختلالات پوستی را تسکین می‌دهد. معمولا برای حساسیت‌های پوستی از آمپول کلماستین استفاده می‌شود، اما اگر بیمار شرایط استفاده از آمپول را نداشته باشد، قرص کلماستین هم می‌تواند اثرگذار باشد.

کلماستین آنتی هیستامین موثر برای تسکین علائم آلرژی

برای حساسیت پوستی می‌خوای کلماستین مصرف کنی؟ از متخصص مشاوره بگیر.

۳. قرص کلماستین برای کهیر

کهیر نوعی بیماری پوستی با منشا آلرژی است که باعث خارش شدید پوست، قرمزی پوست، ظهور دانه‌ و تاول می‌شود. این علائم معمولا تا حدی شدید هستند که در زندگی روزمره تداخل ایجاد می‌کنند. اما خبر خوب برای بیماران دچار کهیر این است که با مصرف کلماستین (به صورت تزریقی و قرص) در کمترین زمان ممکن شدت علائمشان کاهش پیدا می‌کند.

۴. کلماستین برای گلو درد

پاسخ آلرژیک معمولا باعث احساس خارش، سوزش و درد در ناحیه گلو می‌شود. در این موقعیت قرص کلماستین می‌تواند با کاهش التهاب و اثر هیستامین، در تسکین گلودرد مرتبط با آلرژی موثر باشند.

۵. قرص کلماستین برای سرفه

اگر به برخی از مواد غذایی، فصل‌ها، گرده گل و گیاهان، موی حیوانات و هر عامل آلرژیک دیگری حساسیت نشان دادید، می‌توانید داروی کلماستین را مصرف کنید. کلماستین با مهار اثر هیستامین، می‌تواند تا حد زیادی سرفه، آبریزش بینی یا آبریزش چشم را برطرف کند.

۶. کلماستین برای نوزادان

اگر فرزندتان یک نوزاد نارس است یا تازه متولد شده است، از دادن داروی کلماستین به او جدا بپرهیزید. این دارو برای نوزادان درست نشده و ممکن است باعث عوارض جانبی خطرناکی در آن‌ها شود.

در صورت تجویز پزشک می‌توان از کلماستین برای کودکان خردسال استفاده کرد. البته نکته مهم در خصوص استفاده از کلماستین برای کودکان خردسال این است که کلماستین می‌تواند به جای خواب‌آلودگی باعث آشفتگی و هیجان در آن‌ها شود.

متن انگلیسی:
Do not give this medicine to a child younger than 12 without medical advice
ترجمه متن:
بدون تجویز پزشک این دارو را به کودک زیر ۱۲ سال ندهید.

drugs

دوز مصرف کلماستین

بسته به عارضه تحت درمان ممکن است پزشک دوز متفاوتی از این دارو را تجویز کند. به‌طورکلی، پزشک برای بزرگسالانی که سالم هستند و بیماری خاصی ندارند، دوز بیشتری از کلماستین را تجویز می‌کند. این در حالی است که کودکان و یا افرادی که بیماری زمینه‌ای خاصی دارند به مصرف مقادیر کمتری از این دارو نیاز دارند.

دوز مصرف کلماستین چقدر است؟دوز مورد نیاز کلماستین از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت است.

عوارض جانبی مصرف کلماستین (قرص کلماستین چه عوارضی دارد؟)

قبل از مصرف کلماستین، لیستی از تمام داروهایی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهای بدون نسخه، مکمل‌ها و گیاهان دارویی را به پزشک خود ارائه دهید. اگر در طول مصرف کلماستین هرگونه عارضه جانبی غیرمعمول را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. در قسمت زیر به برخی از عوارض جانبی کلماستین که معمولا نیازی به درمان و مداخله پزشکی ندارند اشاره کرده‌ایم:

  • یبوست یا اسهال
  • خشکی دهان، بینی یا گلو
  • سردرد
  • از دست دادن اشتها
  • ناراحتی معده
  • استفراغ
  • تعریق غیرمعمول

