پیراستام در درمان کدام بیماری ها موثر است؟


پیراستام در درمان کدام بیماری ها موثر است؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید داروی پیراستام در درمان بیماری‌هایی از جمله سرگیجه، صرع میوکلونیک، اختلالات حرکتی، زوال عقل، اسکیزوفرنی و اختلال در درک کاربرد دارد. اما این دارو، دارویی نیست که بتوانید خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف کنید. برای اطمینان از مناسب بودن برای شما و شروع مصرف آن لازم است تا با یک متخصص واجد شرایط و باتجربه صحبت کنید

پیراستام دارویی موثر برای صرع، سرگیجه، بهبود جریان خون به قلب و اختلال حرکتی که اغلب توسط داروهای ضد روانپریشی ایجاد می‌شود، است. این دارو علاوه‌براین موارد برای بیماری آلزایمر، اوتیسم، زوال عقل، افسردگی، حافظه، اسکیزوفرنی، بیماری سلول داسی شکل و بسیاری از شرایط دیگر استفاده می‌شود. اگر هرگونه سوال بیشتری درباره این دارو دارید، از وبسایت دکترتو نوبت مشاوره از یک پزشک متخصص مغز و اعصاب دریافت کنید. شما می‌توانید در جلسات ویزیت حضوری یا مشاوره دارویی آنلاین، سوالات خود را در رابطه با مصرف این‌ دارو‌ بپرسید تا به طور کامل به شما اطلاعات کافی ارائه شود.

پیراستام چیست؟

پیراستام یک ماده ساخته دست بشر به نام راستام است که در دهه ۱۹۶۰ ساخته شد و در ابتدا برای درمان بیماری مرتبط با حرکت استفاده می‌شد. داروی Piracetam همچنین به عنوان یک ضد تشنج موثر در دهه ۱۹۸۰ شناخته شد. از جمله سایر کاربردهای پیشنهادی داروی Piracetam می‌توان به بهبود بیماری‌های مرتبط با سن، بهبود حافظه، بهبود درک و یادگیری، میوکلونوس به خصوص میوکلونوس رفلکس قشر مغز و صرع میوکلونوس اشاره کرد. علاوه‌براین مطالعات حیوانی نشان داده است که این دارو می‌تواند با کاهش تولید سیتوکین‌ها و مواد پیش التهابی به کاهش درد و التهاب کمک کند. در برخی مواد هم مصرف پیراستام در شرایط زیر توصیه می‌شود اما مطالعات درباره تاثیر آن تایید نشده است.

  • اعتیاد به الکل
  • بیماری آلزایمر
  • آسیب مغزی
  • ترومبوز سیاهرگی عمقی
  • زوال عقل
  • مشکلات مرتبط‌ با جنین در حین زایمان
  • پس از سکته مغزی
  • در صورت ابتلا به بیماری سلول داسی شکل
  • دیسکینزی دیررس
  • سرگیجه
شناسنامه داروییتوضیحات
پیراستام چیست؟پیراستام یک داروی شناختی است که به عنوان تقویت‌کننده شناختی شناخته می‌شود. این دارو ممکن است به بهبود حافظه، تمرکز و یادگیری کمک کند. با این حال، اثربخشی آن در همه افراد و برای همه شرایط یکسان نیست و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
نام عمومی داروپیراستام (Piracetam)
نام تجارینووتروپیل، لوسیتام، برینوکس و نام‌های تجاری دیگر
نوع داروداروی شناختی
فرمول شیمیاییC₆H₁₀N₂O₂
دسته بندی بارداریدسته B: مطالعات حیوانی نشان‌دهنده عوارض جانبی بر روی جنین نبوده است اما مطالعات کافی در انسان انجام نشده است. قبل از مصرف در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید.
نیمه عمرحدود ۴-۵ ساعت
دفع داروعمدتاً از طریق ادرار
مکانیسم اثرمکانیسم دقیق اثر پیراستام به طور کامل شناخته شده نیست، اما تصور می‌شود که با افزایش جریان خون مغزی، بهبود انتقال عصبی و تقویت عملکرد سیناپسی عمل می‌کند.
بهترین شرایط نگهداری دارودر دمای اتاق، دور از نور مستقیم و رطوبت نگهداری شود.
نحوه مصرفمعمولاً به صورت خوراکی همراه با غذا یا بدون غذا مصرف می‌شود. دوز و مدت درمان توسط پزشک تعیین می‌شود.
اشکال داروییقرص، کپسول، محلول خوراکی
داروهای هم گروهسایر داروهای شناختی مانند آنیراسم، اوکسیراسم
شناسنامه دارویی پیراستام

نحوه مصرف پیراستام

پیراستام را می‌توان همراه با غذا یا بدون غذا مصرف کرد. برای مصرف قرص، بیمار باید قرص را با آب ببلعد. به دلیل طعم تلخ، قرص را در دهان خود نجوید یا له نکنید. شربت پیراستام هم برای کودکان یا افرادی که در بلع قرص مشکل دارند مناسب است.

متن انگلیسی:
Piracetam is a cyclic derivative of γ-aminobutyric acid (GABA). It was the first nootropic drug approved for clinical use
ترجمه متن:
پیراستام یک مشتق حلقوی اسید γ-آمینو بوتیریک (GABA) است. این اولین داروی نوتروپیک تایید شده برای استفاده بالینی بود.

sciencedirect
داروی پیراستام برای چیست؟داروی پیراستام ساخته دست انسان و دارویی موثر در درمان صرع، سرگیجه و اختلالات حرکتی است.

نحوه مصرف شربت پیراستام

اشکال مختلف پیراستام از جمله شربت پیراستام را می‌توان هم همراه با غذا و هم بدون غذا اما طبق دستور پزشک مصرف کرد. دقت داشته باشید که باید از مصرف دارو بیش از دوز تجویز شده یا برای مدت طولانی‌تر از مقدار توصیه شده توسط پزشک، خودداری کنید.

نحوه مصرف قرص پیراستام ۸۰۰

پیراستام را دقیقاً به همان شکلی که پزشک تجویز کرده مصرف کنید. این دارو معمولا دو یا سه بار در روز مصرف می‌شود. دوز شروع نرمال ۹ قرص است (سه قرص در صبح، سه قرص در ظهر و سه قرص در عصر). دوز شما ممکن است در چند هفته اول افزایش یابد و در این صورت پزشک به بیمار خواهد گفت که چه مقدار و چه زمانی آن را مصرف کنید.

بهترین زمان مصرف قرص پیراستام

می‌توانید پیراستام را قبل یا بعد از غذا مصرف کنید. اگر مصرف یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید (مگر اینکه زمان مصرف نوبت بعدی نزدیک شده باشد، در این صورت دوز فراموش شده را کنار بگذارید). برای جبران دوز فراموش شده نیازی نیست که دو دوز را با هم مصرف کنید.

برات پیراستام تجویز شده اما نمی‌دونی چه زمانی باید مصرف کنی؟

همین حالا با متخصص مشورت کن.

پیراستام در درمان کدام بیماری ها موثر است؟

علت شکرک زدن شربت پیراستام

اگر مشاهده کردید که شربت پیراستام شکرک زده، ممکن است علت آن تاریخ گذشته شدن دارو باشد.

موارد مصرف داروی پیراستام (پیراستام برای چیست؟)

در اکثر اوقات پیراستام برای بیماری‌هایی از جمله صرع، سرگیجه، پس از جراحی برای بهبود جریان خون وارده به قلب و اختلال حرکتی که اغلب توسط داروهای ضد روانپریشی ایجاد می‌شود، استفاده می‌گردد. در ادامه برخی از سایر کاربردها و‌ موارد مصرف داروی پیراستام را توضیح داده‌ایم.

۱. پیراستام برای تمرکز

پیراستام اولین دارویی بود که به عنوان دارویی برای تقویت حافظه، یادگیری و سایر عملکردهای شناختی استفاده می‌شود.

۲. شربت پیراستام برای حرف زدن کودک

یکی از کاربردهای پیراستام کمک به بهبود اختلال یادگیری است که با مشکل در خواندن (نارساخوانی) مشخص می‌شود. یعنی مصرف پیراستام برخی از مهارت‌های خواندن را در کودکان مبتلا به نارساخوانی بهبود می‌بخشد.

۳. تاثیر پیراستام بر حافظه و بهبود عملکرد مغز

پیراستام یک داروی نوتروپیک است. این دارو به طور گسترده عملکرد حافظه را از طریق تأثیر بر انعطاف‌پذیری سیناپسی و سطوح انتقال دهنده‌های عصبی تقویت می‌کند.

۴. شربت پیراستام برای لکنت زبان

شربت پیراستام با کاهش علائم افسردگی و کاهش تنش‌های روحی نقش موثری در بهبود اختلالات گفتاری و لکنت زبان به خصوص در کودکان خواهد داشت.