مانند هر داروی دیگری، کلماستین نیز ممکن است عوارضی ایجاد کند. این عوارض معمولاً خفیف هستند و با قطع دارو برطرف می‌شوند. با این حال گاهی بعد از مصرف کلماستین، فرد دچار عوارض جانبی جدی‌ می‌شود. در زیر به برخی از این عوارض که اغلب به مراجعه فوری به پزشک نیاز دارند اشاره کرده‌ایم:

  • واکنش‌های آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش یا کهیر، ورم صورت، لب‌ها یا زبان
  • مشکلات تنفسی
  • تغییر در بینایی
  • احساس گیجی، آشفتگی یا اضطراب
  • سریع و نامنظم بودن ضربان قلب
  • افت فشار خون
  • تشنج
  • مشکل در دفع ادرار یا تغییر در میزان ادرار
  • مشکل در راه رفتن، احساس سرگیجه، از دست دادن تعادل
  • حس ضعیف بودن یا خستگی غیرمعمول

قرص کلماستین خواب آور است؟

بله قرص کلماستین می‌تواند باعث خواب‌آلودگی، تاری دید و اختلال در تفکر یا عملکرد شود. به همین خاطر توصیه می‌شود تا زمانی که تحت اثرات این دارو هستید، از رانندگی کردن یا انجام کارهایی که نیاز به تمرکز دارند بپرهیزید. علاوه بر این، از نوشیدن الکل همراه با کلماستین خودداری کنید زیرا می‌تواند خواب‌آلودگی و سرگیجه شما را شدیدتر کند.

ایا قرص کلماستین کورتون دارد؟

خیر، قرص کلماستین کورتون ندارد. این دارو به عنوان یک آنتی‌هیستامین عمل می‌کند و اثرات هیستامین در بدن را مهار می‌کند، اما حاوی کورتیکواستروئیدها (کورتون) نیست.

موارد احتیاط و منع مصرف کلماستین

با این حال، مانند هر داروی دیگری، کلماستین نیز ممکن است عوارضی ایجاد کند و برای برخی افراد مناسب نباشد. برخی از نکات احتیاطی و موارد منع مصرف که در خصوص کلماستین باید بدانید شامل این مواردند:

  • اگر به کلماستین یا داروی دیگری حساسیت دارید، به پزشکتان اطلاع دهید.
  • بعد از مصرف این دارو سریع نایستید یا ننشینید، رعایت این نکته خطر سرگیجه یا غش کردن را کاهش می‌دهد.
  • از آنجایی که کلماستین ممکن است باعث خشکی دهان شود، جویدن آدامس بدون قند یا مکیدن آب‌نبات سفت و نوشیدن آب فراوان ممکن است در تسکین این وضعیت موثر باشد. در صورتی که این مشکل برطرف نشد یا بدتر شد با پزشک خود تماس بگیرید.
  • این دارو ممکن است باعث خشکی چشم و تاری دید شود. اگر از لنزهای تماسی استفاده می‌کنید احتمال دارد کمی اذیت شوید. در این موقعیت، قطره‌های مرطوب کننده لنز می‌توانند به کاهش شدت خشکی چشم کمک کنند.
  • این دارو می‌تواند شما را نسبت به آفتاب حساس‌تر کند پس توصیه می‌کنیم حین مصرف کلماستین تا حد ممکن از آفتاب دور باشید. اگر نمی‌توانید از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید، حتما لباس‌های مناسب بپوشید و از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • در صورتی که به اختلالاتی همچون برونشیت، آمفیزم، گلوکوم، زخم یا انسداد معده، بزرگ شدن پروستات یا مشکلات ادراری مبتلا هستید، پزشک را در جریان قرار دهید. در این شرایط ممکن است داروی دیگری برای شما تجویز شود.
  • اگر بالای ۶۵ سال سن دارید، در مورد خطرات و مزایای مصرف کلماستین با پزشک خود صحبت کنید. افراد مسن معمولا نباید کلماستین مصرف کنند زیرا در مقایسه با افراد جوان نسبت به عوارض جانبی این دارو (خصوصا خواب‌آلودگی، یبوست، مشکلات ادراری یا گیجی) حساس‌تر هستند. به‌علاوه از آنجایی که خواب‌آلودگی و گیجی ممکن است باعث افتادن شوند، این دارو انتخاب ایمنی برای سالمندان نیست.