۵. شربت پیراستام برای کودکان اوتیسم

گفته شده که مصرف شربت پیراستام در بهبود بیماران مبتلا به اوتیسم اثربخش است. ممکن است پزشک برای درمان اوتیسم در کودکان در کنار سایر داروها، شربت پیراستام هم تجویز کند.

آیا شربت پیراستام دارویی موثر برای کودکان اوتیسم است؟می‌توان پیراستام را برای کودکان اوتیسمی تجویز کرد.

۶. شربت پیراستام برای راه رفتن کودک

شربت پیراستام در موارد مختلفی از جمله بالا بردن قدرت تمرکز در راه رفتن کودک توسط کاردرمانگر‌ها تجویز می‌شود.

۷. پیراستام و بیش فعالی

در حالی که پیراستام ممکن است یک درمان کمکی موثر برای اختلال adhd باشد (در صورت استفاده با داروهای خاص)، هیچ مدرکی مبنی بر موثر بودن آن در صورت استفاده جداگانه وجود ندارد.

مطالعاتی که بر اثرات پیراستام به عنوان یک درمان کمکی برای بیش فعالی انجام شده، اثربخشی بالای پیراستام را در کاهش علائم ADHD و برتری آن نسبت به دارونما با پاسخ بیشتر اثبات کرده است.

۸. تاثیر پیراستام بر افسردگی

مضرف پیراستام اگرچه در صورت تجویز در یک دوز، اثر ضد افسردگی ندارد اما در مدت زمان تجویز شده توسط پزشک‌ می‌تواند بر درمان افسردگی موثر باشد.

۹. شربت پیراستام برای ریسه رفتن کودک

پیراستام دارویی اثرگذار در درمان حملات ریسه کودکان است. این دارو عوارض جانبی عمده‌ای نیز به همراه ندارد؛ به همین دلیل برای این کودکان تجویز می‌شود.

دوز مصرفی پیراستام

اولین و مهم‌ترین نکته در رابطه با دوز مصرفی پیراستام، ضرورت مصرف آن طبق دستور پزشک است؛ هم برای مصرف بزرگسالان و هم‌ کودکان. دوز استاندارد پیراستام برای بزرگسالان ۱.۲ گرم تا ۴.۸ گرم در روز بسته به شرایط است. برای مشکلات حافظه ۱.۲-۴.۸ گرم در روز و برای صرع میوکلونوس ۳.۲ تا حداکثر ۲۰ گرم در روز توصیه می‌شود.

قرص پیراستام ۸۰۰ (پیراستام ۸۰۰ چیست؟)

قرص پیراستام ۸۰۰ میلی‌گرم در درمان بیماری آلزایمر و خطر کاهش حافظه در بیماران مبتلا به پارکینسون استفاده می‌شود. همچنین می‌توان از آن برای درمان از دست دادن حافظه ناشی از افزایش سن و آسیب به سر کمک گرفت. این دارو با بهبود ارتباط بین سلول‌های عصبی عمل کرده و از مغز محافظت می‌کند.

شربت پیراستام ۳۳/۳

از این دارو به عنوان عامل کمکی در درمان بیماری صرع میوکلونیک (با منشا قشر مخ) در بزرگسالان استفاده می‌شود.

پیراستام در درمان کدام بیماری ها موثر است؟

برای مشکل صرع باید پیراستام مصرف کنی؟ برای اطمینان با دکتر مشورت کن.

عوارض داروی پیراستام

پیراستام یک ماده شیمیایی مرتبط با گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) است. تصور می‌شود که به سلول‌های مغز و عروق خونی کمک می‌کند تا عملکرد بهتری داشته باشند. در طول پیری و در برخی از انواع بیماری‌ها، غشایی که سلول ها را احاطه کرده است شروع به سفت شدن می‌کند. تصور می‌شود پیراستام به حفظ غشاء کمک می‌کند. اما عوارض جانبی رایج ناشی از مصرف پیراستام عبارتند از:

  • اسهال
  • افزایش وزن
  • خواب آلودگی
  • بی‌خوابی
  • عصبی شدن
  • افسردگی
  • گرفتگی عضلات
  • بیش فعالی
  • کهیر

این‌ها تمامی عوارض مصرف این دارو نیستند. اگر عارضه دیگری در خود مشاهده کردید، سریعا با یک پزشک درباره عوارض صحبت و مشورت کنید.

متن انگلیسی:
Piracetam modulates the cholinergic, serotonergic, noradrenergic, and glutamatergic neurotransmission
ترجمه متن:
پیراستام انتقال عصبی کولینرژیک (انتقال‌دهنده عصبی است که با حافظه و یادگیری در ارتباط است.)، سروتونرژیک (انتقال‌دهنده سروتونین)، نورآدرنرژیک (به تمرکز و پاسخ به استرس کمک می‌کند.) و گلوتاماترژیک (در یادگیری و حافظه نقش دارد.) را تعدیل می‌کند.

go.drugbank

تلخی شربت پیراستام

پیراستام طعم تلخی دارد و ممکن است برای کودکان ناخوشایند باشد. به همین خاطر لازم است بعد از مصرف آن یک لیوان آب بنوشید.

موارد احتیاط و منع مصرف پیراستام

پیراستام ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری شدید کلیوی، کبدی و بیماری هانتینگتون یا دارای خونریزی مناسب نباشد.

مصرف پیراستام در بارداری

پیراستام از سد جفت عبور می‌کند. از داروی پیراستام نباید در دوران بارداری استفاده شود، مگر اینکه مصرف آن ضروری باشد. یعنی زمانی که فایده مصرف آن بیشتر از خطرات باشد. برای تجویز این‌ دارو وضعیت بالینی مادر باردار در نظر گرفته می‌شود و سپس پزشک تصمیم نهایی را در رابطه با ضرورت مصرف و‌ دوز مصرفی می‌گیرد.

مصرف پیراستام در بارداری چه عوارضی دارد؟مصرف پیراستام در دوران بارداری ممنوع است.

مصرف پیراستام در شیردهی

از آنجایی که پیراستام در شیر مادر پخش می‌شود، نباید در دوران شیردهی مصرف شود. در صورت ضرورت مصرف آن توصیه می‌شود که شیردهی قطع شود. با در نظر گرفتن فواید شیردهی برای کودک و مزایای درمان به وسیله این دارو برای زن، باید تصمیم‌گیری در مورد قطع شیردهی یا قطع درمان با پیراستام توسط پزشک گرفته شود.

اختلالات دارویی پیراستام

داروی پیراستام یک ماده شیمیایی آزمایشگاهی است. در اروپا از این داروی تجویزی برای بهبود عملکرد مغز استفاده می‌شود. اما این دارو به عنوان یک دارو یا حتی مکمل در ایالات متحده تایید نشده است. مصرف داروی پیراستام با هر یک از داروهای زیر تداخل دارد:

  • کلوپیدوگرل
  • سیلوستازول
  • دی پیریدامول
  • تیکلوپیدین
  • تیروفیبان
  • اپتیفیباتاید
  • پراسوگرل

اطلاعات دارویی پیراستام

در جدول زیر می‌توانید اطلاعات دارویی پیراستام را مشاهده کنید.

اسامی رایج پیراستامتداخلات داروییعوارض جانبی
قرص پیراستام دی پی ۸۰۰ میلی گرماپتیفیباتایدکهیر
قرص روکشدار نوتروپیل ۱۲۰۰ میلی گرمکلوپیدوگرلافسردگی
قرص آلفا-پیراستام ۸۰۰ میلی گرمپراسوگرلاسهال
قرص روکشدار نوتروپیل ۱۲۰۰ میلی گرمسیلوستازولبیش‌فعالی
اطلاعات دارویی پیراستام

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

پیراستام دارای خواص محافظت‌کننده عصبی و ضد تشنج است و اثربخشی آن در اختلالات شناختی و زوال عقل، سرگیجه، میوکلونوس قشر مغز، نارساخوانی و کم خونی داسی شکل ثبت شده است.

اما این دارو، دارویی نیست که بتوانید خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف کنید. برای اطمینان از مناسب بودن برای شما و شروع مصرف آن لازم است تا با یک متخصص نورولوژی واجد شرایط و باتجربه صحبت کنید و مشاوره بگیرید. بهترین پزشکان را از طریق وبسایت دکترتو پیدا کنید و به سادگی نوبت ویزیت خود را ثبت نمایید. وبسایت دکترتو به شما امکان دریافت نوبت ویزیت آنلاین را هم در کنار ویزیت حضوری فراهم کرده است. علاوه بر این می‌توانید از خدمات غیرحضوری برای مشاوره با دکتر آنلاین مغز و اعصاب یا مشاوره دارویی آنلاین استفاده کنید.

دکترتو مراقب سلامتی شماست!


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

(تصاویر) مخوف‌ترین مرکز بازداشت و شکنجه در دمشق