متن انگلیسی:
If you are having surgery, including dental surgery, tell the doctor or dentist that you are taking clemastine
ترجمه متن:
اگر قصد انجام عمل جراحی‌ همچون جراحی دندان را دارید، به پزشک یا دندانپزشک مصرف کلماستین را اطلاع دهید.

medlineplus
نحوه مصرف داروی کلماستین چگونه باید باشد؟کلماستین در درمان فوری کهیر و خارش ناشی از آلرژی بسیار کارساز است.

کلماستین در بارداری

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، حتما قبل از تجویز کلماستین این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. در دوران بارداری، این دارو باید فقط در صورت نیاز و تحت نظارت پزشک مصرف شود. به همین خاطر باید در این دوران از مصرف خودسرانه این دارو یا هر داروی دیگری اجتناب کنید.

داروی کلماستین در شیردهی

معمولا در دوران شیردهی کلماستین تجویز نمی‌شود. به این خاطر که این دارو وارد شیر مادر می‌شود و ممکن است اثرات نامطلوبی بر روی نوزاد شیرخوار داشته باشد.

اختلالات دارویی کلماستین

کلماستین می‌تواند با داروهای دیگری تداخل داشته باشد و اثرات آن‌ها را افزایش یا کاهش دهد. قبل از مصرف کلماستین، لیستی از تمام داروهایی که مصرف می‌کنید، از جمله داروهای بدون نسخه، مکمل‌ها و گیاهان دارویی را به پزشک خود ارائه دهید. از مصرف کلماستین با داروهای زیر خودداری کنید؛ زیرا ممکن است با آن‌ها تداخل داشته باشد:

  • مهارکننده‌های منوآمین اکسیداز (MAOI) مانند سلژیلین، ایزوکاربوکسازید، فنلزین و ترانیل سیپرومین
  • باربیتورات‌ها مانند فنوباربیتال
  • داروهای افسردگی، اضطراب، یا اختلالات روانی
  • داروهای خواب
  • داروهای شل کننده عضلات
  • داروهای نارکوتیک برای تسکین درد
  • داروهای سرماخوردگی، سرفه یا آلرژی

اطلاعات دارویی کلماستین

در جدول زیر می‌توانید اطلاعات دارویی کلماستین از جمله اسامی رایج، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن را مشاهده کنید.

اسامی داروییعوارض جانبیتداخلات دارویی
تاویست (Tavist)سرگیجهمهارکننده‌های منوآمین اکسیداز
قرص کلماستین امین ۱ میلی گرمیبوستداروهای خواب
آمپول تاگویل (تاژویل) ۲ میلی گرم/۲ میلی لیترسردردداروهای افسردگی یا سایر اختلالات مرتبط با روان
قرص کلماستین-مینو ۱ میلی گرمکاهش اشتهاداروهای نارکوتیک مسکن
آمپول کلماستینیوم ۱ میلی گرم/۱ میلی لیتراستفراغداروهای سرماخوردگی یا آنفولانزا
آمپول مینو-کلماستین ۲ میلی گرم/۲میلی لیترضعف و خستگی قابل توجهداروهای باربیتورات
بالا رفتن ضربان قلب
از دست دادن تعادل و هماهنگی اعضای بدن
افت فشار خون
اطلاعات دارویی کلماستین

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

کلماستین یک داروی قوی برای افرادی است که دچار آلرژی شده‌اند. این دارو اثرات فوری دارد و معمولا طول دوره درمان با آن، ۷ روز است. اگر بعد از ۷ روز هیچ‌گونه کاهشی در علائمتان به وجود نیامد یا عوارض جانبی شدیدی (همچون تب یا بثورات پوستی) را تجربه کردید، حتما باید به متخصص آلرژی مراجعه کنید. در شرایطی که این دارو برای شما موثر نباشد یا به آن آلرژی نشان دهید پزشک داروی دیگری را برای شما تجویز خواهد کرد. اما در صورت بروز هر گونه عوارض می‌توانید از دکتر آسم و آلرژی آنلاین یا مشاوره دارویی دکترتو سوالات خود را جویا شوید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

همه چیز درباره چاقی در کودکان که نمی‌دانید